• RUB:
    5.06
  • USD:
    522.49
  • EUR:
    547.88
Басты сайтқа өту
11 Маусым, 2016

Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің бұйрығы  №264

303 рет
көрсетілді

2015 жылғы 27 наурыз, Астана қаласы Кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы «Азаматтық қорғаныс туралы» Қазақстан Республикасының 2014 жылғы 11 сәуірдегі Заңының 12-бабы 1-тармағының 70-24) тармақшасына сәйкес бұйырамын: 1. Қоса берiлiп отырған кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары бекiтiлсiн. 2. Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті (В.В. Петров) заңнамада белгіленген тәртіпте: 1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін; 2) осы бұйрық мемлекеттік тіркегеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оны мерзімді баспа басылымдарында және «Әділет» ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жолдауды; 3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің ресми интернет-ресурсында жариялануын қамтамасыз етсін. 3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің орынбасары В.К.Божкоға жүктелсін. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі. Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрі полиция генерал-лейтенанты Қ.ҚАСЫМОВ. КЕЛІСІЛДІ Қазақстан Республикасы Қаржы министрі __________Б.Сұлтанов 2015 жылғы 27 сәуір Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 27 наурыздағы №264 бұйрығымен бекітілген Кезекшілік атқару кезінде, сондай-ақ авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезеңінде кәсіби авариялық-құтқару қызметтері мен құралымдарын ұстауға бөлінетін қаражаттар есебінен шығыстардың ақысын төлей отырып, құтқарушыларды тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары «Жалпы құтқарушы азық үлесі» р/с № Азық-түлік атауы 1 адамға бір тәуліктегі мөлшері (граммен) 1 2 3 1 1-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұнынан пісірілген нан 400 2 2-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұнынан пісірілген нан 350 3 1-сұрыпты фортификацияланған (құнарландырылған) бидай ұны 10 4 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30 5 Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10 6 1-сұрыпты арпа жармасы 10 7 Жоғары сұрыпты тары жармасы 10 8 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы 10 9 Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30 10 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10 11 Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 35 12 1-санатты сиыр етi 200 13 1-санатты тауық еті 30 14 Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 20 15 Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 120 16 Тауық жұмыртқасы (дана) 1 17 Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 90 18 Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 60 19 Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 30 20 Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 30 21 Мәйектi қатты ірімшiк 35 22 Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40 23 Күнбағыс майы 40 24 Құмшекер 70 25 Ара балы (10 г пакеттелген) 20 26 Жоғары сұрыпты қара шай 2 27 Йодталған ас тұзы 5 28 Лавр жапырағы 0,2 29 Ұнтақталған бұрыш 0,3 30 Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1 31 Жаңа пiскен картоп 420 32 Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 130 33 Жаңа пiскен қызылша 40 34 Жаңа пiскен сәбiз 95 35 Жаңа пiскен басты пияз 65 36 Жаңа пiскен сарымсақ 5 37 Жаңа пiскен қияр 50 38 Жаңа пiскен қызанақ 50 39 Томат пастасы 6 40 Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20 41 Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90 