Қазақстан • 12 Сәуір, 2017

Табақтағы етке тапсырыс көп

694 рет
көрсетілді
2 мин
оқу үшін

Маңғыстау – малды өңір. Кез келген аудан орталығына барсаңыз ұсақ және ірі қара мал түрлерін тірілей де, сойылған күйінде де сатып алуға болады. Ал, Ақтау қаласында ет сататын дүңгіршектер – сауда саласындағы басым нүктелердің бірі.

Табақтағы етке тапсырыс көп

Мал бағатындар үшін малдың етін өткізу қиынның қиыны. Ал, қаладағылар болса ақ-адал жолмен бауыз­далған, күйлі де сау малдың етін алғысы келетіні белгілі. Ақ­тауда осы екі қажеттілікті өтей ала­тын жаңа қызмет түрі пайда болды. Ол «Қа­зақы ет орталығы» деп аталатын орын. Мал арнайы халал жолымен сойылып, ғұсыл дәретпен, басына орамал таққан қыз-келіншектер пісірген етке сұраныс та көп екен. Кіреберісте қолға су құйылып, сүлгі ұсынылып, табақты келіндер сәлем салып алуының өзі қазақы ортаға қы­зығушылықты арттыра түседі. Тіпті, қазы-қар­­та, жал-жаясымен, қол­­дан дайындалған нан сал­­­ған етті астырып, үй-үйге тапсы­рыспен алдыратындар қатары көбейген. Бизнесін дамытып, әрі ұлт­тық асты насихаттауды қол­ға алған кәсіпкерлер сұраныстың көп екендігін, қазақтың ет асу өнерін және әрбір қазақ сүйіп жейтін етті ұлттық брендке айналдыруды мақсат етіп отыр. Ор­талыққа келген қонақтар, әсіресе, шетелдіктер қазақ­тың ет тағамын жеу­мен бірге, ұлты­мыздың салт-дәс­­тү­рімен, ән-күй, жыр-тер­ме тыңдап, қазақтың мәде­ние­тімен таныса түсетін болады. 

Орталықтан сүрленген ет, жаңа сойылған малдың еті, қой, сиыр, жылқы, түйе еті, қуырдақ және оның түрлері, қазы-қарта, жал-жая, бұжы, шұжық – бар­лығын табуға болады. Тұр­ғындардың бірқатары қазақ­тың ұлттық тағамын насихаттауда ұтымды жол десе, енді біреулері етті үйге асып әкеліп берсе, келіндердің «қолы ұзарып, жасайтын жұмыс таппай қала ма?» деп алаңдаулы.

Гүлайым ШЫНТЕМІРҚЫЗЫ,
«Егемен Қазақстан»
Маңғыстау облысы