Қоғам • 20 Наурыз, 2021

Дәмі бөлек, сәні ерек дастарқан

958 рет
көрсетілді
7 мин
оқу үшін

Заман мен талғамның талабына сай ас әзірлеу мәдениеті мен оны дастарқанға қою, қонаққа ұсыну тәсілдері де өзгерді. Асты әспеттеп ұсынудың өзі үлкен өнерге айналды. Қазір сыйлы меймандарды күту тек ет асып, қамыр илеумен шектелмейді. Тағамды талғаммен дайындаумен бірге, дастарқаның да жайнап, ыдыс-аяғың да соған сай түрленіп тұруы керек. Бүгінде отандық аспаздарымыз қазақтың ұлттық тағамын да мың құбылтып, көздін жауын алатындай безендіріп жүр.

Дәмі бөлек, сәні ерек дастарқан

Бұрын еліміздің төр қала­сынан ұлттық тағам асханала­рын табу қиын еді. Қазір кәсіп­керлеріміздің қазақы дәмге де бүй­регі бұра бастағаны аңға­рылады. Бас шаһарда ұлттық тағам­ның дәмі мен бабын келтіре әзір­леп жүр­ген дәмханалар мен мей­рам­ханалар бар. Олардың саны аз болса да әзірлейтін таға­мы сан қилы. Түрленген, жаңар­ған қазақ тағамын қонақтардың ал­дына әкелу тәсілі де ерек. Елорд­алық ресторатор Назгүл Қожабекованың айтуынша, ұлт­тық тағам – ұлттық дәстүр­ді дәріптеудің бір жолы. Сондық­тан аспаздар қазақтың асын тал­ғаммен түрлендіре отырып, отан­дық тағам өндірісін дамы­туға үлес қосып келеді.

– Ғылымда гастрономия деген түсінік бар. Бұл – тағам мен дәстүрдің байланысы, яғни біз дәмді қанша түрлендірсек те дәстүрден алыстамауымыз керек. Әр ұлттың тағамынан сол елдің бітім-болмысы, салты мен ғұрпы аңғарылып тұруы қажет. Сол сияқты біздің дәстүрлі асы­­мыздан да көшпелілердің мінезі көрініп тұруы тиіс. Бір сөзбен айтқанда, ұлттық дәмнің сырт­қы безендірілуі мен берілу сипаты қанша өзгерсе де негізгі құ­рамы, жасалу технологиясы сол қалпында сақталуы шарт, – дейді ресторатор.

Он жылдан бері ұлттық мәзір­мен айналысып жүрген Наз­гүл шет мемлекеттен келген қонақ­тар қазақша етті, жылқы­ның, қой мен сиырдың сүрленген етінен жасал­ған шұжықтарды сүйсініп жейтінін айтады.

– Ұлттық мәзірден дәм тату­ға көбіне шетелдік меймандар қызығушылық танытады. Сон­дықтан біз тағамымыздың дәмі мен бабына ғана емес, берілуіне де айрықша мән береміз. Айта­лық, өз қазағымыз тапсырыс беріп жатса, етті мүшелеп, бү­тін күйінде әкелеміз. Оны қонақ­тардың көзінше турап, жартысын олардың қалауымен сы­­ба­ға ретінде ұсынамыз. Ал шетел­діктерге олай бере алмаймыз. Өйткені етті бүтіндей қою сырттың адамына әбес көрінуі мүмкін. Сондықтан әдемілеп турап, қазы, шұжықты дөңгелектеп кесіп, көкөністермен әсемдеп, дастарқанға қоямыз, – дейді ол.

Аспаздар үлкен асты ғана емес, жылқы, қой, сиырдың ішек-қарнын, құйрық-бауырын да баптап, дәмі таңдайдан кетпейтін тағамға айналдырып үлгерген. «Аяғын көріп, асын іш» дейді қазақ. Тағамның дәмі ғана емес,  сыртқы түр-келбеті де талапқа сай болуы керек. Әдемі, таза ыдысқа салынып, талғаммен әрленген тамақ қашан да тәбетті тартады. Егер біз құйрық-бауырды жай ғана қуырып бере салсақ, оның эстетикалық тартымдылығы болмас еді. Сондықтан өзгелерге өз таға­мымызды ұлықтау үшін безендірілу мен беру тәсілдері де ерекше болуы қажет» дейді кейіпкеріміз. Мысалы, бүгінде ұлттық ас мәзірін дайындайтын мейрамханаларда «әсіп» деген тамақ өтімді екен.