42 Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200 43 Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20 44 Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90 45 Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1 «Ауыз сумен қамтамасыз ету» р/с № Азық-түлік атауы 1 адамға бір тәуліктегі мөлшері (граммен) 1 2 3 1. Бөтелкедегі ауыз су (миллилитр) 2100 «Авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргiзу кезiндегi» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі р/с № Азық-түлік атауы 1 адамға бір тәуліктегі мөлшері (граммен) 1 2 3 1 Печенье 100 2 Түрлі ет консервілерi 150 3 Түрлі ет-өсiмдiк консервілері 150 4 Екiншi түскi ас консервiлерi 200 5 Балық консервілерi (майлы шпрот) 60 6 Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 60 7 Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт 60 8 Құмшекер 100 9 Шоколад 80 10 Витаминдi глюкоза 50 11 Лимон қышқылы 3 12 Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 30 13 Жаңғақ 40 14 Табиғи кофе 6 15 Какао ұнтағы 14 Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушылар авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарға қатысу уақыты бір тәуліктен асса қамтамасыз етіледі. «Иондаушы сәулелену әсері жағдайларында авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезінде» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі р/с № Азық-түлік атауы 1 адамға бір тәуліктегі мөлшері (граммен) 1 2 3 1 1-санатты сиыр етi 80 2 Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 25 3 Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 100 4 Мәйектi қатты ірімшiк 15 5 Тауық жұмыртқасы (дана) 1 6 Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 100 7 Қызыл шарап (миллилитр) 50 «Күшті әсер ететін улы заттардың әсері жағдайларында авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстарды жүргізу кезінде» жалпы құтқарушы азық үлесіне қосымша азық үлесі р/с № Азық-түлік атауы 1 адамға бір тәуліктегі мөлшері (граммен) 1 2 3 1 1-санатты сиыр етi 80 2 Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 25 3 Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 100 4 Мәйектi қатты ірімшiк 15 5 Тауық жұмыртқасы (дана) 1 «1500 метр және одан жоғары биiктiктегі биік таулық азық үлесі» р/с № Азық-түлік атауы 1 адамға бір тәуліктегі мөлшері (граммен) 1 2 3 1 2-сұрыпты фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нан 350 2 1-сұрыпты құнарландырылған фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нан 400 3 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұны (байытылған) 100 4 1-сұрыпты қарақұмық жармасы 30 5 Жоғары сұрыпты сұлы жармасы 10 6 1-сұрыпты арпа жармасы 10 7 Жоғары сұрыпты тары жармасы 10 8 1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы 10 9 Жоғары сұрыпты күріш жармасы 30 10 1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) 10 11 Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе) 35 12 1-санатты сиыр етi 270 13 1-санатты тауық еті 30 14 Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық 50 15 Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) 140 16 Тауық жұмыртқасы (дана) 1 17 Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 180 18 Айран, майлылығы кемінде 2,5 % (миллилитр) 60 19 Қаймақ, майлылығы кемінде 15 % 25 20 Сүзбе, майлылығы кемінде 9 % 30 21 Мәйектi қатты ірімшiк 35 22 Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 % 40 23 Күнбағыс майы 40 24 Құмшекер 60 25 Ара балы (10 г пакеттелген) 20 26 Жоғары сұрыпты қара шай 2 27 Ерітілетін табиғи кофе 1 28 Йодталған ас тұзы 5 29 Лавр жапырағы 0,2 30 Ұнтақталған