Тағам өндірушілерінің І халықаралық форумы өтті

Бүгінгі таңда еліміздің азық-түлік қауіпсіздігінде көкейтесті мәселелер жеткілікті. Ел экономикасының импортқа тәуелділігі, қайта өңдеу және өндіруші кәсіпорындардағы мәселелерді шешуде ел Үкіметі де кешенді шараларды қарастырып келеді. Осы орайда отандық ғалымдар да азық-түлік саясатын жетілдіруге байланысты нақты қадамдарын кәсіби форму аясында таныстырды.

Егемен Қазақстан
15.02.2019 6930
2

Алматыдағы Қазақ ұлттық аграрлық университеті базасында өткен «Ауылшаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу бойынша ғылыми білім беру және өндірістік әлеуетті интеграциялау» тағам өндірушілерінің І халықаралық форумы аясында табиғи отандық өнімдер өндірісін дамыту бойынша  мемлекеттік органдар, қаржы институттары, тамақ және қайта өңдеу кәсіпорындарының өкілдері, шетелдік және отандық сарапшылар, ғалымдар саладағы басымдықтар төңірегінде пікір алмасты.

Форумда сөз алған университет ректоры Тілектес Есполов бәсекеге қабілетті, экспортқа бейімделген ауыл шаруашылығы өнімінің көлемін ұлғайту мемлекет алдында тұрған келелі міндет екендігін жеткізді. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету ел стратегиясындағы басым бағыттардың бірі екендігі анық. Алайда, салалық министрлік мәліметтері бойынша ауыл шаруашылығы өнімдері ішкі дайын өнімнің 60 пайызын ғана қамтып отыр. Ал 40 пайызы импортталатын тауарлар. Ал шикізат өнімін қайта өңдеудегі ауыл шаруашылығындағы өндіріс көлемі 27-30 пайыз, 70 пайызы «дифицит».

Ғылыми қауымдастық пен ғылыми орталықтардың ықпалдастығы аясында ғана жақсы нәтижеге жетуге болатындығын атап өткен Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институтының бас директоры Асан Оспанов отандық және шетелдік озық технологияларды өндіріске енгізу бүгінгі күннің талабы. Ғалымның айтуынша,  50 түрлі тағам, 300-ден астам түрлері қойылған форум аясында өндірушілер азық-түлік өндірісі саласындағы тың жаңалықтармен, озық тәжірибелермен танысуға мүмкіндік алды.

Техника ғылымдарының докторы, профессор, ҰҒА академигі Уришбай Чомановтың айтуынша, бүгінде табиғи ет өнімдеріне сұраныс артып келеді, ал бұл бағыттағы тағамдар тапшы. Құрамына көптеген зиянды қоспалар қосылады, сапасы төмен, адам ағзасына залалы көп. Осы орайда ғалымдар отандық шұжықтарды көбейтуді мақсат ете отырып, ғылыми жұмыстарға күш салып отыр.  Шұжықта пайдаланған шикізат еліміздің аумағында табиғи таза жеп-шөп жеп өсірілген, күтіп-бапталған мал өнімдері. Сондай-ақ бие, түйе, сиыр сүтінен алынатын сүт тағамдарының да сұранысын қамтамасыз ету үшін жаңа ғылыми ізденістер жасалды. Оның сапасы жоғары, бағасы қолжетімді.

Форум аясында сондай-ақ табиғи шырын өндірісі негізіндегі жеті түрлі табиғи сусындар қойылды. Биология ғылымдарының докторы, профессор, академик Масимжан Велямовтың айтуынша, Алматы қаласы және Алматы облысы аумағынан алынған алма, қызылша, т.б. жеміс-жидектерден алынған сусындар адам ағзасына пайдалылығымен ерекшеленбек. Мұндай сусындар әсіресе, ауасы газданған аумақ тұрғындары үшін аса пайдалы. Иммундық жүйеге ықпалы зор, бактерияларға қорғанысы жоғары шырын өндірісі таяу жылдарда шетелдерге де экспортталатын болады.

Өндірушілер мен ғалымдар бас қосқан форумда  астық, оны қайта өңдеу, құрама жем, ет, сүт, нан-тоқаш, тағы да басқа салалық кеңестер құрылып, оның аясында мамандар ұсыныстарымен бөлісті. Ғалымдар форум қорытындысына орай ұсыныстарын ел Үкіметіне жолдайтын болады.

