Кейінгі жылдары елімізде мектеп жасындағы балалардың толып кетуі, қант диабетіне шалдығуы белең алып отыр. Оның басты себебін балабақша, мектептерде, тіптен отбасында дұрыс тамақтанбау салдарымен байланыстырған мамандар саламатты ұрпақ тәрбиелеудің ұлттық бағдарламасын қабылдау қажеттігіне назар аударып отыр.
Ұлттық салауатты тамақтану орталығы мамандарының өткен жылдың қыркүйек айы мен биылғы жылдың қаңтар айы аралығында Шымкент қаласы, Түркістан және Батыс Қазақстан облыстары мектептеріндегі тамақтану барысына ЮНИСЕФ-пен бірлесіп жүргізген талдауы нәтижесінде азық-түлік пен энергияға деген қажеттілік нормалары халықаралық деңгейге сәйкес келмейтіні анықталған. Республикалық нормативтерде қант пен тұзды тұтыну халықаралық нормалардан асып кеткен. Зерттелген мектептерде 6-17 жастағы балалар мен жасөспірімдер арасында артық салмақ пен семіздіктің таралуы 18 пайызды құраса, олардың 12 пайызында артық салмақ, 6 пайызында семіздік байқалған. Осы орайда ұл балалардың (21 пайыз) қыздарға (16 пайыз) қарағанда артық салмақ пен семіздікке бейім екенін ескерген жөн.
Қазақстан оқушыларының өмір салты факторлары, олардың физикалық, психикалық денсаулығы мен әл-ауқаты ұлттық есебінің өткен жылғы қорытындысына сәйкес, мектеп оқушыларының жартысы (51,3 пайызы) ұзақ уақыт бойы компьютер және автомат ойындарына әуестігі, балалардың үштен бірі телефон және планшеттен бейне өнімдерді көп көретіні анықталған. Ал 11-15 жас аралығындағы балалардың 42,6 пайызы энергетикалық сусындарды, яғни әрбір бесінші оқушы апта сайын, ал 3 пайызы күн сайын соған ұқсас сусындар ішетіні мәлім болды.
Бүгінде еліміздегі балалардың 27 пайызының күнделікті жеміс-жидек жеу мүмкіндігі жоқ, 20 пайызының мектептегі тамақтану барысына көңілі толмайды, ал тағы 20 пайызы дұрыс тамақтанбаудың зардабын шегіп отыр. Дәстүрлі Тамыз кеңесінің пленарлық отырысында Оқу-ағарту министрлігі Балалардың құқықтарын қорғау комитетінің төрайымы Насымжан Оспанова осындай мәліметтерді тілге тиек етіп, республика мектептеріндегі тамақтану үрдісі, сауатты тамақтандыру жүйесін жолға қоюдың келелі мәселелерін қозғады.
– Балаларға қолайлы жағдай жасау – ұлттық саясаттың басым бағыттарының бірі. Президент тапсырмасына сәйкес, өткен жылы елімізде балалардың әл-ауқат индексі енгізілген болатын. Индекс қоғамдағы балалардың қалай өмір сүріп жатқанының көрінісін сипаттайды. Ол мемлекет тарапынан қолға алынған шаралардың, ұлттық саясаттың тиімділік дәрежесімен анықталады. Бүгінде еліміздегі стратегиялық құжаттардың барлығында балаларға жағдай жасау туралы айтылған. Бұл біліммен қатар денсаулық, ішкі істер, ақпараттық қауіпсіздік салаларын да қамтиды. Осы орайда саламаттылық индексі ұлттық мониторинг ретінде аймақтардың индикаторларын халықаралық индекстермен салыстыруға, балалар бюджетін тиімді жоспарлауға мүмкіндік береді. Қазақстандық индекс төрт бағыттағы 56 индикатордан тұрады. Сарапшылар зерттей келіп, индикаторлардың маңызды екенін әрі балалардың өмір сүру жағдайына аса қажет екенін алға тартып отыр. Индикаторлар балалардың физикалық, психологиялық ахуалын, жекелеген қабілеттерін, қоғаммен ықпалдастығын қамтиды. Отбасы ішіндегі жағдайды, білім, денсаулық саласындағы мемлекеттік саясатты бағалайды. Сонымен қатар экономикалық, экологиялық индикаторлар енгізілген. Денсаулық сақтау министр- лігінің есебі бойынша, 100 мың баланың 6 400-інде ас қорыту жүйесі бұзылған. Қазіргі заманғы балалар денсаулығының нашарлауы мен функционалдық мүмкіндіктерінің төмендеуі тамақтану мәдениетінің төмендігі сияқты нақты себептермен байланысты, – деп атап өтті Насымжан Оспанова.