бұрыш 0,3 31 Қыша ұнтағы 0,3 32 Тағамдық сiрке қышқылы 70 % 0,1 33 Жаңа пiскен картоп 420 34 Жаңа піскен ақ қауданды қырыққабат 130 35 Жаңа пiскен қызылша 40 36 Жаңа пiскен сәбiз 95 37 Жаңа пiскен басты пияз 65 38 Жаңа пiскен сарымсақ 5 39 Жаңа пiскен қияр 50 40 Жаңа пiскен қызанақ 50 41 Томат пастасы 6 42 Жаңа пiскен тәтті бұрыш 20 43 Көкөнiс шырыны (миллилитр) 90 44 Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин) 200 45 Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік) 20 46 Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) 90 47 Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр) 1 Ескертпе: 1. Осы норма бойынша: 1) теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте орналасқан; 2) егер қатысу уақыты бір тәуліктен артық болса, теңіз деңгейiнен 1500 метр және одан жоғары биіктікте авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде құтқарушылар қамтамасыз етіледі. Осы нормаға қосымша теңiз деңгейiнен 3000 метр және одан жоғары биiктікте авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде бiр құтқарушыға тәулiгiне 100 г сиыр сүтi немесе сүттiң осы мөлшерiне ауыстырылған сүт өнiмдерi, 30 г мәйектi қатты ірімшiк, 1 г табиғи кофе, 25 г жемiс-жидек джемi беріледі. «Құтқарушыларды жеке тамақтандыру рационы» р/с № Азық-түлік атауы 1 адамға бір тәуліктегі мөлшері (граммен) 1 2 3 1. Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 г) 300 2. Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 г) 500 3. Түрлі ет консервілерi (250 г) 250 4. Бауыр паштеті 100 5. Жеңіл дәм көкөніс консервілері (100 г) 100 6. Повидло немесе жеміс-жидек джемі (20 г пакет) 40 7. Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 г пакеттелген) 4,5 8. Қант (10 г пакеттелген) 80 Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушылар негiзгi азық-түлік үлестерінен ыстық тағам әзiрлеу мүмкiн болмағанда және авариялық-құтқару және кезек күттірмейтін жұмыстар жүргізетін аудандарға бару және аудандардан келу жолында қамтамасыз етіледі. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру үш тәуліктен аспауға тиіс. «Құтқарушы-сүңгуірлердің автономды жеке тамақтандыру рационы» р/с № Азық түлік атауы 1 адамға бір тәуліктегі мөлшері (граммен) 1 2 3 1. Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген галеталар (50 г) 250 2. Түрлі ет-өсiмдiк консервілері (250 г) 500 3. Түрлі ет консервілерi (250 г) 250 4. Тартылған ет консервілері 100 5. Жеңіл дәм көкөніс консервілері 100 6. Дражедегі шоколад 100 7. Құрғақ сүт сусыны 30 8. Жемiс-жидек шырыны 350 9. Повидло немесе жеміс-жидек джемі (20 г) 40 10. Ерітілетін табиғи кофе 2 11. Жоғары сұрыпты қара шай (1,5 г пакеттелген) 4,5 12. Қант (10 г пакеттелген) 60 13. Йодталған ас тұзы 5 14. Поливитаминдер (драже), дана 1 Ескертпе: осы норма бойынша құтқарушы-сүңгуірлерді егер авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстар жүргізу уақыты бір тәуліктен асса, су астына түсіп, авариялық-құтқару және шұғыл жұмыстар жүргізу кезеңінде қамтамасыз етіледі. Жылдың суық кезеңінде 16 қазан-15 сәуір аралығында тағам өнімдері қосымша 1.1-өсетін коэффицентпен беріледі. Осы рацион бойынша үзбей тамақтандыру үш тәуліктен аспауға тиіс. Азық үлесiн беру кезiнде азық-түлікті ауыстыру нормалары 1. Негізгі ауыстыру нормалары Р/с № Азық-түлік атауы Мөлшері (грамм) ауыстырылатын азық-түлік ауыстыратын азық-түлік одан басқа, нөмір тармақтары бойынша ауыстыру 1 2 3 4 5 1. 