Қазақстан • 01 Ақпан, 2019

Жүгеріден сусын, қарбыздан шәрбат әзірлейді

816 рет
көрсетілді
2 мин
оқу үшін

Жаңақорғандық кәсіпкер Қасым Әбжаппаров кәдімгі жүгеріден сусын дайындайтын цех ашты.

Жүгеріден сусын, қарбыздан шәрбат әзірлейді

Жүгеріден сусын дайын­дау қазақ үшін таңсық емес. Бұл аптап ыстықта тап­тырмайтын сусын. Жү­ре­­гің сазса сусын түбін­де­гі дәні − тағам. Қала, аудан біт­кеннің көпшілік көп жүретін орындарында жүгері, тары, кү­ріштен сусын қайнатқандар қымыз сапыр­ғандай ожаумен сұ­йық, қоюын араластырып сатып отырады.

Ал Қасым дайындаған су­сын­ның одан жөні бөлек. Ала шаң­ның ортасында антиса­ни­тарлық жағдайда отырған саудагерлердей емес, өз өніміне үл­кен жа­уап­­кершілікпен қа­рай­ды. Патенті, сертификаты бар. Қазақ та­ғамтану акаде­мия­сының сапасы жақсы, тұты­ну­шыларға ұсынуға болады деген негіздемесін алған. Яғни, санитарлық талаптарға сай өнім.

Жүгеріден сусын жасап шы­ғар­сам деген идея­мен іс біт­пейді. Талап­тан бөлек, тұтыну­шы­лардың талғамынан шы­ға­­тындай етіп дайындау әдіс­тері білік­тілікті қа­жет етеді. Кәсіп­кер­лікті өріс­­тету үшін бі­лім керек. Осы­ның бәрін ой-елегінен өткіз­ген Қасым түр­лі жо­баларға қатысып жү­­ріп, инно­вациялық жоба­ларға мемлекет тарапынан бө­лінетін 3 миллион теңге қар­жыны жеңіп алды.

– Жүгеріде А, В, С, және D дә­ру­мені бар, − дейді Қа­сым. – Адам ағзасына керек­ті калий, магний сияқты элементтер мол. Яғни, шө­лір­­кесеңіз кепкен ын­ды­ны­ңызды басып қана қой­май­ды, денсаулығыңызды да нығайтады.

Жаңақорғандық кәсіпкер­лер сөзінің жаны бар. Бір­де әлеу­меттік желіде көр­ші ел­дер­дің бірін­дегі шы­рын да­йындайтын цехта жұ­мыс іс­теген қазақ жігі­ті он­дағы сұмдық былықтың бе­тін ашты. Жылға жуық жұ­мыс істеп жүріп, цехқа әкелінген бірд­е-бір жемісті көрмепті. Қай жақта дайын­далғаны белгісіз концен­тратты қосып, алуан түр­лі шы­рын­дар даярланады екен. Хи­мия­лық қос­па болған­нан кейін адам ағ­засына зиян екен­дігі белгілі. 

Ал ен далада жайқалып өсіп тұрған жүгерінің жө­ні бөлек. Табиғи сусын. Осы­ған дейін попкорн дайын­дап, тұтынушыларын тап­қан Қасым енді қарбыз бен қауыннан шәрбат да­йын­­дамақ. Шикізат қайда дейтіндей емес, бау-бақша өнім­дері ауданда үлкен кө­лем­де өсіріледі. «Алыс­тан ар­ба­лағанша, жақыннан дорбала» деген осы шығар.

Бақтияр ТАЙЖАН,

«Egemen Qazaqstan»

Қызылорда облысы