• RUB:
    5.11
  • USD:
    523.86
  • EUR:
    544.34
Басты сайтқа өту
Қоғам 31 Тамыз, 2023

Халал инфрақұрылымы қайткенде дамиды?

213 рет
көрсетілді

Алкогольдің барлық түрлеріне толық тыйым салу және жануарларды азаптауды азайту жайында өткізілген брифингте «Халал» стандарттарын жаңартып, дамыту үшін атқарылып жатқан жұмыстар туралы айтылды, деп хабарлайды Egemen.kz ҚР Сауда және интеграция министрлігінің баспасөз қызметіне сілтеме жасап.

Сауда және интеграция министрлігі Техникалық реттеу және метрология комитетінің төрағасы Қуаныш Елікбаев ОКҚ брифингінде Қазақстандағы халал инфрақұрылымының дамуы турасында айтты.

Оның айтуынша, халал азық-түліктің әлемдік нарығы 1,5-тен 2,2 млрд (АҚШ доллары), 2028 жылы 4,1 млрд-қа дейін оптимистік өсу әлеуеті бар, жыл сайын 10-15%-ға дейін өседі. Қазақстан үздік халықаралық тәжірибелерге негізделген Халал-индустрияның ұлттық инфрақұрылымын белсенді дамытып, экспорттаушыларды жаңа нарықтарға шығарады. Тұтастай алғанда, әлемде тұтынушылардың халал азық-түлікке жұмсайтын шығындары бүгінде барлық тұтыну шығындарының 17% құрайды. 2025 жылға қарай, сарапшылардың бағалауы бойынша, олар кем дегенде 20%, ал 2030 жылға қарай олар 25% жетуі мүмкін.

«Қазақстан шетте тұра алмайды және «халал-өнімдер» экспортын ұлғайту үшін инфрақұрылымды белсенді түрде құруда: бұл стандарттар, сарапшыларды оқыту және аттестаттау, аккредиттеу және сертификаттау», деді комитет төрағасы.

Қазақстанда мемлекеттік деңгейде 18 Ұлттық стандарт қабылданды, үздік халықаралық тәжірибелер негізінде ТМД елдері үшін ГОСТ мемлекетаралық стандарттарының 11 жобасы әзірленді. Ол үшін жетекші әлемдік стандарттар негізге алынды халықаралық ұйымдармен бірқатар меморандумдар мен келісімдер жасалды. Бұл малды союға, сертификаттау органдарына, косметикаға, туризм мен қызметтерге, сәйкестік белгісіне, сертификаттау тәртібіне және басқа да талаптарға да қатысты.

Қазақстан халалды стандарттау жөніндегі техникалық комитетті алғашқылардың бірі болып құрып қана қоймай, ТМД шеңберінде осындай комитеттің хатшылығын басқарады.

«Халал қағидаттары шошқа етінің жоқтығы туралы ғана емес. Комитет қабылдаған стандарттар түрлі негізделген талаптарды көздейді. Кез-келген түрдегі алкогольге толық тыйым салу сияқты жалпы талаптар да жоқ емес. Стандарттың нақты талаптары бар, мысалы, сою алдында жануарларды азаптауды азайту. Жүктіліктің үшінші кезеңінен өткен жануарларды союға тыйым салу. Тіпті тоқ күші мен электр тоғының соғу ұзақтығы да реттеледі. Құстарды сою процесі тез арада болуы керек, егер бұл болмаса, өнімдер халал болып саналмайды және жеке аймаққа шығарылады», деді спикер.

Қоғамда тауарларға халал белгісін таңбалаудың дұрыстығы жиі туындайды. Әзірге бұл сала ерікті және заңдармен тікелей реттелмеген. Осыған байланысты, ҚТРМ төрағасы мәлімделмеген компоненттерді ғана емес, сонымен қатар өндірістің барлық инфрақұрылымы мен процестерін бақылау үшін осы мәселелерді заңнамалық деңгейде реттеуді ұсынады.