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген нанды мыналармен ауыстыру: 100 фортификацияланған қара бидай ұнынан пісірілген нанмен 105 қара бидай мен 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұны қоспасынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен 100 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген нанмен 95 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен 90 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген нанмен 90 2 қытырлақ нанмен 80 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен 67 және наубайханалық тығыздалған ашытқымен 1 ерекше тартылған фортификацияланған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кепкен нанмен 60 ерекше тартылған бидай ұны немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галетамен) 60 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галетамен) 59 фортификацияланған қара бидай ұнымен 40 және наубайханалық тығыздалған ашытқымен 1 2. 1-сұрыпты фортификацияланған (байытылған) бидай ұнынан пісірілген нанды мыналармен ауыстыру: 100 1-сұрыпты фортификацияланған ұннан пісірілген нанмен 100 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленгенмен нанмен 100 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген батонмен 95 жоғары сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрілген нанмен 85 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен 75 және наубайханалық тығыздалған ашытқымен 1 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген кепкен нанмен 65 күлше өнімдерімен (кептірілген тоқашпен) 65 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген армиялық нанмен (галетамен) 65 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пiсiрiлген қоспасыз галеталармен 65 печеньемен 65 вафлимен 55 жоғары сұрыпты бидай ұнынан пiсiрілген армиялық нанмен (галетамен) 55 жоғары сұрыпты бидай ұнымен 65 және наубайханалық тығыздалған ашытқымен 1 3. 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнын мыналармен ауыстыру: 100 жоғары сұрыпты түрлі жармамен, бұршақпен және макарон өнімдерімен 100 4 жоғары сұрыпты бидай ұнымен 87 4. Түрлі жарманы, бұршақ өнімдерін мыналармен ауыстыру: 100 пісіруді талап етпейтін жармалармен 100 жоғары сұрыпты макарон өнімдерімен 100 3 жарма, жармакөкөніс және көкөніс концентраттарымен 100 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнымен 100 тез әзірленетін макарон өнімдерімен 100 пісіруді қажет етпейтін концентраттармен, брикеттелгендермен (бисквиттермен) 100 бірінші тағам концентраттарымен 100 картоп және кепкен көкөніспен, құрғақ картоп езбесімен 100 картоппен және сублимациялық кептірілген көкөністермен 100 етсіз көкөніс консервілерімен бірінші тағаммен 375 картоп және көкөніс гарнирлерімен 500 жармалар мен бұршақ гарнирлерімен 300 көкөнiстi тұздық консервілермен 250 тазартылған сульфиттелген картоппен, вакуумдалған суға піскен картоппен 400 жаңа пiскен картоппен, табиғи – жартылай шикі консервіленген картоппен (тұздықты қоса алғанда) 500 5 жаңа піскен, ашытылған және тұздалған көкөністермен 500 табиғи, маринадталған және пастерленген (тұздықты қоса алғанда) көкөнiс консервiлерiмен (бұршақ, жүгері консервілерінен басқа) 500 жеңіл дәм көкөнiс консервілерiмен 375 екінші тағамға арналған жылдам мұздатылған көкөніс гарнирлерімен 500 5. Жаңа піскен картопты, көкөнiстерді мыналармен ауыстыру: 100 4 ашытылған және тұздалған көкөнiстермен 100 көк пиязбен 200 басты пиязбен 100 консервіленген басты пиязбен 50 жаңа піскен немесе консервіленген сарымсақпен (тұздықты қоса алғанда) 50 сублимациялық кептірілген көкөніспен 20 ащы-қышқыл деликатес томат тұздығымен 10 кептiрiлген немесе сублимациялық кептiрiлген пиязбен 10 6. 