• RUB:
    4.85
  • USD:
    498.34
  • EUR:
    519.72
Басты сайтқа өту
Қазақстан 30 Қыркүйек, 2019

Тұзды тұтыну мөлшері төмендейді

410 рет
көрсетілді

Жуырда Қоғамдық денсаулық сақтау ұлттық орталығы мен С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті арасында өзара ынтымақтастық туралы меморандумға қол қойылды. Ынтымақтастықтың негізгі бағыты – саламатты тамақтану мәдениетін қалыптастыру, жастардың денсаулығын нығайту мақсатында тұзды кезең-кезеңмен 1 грамға төмендету бойынша нан, нан-тоқаш өнімдерінің мәзірін өзгерту.

Осыған байланысты Қоғамдық денсаулық сақтау ұлттық орталығы дұрыс тамақтану сая­сатын қамтамасыз ету бойынша шаралар кешенін әзірлеген. Құжаттардың біріне нан және нан-тоқаш өнімдеріндегі тұзды кезең-кезеңмен төмендету жөніндегі іс-шаралар жоспары енгізілген. Орталық бұл бастаманы басқа да нан-тоқаш өнімдерін өндірушілер қолдайды деп жоспарлап отыр.

«Тұзды жоғары тұтыну се­міздік, ІІ типті қант диабеті және онкологиялық аурулардың кейбір түрлері, артериялық гипертензия, инфаркт және жүрек-қан тамырлары аурулары сияқты созылмалы инфекциялық емес аурулардың дамуына әкеп соғады. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы жүргізген соңғы зерттеулердің нәтижелері бо­йынша Қазақстанда тұзды тұтыну әлемдегі ең жоғары деңгейде және ДДҰ ұсынған тәуліктік до­за­дан 3 еседен артық, яғни тәу­лігіне 17 грамм,  норма болса 5 грамды құрайды», дейді Қаз­АТУ «Тамақ және қайта өңдеу өнді­рістерінің технологиясы» кафедра­сының аға оқытушысы, техника ғылымдарының докторы Нұрбибі Советқызы.

Экономикалық үлгілеудің деректері бойынша, тұзды тұты­ну­ды төмендету жөніндегі іс-ша­ралар кешені Қазақстандағы инфекциялық емес аурулардың алдын алудың неғұрлым тиімді шарасы. Тұзды тұтынуды қыс­қартуға бағытталған іс-шараларға салынған қаржы, бес жылдық кезеңде салынған қаражаттан 11 есе артық экономикалық нәтиже береді.

«Тұзды тұтынуды қысқарту инфекциялық емес ауруға байланысты қауіпті және қан қысымын төмендетуі мүмкін. ДДҰ ұсы­ным­дарына сәйкес тағам өнім­деріндегі тұздың санын азайтуды жаппай тұтыну өнімі ретінде наннан  бастау неғұрлым тиімді. Жалпы біздің  эксперименталдық-өндірістік цехта университет платформасы аясында азық-түлік өндірісі бағдарламалық тобына қарай мамандықтар дайындалады. Соған орай студенттердің теориялық сабақтармен қатар тәжірибелік сабақтарды да өтеді. Осы эксперименталдық-өндірістік цехта нан және нан-тоқаш өнімдері өндіріледі. Сту­ден­т­терге 2-курстан 4-курсқа дейін тәжірибелік сабақтар жүр­гізіледі. Олар нан технология­сын, нанның түрлерін, оған қосы­латын шикізаттар және өндіріске қойылатын талаптардың барлы­ғын осы жерден үйреніп шыға­ды. Бакалаврда оқитын студент­тер, магистранттар немесе док­та­ранттар өздерінің нан өнім­деріне байланысты дипломдық, дис­сертациялық жұмыстарын көз­бен көріп, көңілге тоқып жаза­ды», дейді эксперименталдық-өн­дірістік цехының технологы, оқу шебері Гаухар Дүйсенғалиқызы.

Қазіргі таңда С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру жө­ніндегі эксперименталдық-өндірістік цехында Еуразиялық эко­номикалық одақтың норма­тивті-құқықтық құжаттарының талаптарына сай келетін нан-тоқаш өнімдерінің 15-тен астам түрі өндірілуде. Инфекциялық емес аурулардың алдын алуға ба­ғытталған меморандум аясын­да ЖОО студенттері мен оқы­ту­шылары үшін тұзы аз мөлшердегі нан өндіру басталған. Екіжақты ынтымақтастық шең­бер­інде халықаралық сарапшыларды тар­та отырып, тамақ өнімі түр­лерін­де тұзды төмендету мәсе­леле­рі бойынша консультация­лар, се­минарлар, сондай-ақ дұрыс тамақ­тану мәдениетін қалып­тастыру бойынша бірлескен акция­лар ұйымдастыру жоспарлануда.

«Аталған университет нан-тоқаш өнімдеріндегі тұз мөл­шерін азайту оның дәмдік қасие­тіне, өндіру технологиясы мен сақтау мерзіміне ешқан­дай теріс әсер бермейтінін практи­калық зерттеулер жүргізу негізін­де дәлелдеді. Жұмыстың оң тәжі­рибесі оны жоғары ауқымды нан өндірушілеріне көрсетуге мүм­кіндік береді. Бұдан бөлек, қазіргі уақытта ҚДСҰО Nur Otan партиясының Нұр-Сұлтан қа­ласындағы филиалымен бірге нан­дағы тұз мөлшерін азайту бо­йынша ірі нан-тоқаш өндіруші­лерімен жұмысты бас­тады. Ірі өнді­ру­шілерден бөлек, акцияға кіші­гірім наубайханалар да қосы­луға ниет білдіруде» дейді Қоғам­дық денсаулық сақтау ұлттық орталығы директорының орынбасары Руслан Құсайынұлы.