16 Ақпан, 2013

ЭКСПО» мәзіріне әзірлік

316 рет
көрсетілді
3 мин
оқу үшін

ЭКСПО» мәзіріне әзірлік

Сенбі, 16 ақпан 2013 7:51

«Көкше» академиясы тарапынан «Жеке батыр» қонақ үй кешені негізінде Қазақстанда бірінші болып құрылған Туризм және қонақжайлылық жоғары мектебінде аймақтық ұлттық тағамдар фестивалі өткізілді. Оны Қазақстан кулинарлар ассоциациясының президенті, халықаралық дәрежедегі төреші, Ресейдің «Ілтипат белгісі» жоғары наградасының иегері Елена Мащинская мен «Көкше» академиясының ректоры Жанат Қасым ашты.

 

Сенбі, 16 ақпан 2013 7:51

«Көкше» академиясы тарапынан «Жеке батыр» қонақ үй кешені негізінде Қазақстанда бірінші болып құрылған Туризм және қонақжайлылық жоғары мектебінде аймақтық ұлттық тағамдар фестивалі өткізілді. Оны Қазақстан кулинарлар ассоциациясының президенті, халықаралық дәрежедегі төреші, Ресейдің «Ілтипат белгісі» жоғары наградасының иегері Елена Мащинская мен «Көкше» академиясының ректоры Жанат Қасым ашты.


– Біз бұл форумды «Экс­по-2017» көрмесіне дайындық ая­­сын­да өткізгелі отырмыз, – деді ұйымдастыру комитетінің төр­­ағасы, облыстық туризм, де­не­шынықтыру және спорт бас­қар­­масы төрағасының орынбаса­ры Шнарбек Батырханов. – Бар­ша қазақстандықтарды Аста­на­­мыздың әлемдік деңгейдегі же­­ңісі жігерлендіріп отыр. Осы­нау орасан зор саяси оқиға ас­та­­налық об­лыс өкілдеріне де үл­­кен жауап­кершілік жүктейді. Ақ­мо­ла Қазақ­станның туристік әлеуетін, халқымыздың қонақ­жай­лық дәстүрлерін жарқырата көр­сетуге атсалысатын болады. Бү­гінгі фестивальдің маңызы да осында.

Фестиваль сындарына­ таң­даулы 12 команданың 60 өкі­­лі қатысты. Бұлардың қа­та­рында аймақтағы озық та­мақ­тандыру мекемелерінің және облыстың оқу орындары өз шеберліктерін танытты. Қа­зылар алқасы тағамдардың дәмі мен сапалық ерекшеліктерімен қатар, ас мәзірінің құрамына, безендірілуіне, оны ұсыну мәнеріне айрықша назар аударды. Байқау шартына сәйкес, дәм әзірлеуде тек қана табиғи қоспалар пайдаланылып, оған қажетті өнімдер, тіпті, ыдыс-аяққа дейін мұқият тексерістен өткізілді.

Алғашқы болып Бурабай ауданындағы «Экспресс» ка­фе­сінің 10 түрлі тағамы ұсы­ныл­ды. Қазылар алқасы әзер­бай­жан палауы мен гутаб бәлішіне жоғары баға берді. Ал, Щучье туризм индустриясы мен сервисі колледжінің оқытушысы Светлана Янченко бастаған «Қонақ үй шаруашылығын ұйымдастыру» бөлімінің оқушылары тағамға толы үш үстел қойған екен. Оның біріншісі, күйеу-қалыңдық жоралғысына арналған «Махаб­бат» дәмі аталса, екіншісі, «Ренес­санс» стилін, үшіншісі, жапон кухниясын паш етеді.

– Ал, біздің «Той-Дастархан» ЖШС Көкшетаудағы №1 құры­лыс-техникалық колледжінің әлеуметтік әріптесі ретінде бо­лашақ аспаздар мен кондитерлерге тәжірибелік көмек көрсетіп, шеберлік-сыныптар сабағын өткізеді, – дейді Елена Мащинская. – Олар­дың біршамасы біздің кә­сіп­орында еңбек етіп жүр. Бүгін біз «Ел болашағы жастар қо­лында» және «Жыл сауғасы» атала­тын тақырыптық ұсынымдар әзірледік.

Байқау қорытындысында «Экспресс» кафесінің жұмыс­тары­на бірінші орын берілді. Ал, Көкшетаудағы «Арай» кафе­сінің аспазы Эмин Дадашев, кон­дитерлер Дария Добрилко, Анастасия Лейман, даяшылар Нұргүл Аманжолова мен Зәуір­бек Таңатаров мамандығы бойынша үздік атанды. «Астана», «Еуразия» мейрамханалары мен «Арай» дәмханасы арнайы серти­фикатты жеңіп алды.

Бақберген АМАЛБЕК,

«Егемен Қазақстан».

Ақмола облысы.