«Ас – адамның арқауы» десек те, кеселдің кей түрі дұрыс тамақтанбағандықтан да жабысатынын адам баласы әлімсақтан түсініп қойған. Ал астың қайсысы пайдалы, қайсысы зиян? Қазақтың асқазанына жаққан майлы сорпа ағылшын мен французға жаға ма немесе қытайдың ащы-тұщысы өзбектің өңешінен өте ме? Мәселен, жерортатеңіздік деп аталатын немесе латынамерикандық диеталардың құпиясы неде? Қысқасы, бүгінде сәнге айналған осы тақырып Алматыда өткен «Қауіпсіз және теңдестірілген тамақтану негіздері» атты халықаралық ғылыми мәжілісте кеңінен талқыланды.
С.Асфендияров атындағы Қазақ ұлттық медицина университетінде өткізілген шараны Oldways атты американдық ұйым мен Қазақ тағамтану академиясы бірлесіп өткізіп, беделді ұйымдардың бастамасына Coca-Cola компаниясы демеушілік көрсетті.
Қазақстанда мұндай сараптамалық форум бірінші рет өткізіліп отыр. Ал Oldways-тың тарихына көз салсақ, оның мамандарын әлемнің аспаздық орталықтарының тәжірибесі қызықтырады. Қысқасы, Oldways ұзақ жылдардан бері жаһандық тарих пен дұрыс тамақтану мәдениетін терең және кәсіби тұрғыда зерттеп келе жатқан ұйым.
Сонымен мұндай мәжілістер Брюссель, Бейжің, Вашингтон, Ыстамбұл, Сантьяго, Сан-Пауло, Буэнос-Айрес, Мехико, Бангкок, Дубай, Киев, Дели қалаларында өткен. Кезек енді Алматыға да жеткен.
Oldways-тің бір бірінен шалғайда жатқан, салт-дәстүрі мен дастарханы ұқсамайтын елдерді зерттеуді қолға алғанына қарағанда, американдық диетологтар дұрыс тамақтанудың әмбебап мәзірін жасауға шындап кіріскен деген пайымға келуге болады. Олардың Алматыда көп білгісі келіп отырғандықтары байқалды, сауалдар тастап, естігендерін жазып отырды.
Өзіміздің отандық диетологтар батыстан келген әріптестеріне қазақтың ежелден пайдаланып келе жатқан ет тағамдарын, көпұлтты Қазақстанның араласып кеткен аспаздық мектебін, қалалықтар мен ауылдық тұрғындардың тамақтануында айтарлықтай айырмашылық бар екендігін жеткізді.
Аз сөйлеп, көп тыңдап отырған қонақтарға да сұрақтар аз қойылған жоқ. Мәселен, біздің мамандар атышулы консерванттар, калориялы азықтар мен басқа да тамаққа қосатын дәмдеуіштерді шығаратын өндірушілерді не істеу керек дегенді алға тартты. Тіпті кейбір мәліметтер қонақтар үшін күтпеген жаңалыққа айналса, енді бір сауалдар қызу пікірталас тудырды.
Өз кезегінде біздің де мамандарға өз блокноттарына түртіп отыратын жәйттер табылды. Ал конференция сессияларында әлемге аты мәлім ғалымдар сөз алды. Олардың арасында Қазақ тағамтану академиясының президенті, академик Төрегелді Шарманов, Дж.Вашингтон университетінің семіздікті зерттеу орталығының директоры Адам Древновски (АҚШ), Хасетеппе университетінің қоғамдық тамақтану бөлімінің жетекшісі Гүлден Пекан (Анкара, Турция), Coca-Cola компаниясының ғылыми зерттеулер жөніндегі және нормативтік-құқықтық реттеу бөлімінің денсаулықты қорғау мен аурулардың алдын алу жөніндегі бағдарламасының директоры Максим Байк (Атланта, АҚШ) сынды шешендер болды.
– Бүгінде дұрыс тамақтануды әдетке айналдыруға ешнәрсе кедергі емес. Ең бастысы халық бұл мәселеде бәрінен хабардар болуы керек. Дұрыс тамақтануды әдетке айналдыру қажет. Яғни, теңдестірілген ас мәзірін пайдалануды адамдардың өздері қалауы керек. Қазір базарларда жаныңа керектің бәрі бар. Өкінішке орай, біздің адамдар дұрыс тамақтана білмейді, тіпті мен бұл мәселеде өз денсаулықтарына жауапкершілікпен қарамайды дер едім. Сондықтан да дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыру үшін ағарту жұмыстарын жүргізу қажет. Екінші жағынан, мемлекеттің де өз тарапынан тағамдардың денсаулыққа қауіпсіздігі және жоғары сапасын қамтамасыз еткенін қалаған болар едік, – дейді академик Шарманов.
