Қазақстан • 04 Қазан, 2017

Селекция мәселесі

2812 рет
көрсетілді
8 мин
оқу үшін

Академик Н.Вавилов «Эко­жү­йелердің өзгеруіне байланыс­ты және өндіріс ауқымының өсуі­не қарай ауылшаруашылық дақылдарының өнімділігін арттыру мен дән сапасы факторы ретінде маңызы арта түседі», деп түйінді тұжырым жасайды. 

 

Селекция мәселесі

Біздің елімізде қарама-қайшы топы­рақтық, климаттық жағ­дайларында отандық сорттармен белгілі бір аймақты жеткілікті өніммен айтарлықтай ауқымда қамтамасыз ететініне күмән жоқ. Өйткені ерекше бейімді генотиптерді сорт өсірілетін немесе соларға барынша ұқсас жағдайларда іріктеуге болады. Осынау ұсынысты ортаға салып отырған ғалым А. Жученконың кеңесімен де келісуге болады. Осыған орай нақты цифрға жү­гінейік. Тек қана 2005-2016 жылдары Қазақстанның селекционер ғалымдары ауылшаруашылық, жеміс-жидек, техникалық, көкөніс-бақша, тағы да басқа дақылдардың 664 сорты мен буданын шығарып, мемлекеттік сортты анықтау мен сынау сараптамасына жіберді. Ауылшаруашылық дақылдарының сорттарын шығарып қана қоймай, сонымен бірге оларды өндіріске енгізу де өте маңызды. Сол себепті барлық шығарылған сорттар мемлекеттік сынау жүйесінде үш жыл бойы сынақтан өтеді және үздік, бәсекеге қабілетті, жарамды сорттар ғана өндіріске пайдалануға жіберіледі. Әрбір шығарылған жаңа сорт – ғалымдардың көптеген жылдар бойы маңдай терімен атқарылған үлкен еңбегінің жемісі болып табылады. Сорт жасап шығару үшін біріншіден, селекцияның дұрыс бағытын таңдап алу керек. Мінсіз сорт моделін анықтау қажет. Яғни селекциялық процесс дегеніміз – жан-жақты баға­лау не­гізінде сорттарды шығару мен жақ­сарту бойынша үнемі әре­кет ететін селекциялық конвейер.

 Қазіргі уақытта селекциялық жетіс­тік­тердің мемлекеттік тіз­бесіне Қазақстанда пайдалануға жіберілген 1700-ден астам сорт енгізілген. Осы бағытта отандық селекция сорттарының үлесі күздік бидайдан 72 пайызды, жаздық арпадан 64 пайызды, жаздық бидайдан 53 пайызды құрайды. Жеке дақылдар бойынша отандық сорттардың үлесі 90 пайыздан астам болып отыр. Мәселен, құмай-су­дан буданының, мақтаның, сүрлемдік құ­майдың, жоңышқаның және т.б. барлық дерлік сорттары отан­дық болып табылады. Жеке дақылдар бойынша (күздік би­дай, жаздық арпа, сұлы, сүр­лемдік құмай, құ­май-судан бу­даны) ҚазЕжӨШҒЗИ сорттары мен будандарының шы­ғарылуы бұрынғы жыл­дар­мен салыстырғанда барған сайын басым жағдайда болып келе жатқандығы бізді қуан­тып әрі өз кәсібімізге деген ын­та-ықыласымызды арттыра түсті. Ауыл­ша­руашылық дақыл­дарының сорттары мен будан­дарына рұқсат беру әрбір аймақ үшін нақты топырақтық-кли­мат­тық жағдайларына бейімделген. Сыннан өткен жоғары өнімді және жоғары сапалы сорттардың себу материалы мен тұқымын әкелуге, көбейтуге және сатуға құқық береді. 

Статистикалық мәліметтер бойынша айтар болсақ, 2004-2014 жылдары дәнді дақылдардың жалпы егістігі ауылша­руа­шылық дақылдарының егістік көлемінің 80 пайызынан астамын ал­ған. Бірақ соңғы жылдары да­қыл­дарды әртараптандыру бағ­дарламасына сәйкес, дәнді да­қыл­дар егіс­тіктерінің көлемі 65-70 пайызға қысқартылған. Елі­мізде жылына 13,5-20,1 миллион тонна астық өндіріледі. Бұл көрсеткіш Ресей мен Украинадан аз ғана төмен. 2010-2016 жылдары дәнді дақылдардың отан­дық сорттарының жалпы егіс­тік алқабы 43 пайызға артқан. Ал 1990-1994 жылдары дән­ді дақылдардың жалпы егіс­тік көлемінен отандық сорт­тар­дың үлесі 9 пайызды ғана құра­ған. Осыған қарай айта кете­тін бір жайт, дәнді дақылдар алқап­тарының астық өндірісін әртараптандыруға бағытталған іс-шараларды жүзеге асыру нәтижесінде дәнді дақылдар егістіктерінің көлемі 1990-1994 жылдары 22333,0 мың гектарға, ал 2010-2016 жылдары 16052,9 мың гектарға азайтылған. Картоп бойынша 1990-1994 жылдары отандық сорттар алқаптарының көлемі 7,8 мың гектарды немесе 3,1 пайызды алып жатты, ал 2010-2015 жылдары 87,8 мың гектарға, яғни 47 пайызға жеткен. 2010-2011 жылдары картоптың жалпы өнімі 2,8 миллион тоннаны құраған. Майлы дақылдар бойынша соңғы 10 жылда отандық сорттардың көлемі 2000 жылмен салыстырғанда 15,1 есе артқан. Демек 2001-2004 жылдары 44,9 мың гектарға, ал 2010-2016 жыл­дары 678,9 мың гектарға көбейген. 2010-2011 жылдары май­лы дақылдардың орташа жалпы түсімі 959 тоннаны құрады. Сол сияқты мақтаның отандық сорт­тары 2008 жылдан бастап, 2000 жылы егістіктердің 90 пайызын алып жатқан өзбекстандық сорттарды ығыстырды. Бүгінгі таңда мақтаның отандық сорт­тарын енгізу деңгейі, басқа ауылшаруашылық дақыл­дары­мен салыстырғанда едәуір жоға­ры – 82 пайызды құрап отыр. 

