Оқиға • 18 Қараша, 2020

Қауыннан чипсы жасаған ғалым

630 рет
көрсетілді
5 мин
оқу үшін

«Ғалымтану» бағытындағы жобамыздың кезекті кейіпкері Самалбек Оразбайұлының айтуынша, жастар арасында, әсіресе студенттерде дұрыс тамақтанбаудың кесірінен түрлі ауруларға шалдығу жайы көп кездеседі екен. Себебі олар тез дайындалатын тағамдар мен жарнамасы жақсы жүріп тұрған чипсы секілді құрғақ өнімдерге құ­мар. Осы мәселені өз бетінше шешуді көздеген ғалым біраз ізденіс пен жас­тар ден­сау­лығына деген жанашырлықтың нәтижесінде қауыннан чипсы жасап шы­ғар­ды.

Қауыннан чипсы жасаған ғалым

Ауыл шаруашылығы ғылымдарының кан­ди­­даты, Қорқыт ата атындағы Қы­зыл­орда уни­верситетінің оқытушысы, ғалым Самалбек Қосан әңгімесін: «Бір күні жатақ­ха­­нада жататын студент сабаққа келмей қалды. Себебін сұрастырсам, чипсы жеп уланып қалыпты. Содан есіктің алдында тұрып, ізденушілердің бәрінен таңғы асқа не жегенін сұрауға көштім. Сонда көзімнің жет­кені, студенттердің 80-90 пайызы са­бақ­қа нәр татпай келеді. 1-пар аяқталған соң буфетке жүгіріп чипсы, кириешки алады. Оның қалай дайындалғанына бас қа­тыр­­майды. Соңында уланып қалып жатады. Осы оқиғадан кейін балалар мен жас­тардың сол сүйікті асын немен алмас­ты­руға болатынын ойланып жүрдім», деп бас­тады.

Проблеманың шешімін іздеуде ғалым өзі­нің тәжірибесіне сүйеніпті. Ол – «Бал­ше­кер» деген қауынның жаңа сортын шығарған селекционер, БҰҰ Еуропалық-Эко­номикалық Комиссиясына қауын стандарттарын әзірлейтін Орталық Азиядағы жұмыс тобына мүше әрі Қазақстан бойынша төрағасы. Халықаралық тәжірибесінен түйгені, анық көз жеткізгені – Қызылорда облысында өсірілетін қанттылығы жоғары, кеш пісетін, қытырлақ қауындар әлемде еш жерде жоқ екен. Міне, осы бір табиғат ана­ның берген ырзығын жоғарыдағы маза­ла­ған мәселені шешуге пайдаланбақ болды. Өз ойын іске асыру үшін арнайы «Биз­нестің жол картасы-2020» бағдар­ла­ма­сына өзі­нің жоспарын жіберді. Бизнес-жоспары қолдау тауып, ғалым бағдарлама бойынша 2,5 млн теңге көлемінде қайтарымсыз қаражат алды. Ал жоспарын әзірлеп, өнім­нің бір үлгісін жасауға студенттерін тартты. Сөйтіп, ізденушілерін де жаңа іске баулып, пайдалы тағам дайындауға икемдеді.

«Осы ақшаға инфрақызыл кептіргіш шкаф сатып аламын. Содан соң өндіріске енгіземіз. Сонымен қатар қауыннан жасалатын чипсыға патент алу бойынша жұмыстар жүргізіліп жатыр. Тәжірибе жүзінде чипсы екі түрлі формада көпшілікке ұсынылып отыр. Қауын чипсыларын дайындау үш ке­зеңнен тұрады. Алдымен піскен қауын мұқият тазаланып, кейін жұқа тілімдерге кесіледі. Үшінші кезеңінде дайын бөліктері 12 сағаттан аса уақыт кептіріледі. Бастысы өнім – экологиялық тұрғыдан таза. Негізі студенттердің рационына отандық өнімді, табиғи тағамды енгізіп қана қоймай, осы ісіммен бақша дақылдарын өсірумен айналысатын адамдардың шабытын оятқым келеді. Одан да бұрын барымызды бағалай білсек екен. Себебі қазір біз ең бағалы, әлем­де ешбір жерде өсірілмейтін, жойы­лып бара жатқан сирек қауындардың сор­тын жоғалтып алудың алдында тұрмыз», деп қын­жы­лады кейіпкеріміз.

Кәсіпкер-ғалымның пікірінше, қазіргі бақ­ша дақылдары мен көкөністерін өсіре­тін шаруалардың жағдайы мәз емес. Зиян­кес­термен күрес пен сол жолдағы кедер­гі­лердің өзі көп қажыр-қайратты қажет етеді. Оның үстіне осы іспен айналыса­тын­­дар бүгінге дейін ескі технологиялармен жұмыс істеп келеді. Мұндай жағдайды қал­пына келтіру үшін ғалым бірнеше рет бақша дақылын өсірушілердің қауымдастығын құрып, аталған шаруларға бөлі­не­тін суб­сидияны қайта қарап, оларға кіші техни­ка­­ларды беру керегін облыстық атқа­мі­нер­лерге бірнеше мәрте айтқан екен. Бірақ әлі еш қимыл байқалмапты.

«Бақша өсіруге ынтасы зор, көптеген қиын­дыққа қарамастан, отандық өнімді қол­дау­ға асық, ұлтжанды азаматтар баршылық. Өз айналамнан мұндай еңбекқор жандарды жиі жолықтырамын. Сол қауын егуден пайда таппай, керісінше шығынға батып жатса да сүйген кәсібін тастамай жүр. Міне, біз соларды қолдауымыз қажет. Егер бұл істі қазір қолға алмасақ, қолда бардан айы­ры­лып қаламыз. Бүгінде керемет, қайта­лан­бай­­тын, небір ерекше қауынның сорттары бір-бірімен будандасып кетті. Шынында дабыл қағатын жағдай. Бірақ бұдан да ма­ңыз­­дысы ауылдағы көп отбасының қауын егу­ден басқа кәсібі жоқ. Бұлай кете берсе, олар нәпақасынан айырылады», дейді кейіпкеріміз. Иә, кәсіпкерлікті табыс табу үшін бастайтындар көп, бірақ жана­шыр­лық­пен қолға алатын Самалбек Қосан се­кіл­­ді азаматтар аз.

Еңбекқор ғалым жылыжай жұмыстарын да жү­йелі түрде қолға алған. Айталық, өткен айда кейіпкеріміз жетекшілік ететін Қызы­лорда қаласы Т.Есетов атындағы №264 мектеп-лицейдің жанында шағын жылы­жайда өсірілген алғашқы өнімді жи­на­ды. Онда мектеп ұжымы, негізінен сол биологтар теория мен тәжірибені ұш­тас­тыру мақсатында қияр өсіреді. Ғалым жылыжай жобасын еліміздің басқа да мек­тептерінде жүзеге асыру қажет деп санайды. Себебі бұл ең алдымен тақырыпты тереңі­рек түсінуге, екінші оқушылардың сабақ­қа қызығушылығын арттырып, еңбек­ке баулуға, үшінші мектеп асханасын та­би­ғи өніммен толықтыруға септеседі.