Аймақтар • 04 Қараша, 2019

Тағамтану академиясының өкілі жекеменшік емханаларда семинар өткізді

362 рет
көрсетілді
2 мин
оқу үшін

Ақтаудағы «Ясин» емханасында облыстың медицина қызметкерлеріне арналған көшпелі оқыту курсы жалғасты.

Тағамтану академиясының өкілі жекеменшік емханаларда семинар өткізді

С. Асфендияров атындағы Қазақ ұлттық медициналық университетінің тағамтану кафедрасының меңгерушісі, қазақ тағамтану академиясының жетекші маманы, медицина ғылымдарының кандидаты Майгүл Қайнарбаева емхана қызметкерлеріне, болашақ және жас аналарға баланы емізудің пайдасы мен жүкті әйелдерге арналған диетаны құру принциптері туралы айтты.

Тамақтану біздің күнделікті тіршілігімізде, қаншалықты жігерлі болуымызға және ауруларға қарсы тұруымызда біздің күшіміз маңызды. Аурулардың 70% -ы қазіргі заманғы адамның тамақтану проблемаларында. анемияның жоғары деңгейі, әдетте, дұрыс тамақтанбауды және қоғамдағы кедейліктің жоғары деңгейін көрсетеді дейді ғалымдар. ДДҰ жариялаған эпидемиологиялық мәліметтерге сәйкес, әлемде анемияның таралуы әйелдер арасында 35%, балаларда 43%-ды құрайды, деп атап өтті нутрициолог.

Өмір бойы адам шамамен 3-5 грамм немесе 1 шай қасық йод ішеді. Қазіргі уақытта Майгүл Қайнарбаева атап өткендей, жүктілік кезінде йод қабылдаудың ұсынылатын деңгейін 300 мкг дейін арттыру туралы мәселе талқылануда.

Дәрігер сонымен қатар артық салмақ пен семіздік проблемасына назар аудара отырып, семіздік - дұрыс тамақтанбау, жүйке жүйесінің ерекшеліктері, гормоналды өзгерістер және отырықшы өмір салты салдарынан болатындығын атап өтті. Тұқым қуалайтын фактор да әсер етеді.

Қазақ тағамтану академиясының 2014 жылы жүргізген зерттеуіне сәйкес, Қазақстандағы 1 жастан 14 жасқа дейінгі балалардың 21,5% -ы артық салмақпен және семіздікпен ауырады.

Дәрігер «Сенім, «Нейрон» клиникаларында болып, болашақ және жас аналарға дұрыс тамақтану туралы кеңестерін айтып, ата-аналар мен емхананың медициналық қызметкерлерінің сұрақтарына жауап берді.