Оның айтуынша, балаларды пайдалы, дәмді тамақпен қамтамасыз етуді министрлік «Ұлттық мектеп асханасы» бағдарламасы аясында шешуді жоспарлап отыр. «Ұлттық мектеп асханасы» физиологиялық нормаларға негізделген тамақтандыруды қамтиды. Дұрыс тамақтандыру үрдісін қалыптастыра отырып, отандық азық-түлік өнімдерін тұтынуға да басымдық берумен қатар аймақтық ерекшеліктерді де басшылыққа алу маңызды. Бұл табиғи өнімдерді тұтынумен қатар ауыл шаруашылығы саласына да қолдау болмақ. Бүгінде 3 млн-нан астам бала, оның ішінде 1,6 млн-ы мемлекеттің кепілдендірілген ыстық тамағымен қамтылған.
Қазақстан профилактикалық медицина академиясының және Ұлттық саламатты тағамтану орталығының президенті, медицина профессоры Алмаз Шарманның айтуынша, дұрыс тамақтанбау салдарынан балалар арасында аурулардың кең таралып отырғаны алаңдатады.
– Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының дерегіне сәйкес, аурудың 60 пайызы дұрыс тамақтанбаудан пайда болады. Оның салдарынан жүрек қан тамырлары, қант диабеті, қатерлі ісік ауруларына шалдығады. Бүгінде Қазақстандағы балалардың 20 пайызы артық салмақтан зардап шегіп отыр. Сондықтан балаларды дәмді, құнарлы тағамдармен қамтамасыз ету дұрыс жүйеленбесе, ол баяу жарылатын бомба іспетті. Өкінішке қарай, кейінгі жылдардағы ас мәзірінің тағамдық параметрлері ғылыми негіздерге сәйкес келмейді. Бір мезгіл тамақ баланың 30 пайыз энергия шығынын қамтамасыз етуге тиіс. Тұзды, қантты шамадан тыс қосу, тәтті шай, шырын берудің салдары ерте жастан қан аздығына әкеледі. Жағдайды жақсартып, оңтайландыру үшін бұл іске ғалымдарды тарту керек, – деді Алмаз Шарман.
Қазіргі кезде балаларды тамақтандыру үрдісі бірқатар нормативті актілермен реттелген. Алайда мұндай құжаттардың да ескіргенін қаперге алған жөн. Бұл бағытта тиісті министрліктермен бірлескен жұмыс қажет. Ғалымның айтуынша, кейінгі он жылда әлем өзгерді. Құжаттардың да ескіруі заңдылық. Сондықтан тамақтандыру үрдісінің әдістемелік негіздерін қайта қарай отырып, бұл іске қоғам болып атсалысатын кез келді. Пайдалы әрі нәрлі тамақтануды бала ерте жастан меңгеруге тиіс. Ол үшін мектептерде дәрігерлер де, педагогтер де арнайы оқытылып, ата-аналар да салауатты тамақтанудың не екенін түсінгені абзал.
Алмаз Шарманның айтуынша, мектептерде балаларға тамақты таңдап ішуге мүмкіндік берілмейді. Сондықтан Финляндия, Швеция сияқты елдердің тәжірибесін зерттей келіп, балаларға тамақты өздерінің таңдауына ерік берген жөн. Бұл асхана қызметкерлері үшін де тиімді болмақ. Сонымен қатар құрамы микроэлементтерге, ағзаға қажетті витаминдерге бай екенін ескере отырып, қазақтың дәстүрлі тағамдары, сүт өнімдерін балаларға уақытылы беріп отыру да маңызды.
Бүгінде бала ағзасына зиян тағамдарды тұтыну ата-аналар үшін де қалыпты жағдайға айналғандай. Әсіресе көптеген жас отбасыларда күнделікті ас мәзіріне жылдам дайындалатын тағамдарды жиі кездестіруге болады. Ондай тағамдардың сапа сертификаты да үнемі тексеріліп жатпайды. Осы орайда С.Асфендияров атындағы Қазақ ұлттық медицина университеті нутрициология кафедрасының доценті, PhD, Ұлттық саламатты тағамтану орталығының маманы Айгүл Қожахметова Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының тізіміне енген зиянды тамақтарды тұтыну салдарынан елімізде балалар арасындағы аурулар көбейіп барады деп алаңдаушылық білдірді.
– Балаларды тамақтандыру мәселесін қозғаған кезде біріншіден, қазіргі күн үдесіне сәйкес келмейтін нормаларды өзгерту қажет. Яғни жаңа заман балалары үшін жаңаша ас мәзірі керек. Осы орайда халқымыздың құнарлы, нәрлі ұлттық тағамдарын тұтынуды, оны балалардың ас мәзіріне енгізуді де ойланатын кез келді. Ал нормативтік-құқықтық құжаттарды заманға сай, бүгінгі балалардың қажетіне, талғамына орай икемдей отырып, балалардың денсаулығының кепілі табиғи тағамдар екеніне мән беретін уақыт жетті. Ол үшін балаларды тамақтандыру жүйесіне өзгеріс қажет, – дейді Айгүл Қожахметова.
АЛМАТЫ