– Әсіп – малдың ішегіне қой, сиыр, жылқының еті мен құйрық-бауы­рын салып әзірленетін шұ­жық. Ал­дын ала дайындалған, түр­лі дәм­деуіштер қосылған шұ­жықты суға қайнатып, пісіріп ала­мыз. Одан кейін дөңгелектеп кесіп, қаймақ тұздығымен бір­ге, дастар­қанға қоямыз. Әсіп кү­ріш­пен беріледі, қызанақ, қияр, ас­көкпен әрленеді, түрі өте әдемі болып шығады», – дейді Наз­гүл. Ол  теңіз өнімдері қосылған қой­­дың миы да – сырттан келген қонақ­­тардың сүйсініп жейтін асына айнал­ғанын айтады.

− Мұны өзіміз «қазақтың фуа-грасы» деп атаймыз, − деп күл­ді рес­торатор. – Тісбасарға өте жеңіл тағам. Дәмін бір көрген адам қайтып бас тарта алмайды. Сондай-ақ көкөністер қосылған, сары майға бұқтырылған сиыр­дың қарны да жоғары сұранысқа ие. Қазақтың кез келген тамағы құнарлы әрі  шипалы ғой. Қа­рында кальций мен коллаген мол. Мұны шетелдіктер де біліп алған. Жиі тапсырыс береді. Қарынды пісіргеннен кейін ұзынша ғып турап, әртүрлі көкөністермен бе­зен­діріп, әрлеп, әспеттеп әке­леміз. Бұл тағамның түрі де көз­ді тартарлықтай әдемі безендірі­леді.

Ұлттық тағамды ұлықтап жүр­ген асханалардың мәзірінен жыл­дың төрт мезгілінде де нау­рыз­көже түспейтін бол­ған. Өйткені жеті түрлі дән қо­сы­­­лып жасалатын ұлттық кө­же­­міз жоғары сұранысқа ие тағам­дардың қатарынан екен. Бұл асымыздың да берілу тәсілі көркем. Соның ішінде әсіресе, қазақ тағамын зерттеп, дәріптеп жүрген ас­паз Артем Канцевтің наурызкөжені ұсы­ну әдісі ұнады. Ол көжеге әртүрлі дән­дермен бірге, екі түрлі құрт қосады. Оның бірі міндетті түрде түйенің сү­­тінен жасалған болуы керек. Көже қазақы оюмен көмкерілген тостағанға құйылады. Содан кейін бетіне піскен бидай, ұн­тақ­талған құрт себіледі. Көже құйылған ыдысқа айран мен езбе құрты бар үш шыны түтікше салынады. Түтікшелерді алған сәтте оның ішіндегі ағарған кө­жеге құйылады. Міне, А.Кан­цев  наурызкөжені осындай роман­тикалық тәсілмен ұсынып жүр. Тағамның керемет безендірілуін көрген жерден-ақ оған ішпей-жемей тояттап қаласыз.

Аспаздың ұлттық тағамды жасау және ұсыну тәсілдерін өзінен сұрамақшы болдық. Бірақ іссапармен Дубайға кетіп қа­луына байланысты тілдесе ал­мадық. Дубай демекші, осы аспаз қазақтың ас мәзірін Бі­рік­кен Араб Әмір­ліктерінде өтетін EXPO көрмесінде та­ныс­­тыр­мақшы. Әлем халқы қа­­зақтың қазысын, құрты мен қы­мы­зының дәмін татып көрмек. Осылайша, ұлттық бол­мысымыз­ды айшықтайтын қазақтың ас мәзірі бұйырса, жаңаша түрленіп, заманауи келбетпен Дубайға қарай жол тартпақ.