Эльвира Серікқызы,

«Егемен Қазақстан»

АЛМАТЫ

СОҢҒЫ ЖАҢАЛЫҚТАР

25.03.2019

Ел мен елорданың бас сәулетшісі

25.03.2019

Нұрлы шаһар мемлекет мерейін асыра берсін

25.03.2019

Қажыр-қайратқа халықтың қайтарымы

25.03.2019

Әділетті әрі дер кезінде қабылданған шешім

25.03.2019

Нұр-Сұлтан – жаңа бренд

25.03.2019

Тұңғыш сапар Түркістаннан басталды

25.03.2019

Елдік пен мемлекеттіліктің жаңа бренді

25.03.2019

Әз-Наурыз мерекесі тойланды

24.03.2019

Солтүстік Кореяның келесі қадамы қандай болмақ?

24.03.2019

Қ.Тоқаев Қазақстан - Ресей кездесуін тамашалады

24.03.2019

Нұрсұлтан Назарбаевтың атына келіп түскен жеделхаттар мен хаттар

24.03.2019

Қасым-Жомарт Тоқаевтың атына келіп түскен жеделхаттар мен құттықтаулар

24.03.2019

Футбол: Қазақстан құрамасы Ресейден ойсырай ұтылды

24.03.2019

Куршад Зорлу: Түркі әлемінің Ақсақалы

24.03.2019

Нұр-Сұлтан қаласы. Астананың атауы өзгерді (видео)

24.03.2019

Алматыда дәстүрлі әндер кеші өтті

24.03.2019

Қаламқас кен орнында болған апат себептері анықталып жатыр

24.03.2019

Қасым-Жомарт Тоқаев Алик Шпекбаевты қабылдады

24.03.2019

Астана мен Алматы ТМД-да ең танымал қалалардың қатарына қосылды

24.03.2019

Елорда атауының өзгеруіне байланысты құжаттарды ауыстыру қажет емес

ТАҒЫ ЖҮКТЕУ
КОЛУМНИСТЕР

Айнаш ЕСАЛИ, «Егемен Қазақстан»

Etjeńdi balalar

Qoǵam kóz jumyp qaraı almaıtyn máse­lelerdiń basynda bala densaýlyǵy tur. Bú­gin­de mańaıymyzǵa zerdelep qaraıtyn bolsaq, tyǵynshyqtaı, tolyq jasóspirimder kó­beıe túsken. Semizdik – aýrý bolyp esep­teletindikten, qazirgi ýaqytta dıspanserlik esep­ke alynady. Sábı saýlyǵy ana qursaǵyna bit­­ken kúnnen bastap qalyptasatyndyǵyn al­dymen ata-anasy túsinýi qajet.

Amangeldi QURMET,

Igi bastama ult tanymymen úılesýi tıis

Keıde qazaq qoǵamyndaǵy oqıǵalar men qubylystarǵa nazar aýdarǵan kezde «Biz ózi­mizimdi ózimiz tolyq tanymaımyz-aý osy» degen oıǵa qalatynymyz bar. Árıne, qa­zaq ekenimizdi, bizdiń de tanym-túısigimiz, dúnıetanymymyz, ar­man-ańsarymyz, muraty­myz bar ekenin bilemiz. 

Арнұр АСҚАР, «Егемен Қазақстан»

Алты жасар Алпамыстың арманы не еді?

«Білесің бе, оқитын болсам тез өсіп, үлкен бастық болам. Оқуды да тез бітіремін. Тез келіншек аламын. Сосын менің он екі ұлым болады. Оның бірі колхоз бастығы, екіншісі агроном, үшіншісі мұғалім, бәрі де үлкен-үлкен бастық болады...»

Думан АНАШ, «Егемен Қазақстан»

Kúmis tostaǵandaǵy kóne álipbı

Kóne órkenıet oshaqtarynan urpaqqa mura bolyp qalǵan qundy dúnıelerdiń bi­ri – adamzattyń aqyl-oıyn taspalaǵan jazý­lar. Elbasy «Uly dalanyń jeti qyry» atty ma­qalasynda Esik qorymynan tabylǵan «Altyn adamnyń» janyndaǵy kúmis tosta­ǵan­dardyń birinde oıyp jazylǵan tańba­lar bar ekenin aıta kelip, «Bul – Ortalyq Azıa aýma­ǵynan buryn-sońdy tabylǵan jazý ataýlynyń ishindegi eń kónesi» degen bolatyn.

Жақсыбай САМРАТ, «Егемен Қазақстан»

«Jaqsy kitap – jan azyǵy»

Kitap oqıtyn jáne oqymaıtyn adamdardyń alshaqtyǵy árqashan kózge kórinip turady. Alǵashqylardyń oıy tereńdeý, tili sheshendeý bolsa, sońǵylardyń tili tutqyr, aýzynan sózi túsip turatynyn jıi kóresiz. Máseleni jaqsy bilip tursa da, ondaılar oıyn jetkize almaı, ábden qysylady.

ҰҚСАС ЖАҢАЛЫҚТАР

Тағы да оқу

Пікір қосу