Экономика • 30 Желтоқсан, 2019

Бие сүті қосылған майонез

202 рет
көрсетілді
4 мин
оқу үшін

Бүгінде отандық көш­басшы компаниялар өнім сапасына ғана емес, құнарын сақтауға, таби­ғи ингредиенттерге мән береді. Бәсекелі нарық­та отандық өнімдерге қайталанбас қазақы бояу беру де аз рөл атқармайды.

Бие сүті қосылған майонез

Ұлттық құндылықтарға ұмтылған, айналамыздағы 10 мемлекетке өнімдерін таратып отырған Қазақ­стандағы Eurasian Foods Corporation холдингі Ал­матыдағы зауыты. «Мерекелік Провансаль» атты бие сүті қосылған алғашқы қазақстандық майонездің таныс­тырылымы мен дәмтатарын өткізді.

Азық-түлік нарығында тұ­тыну­шылардың талғамы соң­ғы жылдары табиғи азық-түлік­ке қарай бет алды. Ал елімізде бие сүтінің қасиеттері ежелден ба­ғалы. Бие сүтінде адам ағ­­засына қажетті 40-қа жуық био­логия­лық компонент бар. Бү­гінде дәс­түрлі, қазіргі за­­манғы фор­­матта шығарылған өнімдер та­ны­мал екенін назарға ала отырып, Eurasian Foods Corporation тех­но­логтары бие сүті қосылған ма­йо­нез­бен тұ­тыну­шыларын елең еткізуге шешім қабылдаған екен.

Eurasian Foods Corporation инновациялық технологиялық зертханасының бастығы Руслан Шілдебаевтың айтуынша, қазақ ұлттық асүйінің дәстүрлерін әспеттейтін бірегей майонезді жасаудың «шығармашылық процесі» бір жылға созылған.

Бірегей өндірістік техноло­гия арқылы жаңа өнім­де бар­лық пайдалы ингре­диент­тер сақталған. Майонез ком­па­нияның кәсіпорын­дарында дәстүрлі «ыстық» тәсілмен өн­діріледі, оның негізінде пастерлеу процесі жатыр.

– Мұндай технология бәсе­ке­лестермен салыстырғанда өн­дірістің неғұрлым ұзақ әрі шығынды процесін қамтиды, бірақ мұны үнемдеу деп есеп­темейміз. Сапа дәстүрлерін ұс­танатындықтан, майонез­дер­ді клас­сикалық «ыстық тәсіл­мен» өн­діретінімізді мақ­тан тұта­мыз», дейді бас технолог Марина Пак.

Кәсіпорынның даму стра­те­гиясына сәйкес, зауыт бү­гінде майонез, кетчуп, тұз­дық­­­тар, дәмдеуіштер мен күн­ба­ғыс майын шығаруға ма­ман­­данған. Нарықтың қажетін қанағаттандырып, дайын өнім­дерді ұлғайту үшін тех­но­логиялық және қосалқы жаб­дықтарды жаңғырту және жаңа технологияларды енгізу тұ­рақты түрде жүзеге асырылады. Соңғы он жылда өндірісті да­мы­туға инвестиция көлемі 80,5 миллион доллардан асқан. 3 мыңға жуық адамды жұмыс ор­нымен қамтамасыз ететін хол­динг құрамына саланың екі ірі кәсіпорны – Алматы мен  Қарағанды зауыттары кіреді. 2018 жылдың қорытындысы бо­йынша холдинг шығаратын өнім көлемі 140 мың тоннадан асты.

Алматы кәсіпорнындағы бар­лық өндірістік процестер ав­то­маттандырылды. Өсімдік ма­йын құю аустриялық өндіріс же­лісінде, майонез, кетчуп және тұздықтар дайындау – Швей­царияда жасалған жабдықтар­да жүзеге асырылады. Бүгінгі таң­да нарықта заманауи орау, қап­тама желілерін орнату ар­қылы өнімнің бірнеше форматы ұсынылған. Әрқайсысы аб­солюттік микробиологиялық та­залыққа кепілдік береді және консерванттарды пайдаланбай сақтау мерзімін ұзартады. Кә­сіп­орында аттестациялан­ған физика-химиялық және мик­ро­­биологиялық зертханалар жұ­мыс істейді, барлық ке­ліп тү­­сетін шикізатқа және шыға­ры­­­латын дайын өнімге өт­пелі тек­­серу жүргізеді. Осы­лай­ша, өнім­нің қауіпсіздігі бар­лық өндірістік цикл бойы қам­та­масыз етіледі.

Көп жылдар бойы кәсіпорын алыс және жақын шетел елдер нарықтарына – Ресей, Қытай, Қырғызстан, Өзбекстан, Тәжік­стан, Түркменстан, Ауғанстан, Грузия, Армения, Әзербайжан мен Моңғолияға өнімін жеткізіп жүр. 2018 жылы холдинг 19 мың тонна өнім экспорттаған не­месе бұл жалпы өндіріс көлемі­нің 13%-ы. Соңғы бес жыл­да экспорт көлемі 56%-ға өсті. Astana Agro-2018 форумы­ның қорытындысы бойынша Eurasian Foods Corporation хол­дингі Қазақстанда өнім экс­пор­тының көшбасшысы болып танылды.

– 2019 жылдың жазында холдинг құрамына Петропавл сүт зауыты – «Молочный союз» ЖШС кірді. Кәсіпорын 1929 жылы құрылды. «Сүт ода­ғы­мен» шығарылатын өнім Сол­түс­тік Қазақстанда ғана емес, одан тыс жерлерде де танымал. Қазір кәсіпорынды ауқымды жаң­ғырту және ірімшік сұрып­талымын кеңейтуге назар аудара отырып, сүт өнімдерінің сұрыпталымын жаңарту жос­парлануда, – дейді Eurasian Foods Corporation АҚ басқарма төрағасының орынбасары Иван Колесников.

 

АЛМАТЫ