1-санатты сиыр етін мыналармен ауыстыру: 100 екінші санатты ішкі мүше өнімдерімен 300 балықпен (басы жоқ түрінде салқындатылған, мұздатылған және тұздалған) 150 9 жартылай тазартылған және тазартылмаған тауық етiмен 120 түрлi балық консервілерiмен 120 9 сүйектi ет бөлшектерімен 100 тазартылған тауық етiмен 100 түйе етімен 100 бірінші санатты ішкі мүше өнімдерімен (оның ішінде бауырмен) 100 консервідегі сүйекті құс етімен 100 сүйексіз ет бөлшектерімен 80 қайнатылған шұжықпен және сосискамен (сарделькамен) 80 түрлi ет консервілерiмен 75 балқытылған ірімшікпен 60 11 ысталған ішкі мүше өнімдерімен (төс етiмен, орамамен, жартылай ысталған шұжықпен) 60 мәйектi қатты ірімшікпен 40 сублимациялық кептiрілген және жылытып кептiрiлген етпен 30 тауық жұмыртқасымен, дана 2 11, 12 7. Сиыр сүтін, қаймақты және сүзбені мыналармен ауыстыру: 100 30 30 майдың салмақтық үлесі кемінде 2,5% сүт йогурттарымен 125 немесе майдың салмақтық үлесі кемінде 23% глазурленген сүзбе ақ ірімшіктермен 90 8. Тазартылған басы жоқ балықты (салқындатылған, мұздатылған және тұздалған) мыналармен ауыстыру: 100 7 бөлшектеу тәсіліне қарамастан, басы бар балықтың барлық түрлерімен және тұқымдастарымен 130 тұздалған немесе басы бар ысталған майшабақпен 100 бөлшектеу түріне қарамастан, тұздалған басы жоқ майшабақпен 85 түрлі балық консервілерімен 80 ысталған және кептірілген балықпен (оның ішінде торқа шабақпен) 75 табиғи балық сүйексіз және тартылған етімен 70 кептірілген балықпен 30 9. Сары майды мыналармен ауыстыру: 100 11 стерильді консервіленген маймен 100 құрғақ май концентратымен 70 10. Сиыр сүтін мыналармен ауыстыру: 100 17 ашытылған сүт өнімдерімен (айранмен, ұйыған сүтпен, ацидофилинмен, майлы айранмен) 100 қоюландырылған стерильді қантсыз сүтпен 30 сары маймен 10 сүзбе-ірімшікпен 24 қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүтпен 20 табиғи кофемен немесе қоюландырылған сүт және қант қосылған какаомен 20 кілегеймен 20 қаймақпен 20 стерильді консервіленген қаймақпен 20 қант қосылған қоюландырылған кілегеймен 20 қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен, құрғақ ұйытылған сүтпен және сублимациялық кептiрiлген ашыған сүт өнiмдерiмен 15 құрғақ сүт сусынымен (тез еритін сүтпен) 15 балқытылған ірімшікпен (оның ішінде стерильді) 15 құрғақ немесе сублимациялық кептірілген қаймақпен 10 сүзбемен 30 тортасы айырылған сары маймен 10 мәйектi қатты ірімшікпен (жартылай қатты) 10 сублимациялық кептіріліп балқытылған ірімшікпен 8 тауық жұмыртқасымен, дана 0,5 7 зиянды еңбек жағдайы кезінде «Леовит» емдеу-алдын алу сусынының концентраты бар кисельге косылған 4 компотқа қосылған 3,6 11. Тауық жұмыртқасын мыналармен ауыстыру, дана: 1 жұмыртқа ұнтағымен 15 жұмыртқа меланжімен: 30 12. Құмшекерді мыналармен ауыстыру: 100 11 тосаппен, джеммен, повидломен 140 16 мармеладпен 130 халвамен, пастиламен 120 14 печеньемен 100 2 витаминдендірілген қантпен 100 вафлимен 85 2 мұз кәмпит карамелімен 50 13. Шоколадты мыналармен ауыстыру: 100 қоюландырылған сүт пен қант қосылған табиғи кофемен 200 қоюландырылған сүт пен қант қосылған какаомен 200 шоколад-жаңғақты пастамен 167 балмен 165 тәтті плиткамен 160 какао-ұнтағымен 150 19 халвамен 150 дражедегі шоколадпен 100 14. Томат пастасын мыналармен ауыстыру: 100 томат шырынымен, жаңа піскен қызанақпен 500 томат-пюремен 200 томат тұздығымен, деликатесті ашы-қышқыл тұздықпен 100 томат ұнтағымен 35 кетчуп концентратымен 15 15. Жаңа піскен жемісті мыналармен ауыстыру: 100 қарбызбен 300 қауынмен 200 сублимациялық кептірілген шырынмен 20 жаңа піскен жидекпен 100 апельсинмен, мандаринмен, бананмен 100 табиғи жеміс және жидек шырынымен 100 консервіленген компотпен 50 пастерленген жеміс