Петропавл қаласының іргесінде интенсивті-инновациялық жаңалықтарға негізделген жылыжайдың жұмыс істей бастағанына көп бола қойған жоқ. 4 миллион теңгеге салынған нысанда қияр, шалқан, броколли сияқты көкөніс түрлері өсіп тұр. Озық жобаның авторы Олег Андрющенконың айтуынша, экологиялық жағынан таза әрі қолжетімді көкөніс өнімдерін өндіруді көптен бері армандап жүрсе де, тың идея биыл жүзеге асыпты. Бұл маңға қамыс қаулай өскендіктен, игеруге ешкім тәуекел етпесе керек. Батпақты жерлер құрғатылып, ғимараттың іргетасын биік етіп қалауға тура келген. Құрылысқа қолданылған материалдардың әрқайсысы өз қасиетімен ерекшеленеді. Пластик арматуралардың төзімділігі металдан кем түспейді. Қабырғалар мен едендерге пайдаланылған пеноплекске кеміргіштердің «тісі» батпайды. Төбелерге екіқабат етіп төселген поликарбонат сыртқа жылуды шығармайды. Осылайша теріскейдің қатал климаттық жағдайы барынша ескеріліп, ғимараттың беріктігі, ішкі жылылығы мұқият ойластырылған. Жұмсалған артық шығындар мен кездескен қиындықтарға қарамастан күн биовегетарийі барлық талаптарға сай тұрғызылып, жыл бойы үздіксіз өнім беретін ұядай мекенге айналдырылған.
– Келесі жылы елімізде өтетін ЭКСПО-2017 халықаралық көрмесі аясында «жасыл экономиканы» дамытуға ерекше басымдық беріліп отыр. Осы бағытта біз ылғал өңдеудің заманауи технологияларына сүйене отырып жерді сумен жылыту әдісін енгіздік. Қазір жылыжай ішіндегі сынап бағанасы 28-30 градусты көрсетіп тұр. Бір ерекшелігі, мұнда ешқандай коммуналдық жүйе тартылмаған. Өсімдіктерге қажетті тіршілік нәрі жазда жауын, қыста қар суынан алынады. Ол үшін арнайы қазаншұңқырлар жасалған. Электр қуаты күн батареялары арқылы өндіріледі, – дей келіп, Олег ұтымды технологияның арқасында жыл он екі ай бойы көкөніс өндіру, тұтынушыларға ұсыну мүмкіндіктері жүйелі қарастырылғанын жеткізді.
Биовегетарийдегі қондырғылар қарапайым жасалса да, іскер жандардың қолынан шыққаны бірден аңғарылады. Барлық үдеріс автоматтандырылған. Құбырлардағы жылы ауа ағыны аккумулятормен жұмыс істейтін желдеткіштер арқылы жүйектерге жеткізіліп, атыз астындағы су толы пластик құтылар үздіксіз жылытылып тұрады. Осында бес литрлік құтылардың соншама көптігін сұрағанымызда, оларға құйылған судың сырттағы күннің көзі және іштегі жылудың әсерінен жылып, өсімдіктерді тамшылатып суаруға пайдаланылатынын білдік.
Жүйектерге бірнеше қатар етіп салынған ағаш үгіндісі, шөп қалдығы, топырақ біраз уақыттан кейін қарашіріндіге айналып, қоректік заттармен байытылатын көрінеді. Бағбан мұнымен тоқталмақ емес. Келешекте жауынқұрттар өсіріп, биогумус өндірмекші. Сонда тиімділігі әлдеқайда жоғары әрі жасанды химикат қоспасынсыз органикалық тыңайтқыштар алынады. Оның жақсы үлгісі облыста қалыптасқан. Мәселен, жеке кәсіпкер Андрей Стрелец құрғақ қарашірінді өндірісіне жауынқұрттарды пайдалану арқылы үздік нәтижелерге жетіп жүр. Олег те Ресейдің Ковров қаласында орналасқан «Грин-ПИК» компаниясында болып, тәжірибе алмасып қайтыпты. 10 мың жауынқұрт сатып алуға келісім жасасыпты.
Кәсіпкер жарық пен жылуға күн қуатын қолданудың жолдарын одан әрі жетілдірмекші. Оның ойынша, түнгі уақыттарда жарық диодты ленталарды, ал қыс кездерінде фитошамдарды пайдалану тиімді. Бұл мақсат үшін күн батареяларының саны арттырылмақ. Жылыжай іші пешпен де жылытылады.
Көкөніс өсіру технологиясын дамытуда заманауи құрал-жабдықтарды орнатудың маңызы зор. Олегтің еңбектес әріптестері жылыжайды аграрлық кешенге айналдыру үшін Қызылжар ауданына қарасты Налобин ауылында бірнеше қабатты ғимарат тұрғызып, өндірістік вегетарий салуды ойластырған. 24 гектар аумақты қамтитын мұндай кәсіби экожылыжайда жылдың кез келген мезгілінде қарбыз, апельсин, лимон өсірмек ниеттері қолдауға тұрарлық.
– Алғашқы өнімдер жаңа жыл алдында дүкен сөрелеріне түсе бастайды. Қазір қияр өсірудің тың технологияларын қарастырып жатырмыз. Атап айтқанда, жылыжай тәжірибесінде ара шаруашылығын дамыту арқылы өсімдіктердің тозаңдану үрдісіне қолданатын боламыз. Бұл – шетелдерде бар үлгі, – дейді жаңашылдыққа жаны құмар Олег Андрющенко.
Өмір ЕСҚАЛИ,
«Егемен Қазақстан»
Солтүстік Қазақстан облысы