Қысқасы, қазақстандық мамандар қонақтарға біздің тамақтанудағы ерекшеліктерімізді айтып берді. Шетелдік мамандарды өзіміз тағам ретінде жиі пайдаланатын айран-сүт өнімдері және оның денсаулыққа әсері, Қазақ тағамтану академиясының қазақстандықтардың денсаулығы мен тамақтануды жақсартуға қатысты жасап жатқан заманауи қадамдары қызықтырды.
Яғни, сарапшылар тамақтардың денсаулыққа пайдалы және зиянды жақтарына қатысты жәйттердің бәрін дерлік жан-жақты електен өткізді. Конференцияға қатысушылар сусындардың пайдасы, судың адам өмірі мен қоғам денсаулығын сақтаудағы рөлі, ағзаға пайдалы ас түрлерін сәнге айналдыру сияқты мәселелерді айналып өткен жоқ.
Мәжіліс барысында Oldways ұйымының президенті Сара Баер-Синнотт ханым күтпеген әрі қызғылықты мәліметті алға тартты.
– Зиянды қант пен май болмайтыны сияқты, жаман тамақ, жақсы тамақ деген де болмайды. Бізге азықтың барлық түрі қажет. Олардың әрқайсысы бізге қуат береді. Мәселе олардың дұрыс мөлшерленуінде, – дейді Сара Баер-Синнотт. – Біздер теңдестірілген тамақтану деп барлық пайдалы тамақтарды үйлестіруді айтамыз. Егер мөлшерімен дұрыс пайдаланса – кәмпиттер, қант, май, жақсы шарап, бәрі де ағзаға пайдалы бола алады. Мәселе тамақпен қабылдаған калория мен белсенді жұмыс істеп, спортпен айналысқан кезде жоғалтқан калорияларды дұрыс басқаруда.
Ал Oldways – бұл қандай да бір өнімдер мен технологияларды насихаттау үшін емес, кезінде тұрғындар арасында дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастыру үшін құрылған көрнекті халықаралық ұйым. Аталмыш ұйым Батыста кеңінен танымал. Дегенмен, соңғы жылдары бұл ұйым дамушы елдерде де «Жерортатеңізі диетасы пирамидасы» (Mediterranean Diet Pyramid) және «Бүтін дәнді дақылдардың қалыбы» (Whole Grain Stamp) атты теңдестірілген тамақтану бағдарламалары арқылы белгілі бола бастады.
Әр аймақтың өзіне тән, әлімсақтан келе жатқан азық түрлері бар. Мысалы, Қазақстанда теңіз балығы асып-төгіліп жатқан жоқ, есесіне ет өнімдері жеткілікті. Бұл қазақстандықтардың денсаулығына кері әсер ете ме? Ал америкалықтар шын мәнінде бұл қарапайым сауал емес деп есептейді. Мәселе қандай да бір азық түрінде жатқан жоқ, ең бастысы олардың адам ағзасына пайдасы тиетін құрамдастығына көңіл бөлу қажет көрінеді.
Сондықтан да теңіз балықтарын жеу керек, өйткені, оны басқа азық түрімен алмастыру мүмкін емес. Егер теңіз өнімдері жеткіліксіз болған жағдайда жаңғақтарды барынша көп пайдаланған жөн. Өйткені, оның да құрамында балықтағы сияқты ағзаға қажетті май қышқылдары бар. Еттен бас тартпайтындар үшін тым майлы етке әуес болудың пайдасы шамалы. Сондай-ақ, диетологтар барлық елдердің ішім-жемін сараптай келе ғылыми зерттеулер көрсеткендей, малдың майларына қарағанда өсімдік майын көбірек пайдалану керек деген тұжырымға келген.
Ең бастысы – дұрыс өмір сүре білу, дейді Coca-Cola компаниясының ғылыми зерттеулер мәселелері жөніндегі және нормативтік-құқықтық реттеу бөлімінің директоры Теи Чумбуридзе. Яғни, ас ішуді ғана емес, демалысымызды, жұмысымызды жанымызға жақын адамдармен жан рахатына бөлене отырып атқарған жөн. Сонда ғана жегеніміз нәрлі, дастарханымыз дәмді көрінбек. Қонақтар айтқан қағидалардың бұл тұсы «Қайғысыз адам қара суға да семіреді» деген қазақ мақалына келеді.
Айнаш ЕСАЛИ.
АЛМАТЫ.