консервілерімен 50 сусын концентраттарымен 15 құрамында кемінде 50% құрғақ заттары бар қоюландырылған жеміс және жидек шырынымен 20 17 жеміс, жидек сығындысымен 10 сублимациялық кептірілген жеміспен және жидекпен 10 тосаппен, джеммен, повидломен 20 13 кептірілген жеміспен (мейізбен, өрік қағымен, қара өрікпен) 10 18 жеміс сусындарымен 130 16. Табиғи жеміс және жидек шырынын мыналармен ауыстыру: 100 16 томат, көкөніс шырынымен 150 жеміс сусынымен 130 сиыр сүтімен 100 11 құрғақ нәрлі қоспалармен 20 17. Кептірілген жемісті (мейіз, өрік қағы, қара өрікті) мыналармен ауыстыру: 100 16 табиғи жеміс және жидек шырынымен 500 компот қоспасымен (4-6 атаудан ) 100 жеміс таяқшасымен 80 құмшекермен 75 және байхы шайымен 5 жеміс-жидек киселімен 30 18. Ерітілетін табиғи кофені мыналармен ауыстыру: 100 кофе сусынымен 500 какао ұнтағымен 250 табиғи кофемен 250 қара байхы шайымен 67 19. Қара шайды мыналармен ауыстыру: 100 19 тез еритін шаймен 80 20. Қант қосылған ерітілетін шайды мыналармен ауыстыру: 16 құмшекермен 15 және қара байхы шайымен 1 21. Қыша ұнтағын мыналармен ауыстыру: 100 дайын қышамен 250 дайын ас ақжелкекпен 250 қыша концентратымен 80 бұрышпен 30 лавр жапырағымен 20 22. Табиғи ара балын мыналармен ауыстыру: 10 құмшекермен 6 23. Түрлі ет консервілерiн мыналармен ауыстыру: 250 500-530 7 ет-өсiмдiк консервілерімен еті бар екiншi түскi ас консервiлерiмен 700 24. Ет-өсiмдiкті консервілерін мыналармен ауыстыру: 250-265 ет консервілерiмен 125 еті бар екiншi түскi тағам консервiлерiмен 350 2.Жеке тамақтандыру рационы бойынша Р/с № Азық-түлік атауы Мөлшері (грамм) ауысты- рылатын азық-түлік Ауыс-тырғыш азық-түлігі 1 2 3 4 1. Ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген галеталарды мыналармен ауыстыру: 100 1-сұрыпты фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық жұқа нандармен 100 ерекше тартылған фортификацияланған бидай ұнынан пісірілген армиялық галеталармен 100 картоп галеталарымен 100 вафлимен 72 2. Ет-өсiмдiк консервілерін мыналармен ауыстыру: 100 балық консервілерiмен және құрғақ картоп езбесімен 100 60 3. консервіленген ет қосылған екінші тағаммен 250 ет-көкөніс консервілерімен 250 балық консервілерiмен 250 қарақұмықпен тауық жұмсақ етімен 100 Тартылған ет консервілерін мыналармен ауыстыру: 100 бауыр паштетімен (консервіленген) 100 балық консервілерiмен 100 сиыр етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдермен 50 ет қосылған тез әзірленетін бірінші ас концентратымен 50 4. Жылқы етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдерді мыналармен ауыстыру: 100 сиыр етінен шикілей қақталған (жылумен кептірілген) өнімдермен 100 сублимациялық кептiрiлген етпен 50 түрлі ет консервілерiмен 250 5. Жеңіл дәм көкөнiс консервілерiн мыналармен ауыстыру: 100 балық консервілерiмен 100 томат тұздығымен 60 вафлимен 36 6. Дражедегі шоколадты мыналармен ауыстыру: 100 шоколад-жаңғақ пастасымен 165 шоколадпен 100 мейізбен, кептірілген өрікпен, жаңғақпен 100 жаңғақ қосылған қара өрікпен 100 жеміс таяқшасымен 165 7. Повидло немесе жеміс-жидек джемін мыналармен ауыстыру: 45 жеміс таяқшасымен 50 шоколад-жаңғақ пастасымен 50 8. Жоғары сұрыпты қара шайды (пакеттелген) мыналармен ауыстыру: 2 2 ерітілетін табиғи кофемен 9. Құрғақ сүт сусынын мыналармен ауыстыру: 30 консервіленген балқытылған ірімшікпен 30 сублимациялық кептiрiлген сүзбемен 30 сублимациялық кептiрiлген қаймақпен 30 сублимациялық кептiрiлген балқытылған ірімшікпен 15 Бұйрық Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылғы 30 мамырдағы Нормативтік құқықтық кесімдерді мемлекеттік тіркеудің тізіліміне №11239 болып енгізілді.