Алайда барлық ауылша­руа­шылық дақылдарының орта­ша өнімділігі соңғы кездері республика бойынша әлемд­ік көрсеткіштермен салыс­тыр­ғанда өте төмен деңгейде екенін айтпасқа болмайды. Мұ­ның себептері еліміздің құрғақ климатымен, сонымен қатар ауылшаруашылық дақыл­дарының егістік алқаптарының 90 пайызы тәуекелді егіншілік аймағына орналасқандығына байланысты. Тағам өндіруге пайдаланылатын ауылшаруашылық дақылдарының өнімділігін арттыру, еліміздің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуші негізгі буын болып қала береді.

Түрлі ауылшаруашылық дақылдарының шетелдік сорттары алғаш өсірген жылдары мол өнім береді. Одан кейін олардың бейімсіздігі мен абиотикалық және биотикалық күйзеліс факторларына тұрақсыздығы салдарынан өсу процессі әлсіреп, жиі өліп қалады. Әсіресе, олар басқа табиғи-климаттық қолайсыз жағдайларда шығарылған болса, осындай ахуалға ұшырайды. Сонымен қатар бұл сорттар фотокезеңдік сезімталдығы бойынша да ерекшеленеді. Ол өнімділіктің құрылымдық элементтерімен өзара қатынас орнатады. Егер шетелдік сорттар өз отанында ерте пісетін болып саналса, ал біздің жағдайларда кеш піседі. Одан басқа, өсірудің екінші және үшінші жылында олар әйгілі фитопатогендермен қатты зақымдалады және генотип бастапқы түріне мүлде ұқсамай қалады. Сондықтан да олар тұқым шаруашылығымен айналысудан шеттетіліп, қажетсіздік жағдайда қалады. 

Қазір ғалымдар «сорт жасау кезінде гендік инженерия, биотехнология және молекулярлық биологияның заманауи әдістерін қолданбайды» деген әңгімелер көп айтылуда. Бүгінгі таңда бірнеше ірі корпорациялар – биотехнологиялық гиганттар, яғни ГМО-сорттарын (DuPont, Pioneer, Байер, Monsanto, Syngenta және т.б.) шығарушылар бар. Олар өздерінің сорттары мен будандары әлемдік аштық мәселесін шешіп, үлкен азық-түлік қауіпсіздігіне алып келеді деп тұжырымдайды. Өндіріске ұсынылған шетелдік сорттар мен будандардың көбі генетикалық моди­­фикацияланған өнім­дер­ге жатады. Әлемдік на­рық­­­та экологиялық өнімдер гене­­ти­калық модифика­ция­лан­ғандарға қарағанда жоғары баға­ланады. Сондықтан да Қазақ­стан сапалы экологиялық таза өнім ұсынушы имиджін сақтағаны жөн. 

Отандық селекциялық ғы­лым­ның ұсы­нып отырған жаңа сорттары мен будан­дары әлемдік деңгейге барынша жақын­да­­тылған, бі­рақ аграрлық өндіріс­те тиісті қолда­нылмай жүр. Оған себеп, инновациялық меха­низм­дердің балансының бол­мауы, ин­но­вацияға де­ген тауар өндірушілердің консер­ватизмі, материалдық-техни­ка­лық базаның және тұ­қым шаруа­шылығы жүйесінің әлсіздігі. Жаңа сорттар мен будандарды коммерция­ландыру саласында да инновациялық инфрақұрылым дамымаған. Бұл отандық селек­циялық жетіс­тіктер мен тұ­қымның бәсекелестік артықшы­лықтарын төмендетеді. Сон­дық­тан да тұқым өндірісін арттырып қана қоймай, олардың дайын­дығын заманауи технологиялық деңгейге көшіру керек. Тағы бір өзекті мәселе – кәсіби селек­ционерлерді дайындау. 

Қазақстанда селекциялық ғылым саласында бірегей әзірле­мелер бар. Шығарылған отан­­дық сорттар мен будандардың әлеуеті өте жо­ғары. Тек соларды өндірісте алға жылжыту қажет.

Серік КЕНЕНБАЕВ,
Қазақ егіншілік және өсімдік шаруашылығы ҒЗИ бас директоры, ауыл шаруашылығы ғылымдарының докторы, профессор