Аймақтар • 13 Ақпан, 2024

Шұбат пен қызылша қосылған сусын

428 рет
көрсетілді
8 мин
оқу үшін

Ғылыммен айналысу, жетістікке жету үшін ірі қалада тұру маңызды емес. Жі­гері мықты, талабы таудай ғалым шағын шаһарда жүріп, ғылым­ның қия шы­ңына құлаш сермейді. Соны дәлелдеген ғалымның бірі – Х.Досмұ­ха­ме­дов­­ атындағы Атырау университетінің профессоры София Сағындықова.

Шұбат пен қызылша қосылған сусын

Оны шартараптың ғылыми ортасы таниды. Есімі тек елімізге ғана емес, әлем­ге де танылған. Өйткені жиырма жыл бұрын шұбат пен қызылша қо­сыл­ған жаңа сусынды ойлап тапқан еді. Ол – алдымен шұбаттың құнарын қы­зылша шырынымен, кейін дала өсім­ді­гі – құмаршықпен байыту жөнін­дегі ғы­лы­ми жаңалық ашқан микробиолог ғалым.

София Зұлқарнайқызының айтуын­ша, мектепте Хадиша апайының әр тақырыпты қызықты етіп өткізетіні биологияға қызығушылығын оятқан. «Ғылыммен айналысуды ойлап жүр­генде Дина Абултаева апайым­ қазақ қыздарының арасынан шыққан алғашқы микробиолог Майя Шығаевамен таныс­тырды. Танымал академик ғалым микробиология сала­сын­дағы ғылыми сүрлеуіме жол ашты. Ол ғылыми жобаларымның арасынан отандық ғылым үшін шұбаттың құнарлылығын қызылша шырынымен байыту жөнін­дегі жобама қолдау білдірді», дейді С.Сағындықова.

Оның пікірінше, шұбат пен қызылша қосылған шырынның адам денсаулығы үшін айрықша маңызы бар. Мәселен, шұбатты өздігінен ашытқанда, оның құрамына ауадан, түйе желінінен, ыдыс­­тан түрлі микроорганизм түседі. Ал сүт микроорганизмдерді қоректік орта ретінде тез жетілдіреді.

«Кей адамдардың шұбат асқазанға жақпады, не ішегімізді қатырды дейтіні бар. Мұндай іш қату ішек таяқшаларының әсерінен туындайды. Демек, шұбат құрамындағы бөгде микроорганизмдер адам ағзасына кері әсер етеді. Шұбаттың тым майлылығы да адамның іш қатыруға себепші болады. Мұны болдырмаудың жолы бар ма? Майя апай екеуміз шұбатты тосын микроорганизмдерден тазалау үшін «Софмайя» деп аталатын шұбат пен қызылша шырынын араластырумен ашытылған сусынды дайындаған едік. Бұл сусынды дайындау үшін қазақтың ұлттық сусыны – шұбатқа қызылша шырынын қостық» деп әңгімеледі ғылыми жобасының маңызын София Сағындықова.

Әрине, жаңа жобаны жетілдіру үшін талай зерттеу жүргізді. Ал өндіру мәселесі кешеуілдей берді. Бірақ мақсатына жетуді көздеген атыраулық ғалым жобасын жолда қалдырмады. Тек мұнайлы өңірдегі шаруашылықтармен шектелген жоқ. Еліміздің әр өңірде, әсіресе, Алматы, Ақтөбе, Қызылорда, Маңғыстау облыстарында өндірілетін шұбат құрамын зерттеді. Шұбаттағы сүт қышқылы бактерияларын зерттеп, талай сынама алды.

«Зерттеу жүргізу – оңай атқа­ры­ла­тын, тіпті бір күндік жұмыс емес. Оның үстіне бұл жоба бабаларымыздан мирас болған ұлттық сусынның құнарын байытуға байланысты ғой. Сол себептен, шұбатты бүлдіріп алмау­ды көздедік. Шұбат ашытуға қол­да­нылатын арнайы белгісі бар сүт қыш­қылы бактериясы мен ашытқы саңы­рау­құлағының штамдарын дайын­дадық. Штам – морфологиялық және биоло­гиялық қасиеттері негізінде бірдей бір түрге жататын микроорганизм­дер куль­турасы. Ұлттық сусын – шұбатты дәл осы тәсілмен ашыту асқазандағы тағам­дарды қорытады. Адамның имму­ни­тетін көтереді» дейді микробиолог ғалым.

Ғалымның пікірінше, қызылша шырынының адам ағзасын жақсартатын бірнеше себебі бар. Біріншіден, онда темір, флорий қышқылы бар. Екіншіден, бұлшық еттерге оттегінің тасымалдануын жақсартады. Үшіншіден, қызылша шырынын ұдайы қолдану нәтижесінде, атеросклероздың бастапқы сатысында есте сақтау қабілеті жақсарады. Төртіншіден, қызылша шырынында магнийдің көп мөлшерде болуы­нан жүйке ауруына, әсіресе, ұйқы бұзыл­ғанда, тосыннан жүйке жүйесіне ауырт­палық түскенде пайдасы көбірек тиеді. Ең бастысы, бұл қан тамырларын кеңей­тіп, гипертонияға тиімді әсе­рін тигі­зетін табиғи дәрумен ретінде есептеледі.

«Бұл шырынның қатерлі ісік ауруларына қарсы тұру қабілеті жөнінде зерттеулер жүргізіліп келеді. Әрине, бұдан аталған ауруды емдейді деген жансақ пікір туындамауы керек. Айтайын дегенім, қызылша шырынын тамақ рационына жиі қосатын болсақ, аурудан сақтандырумен қатар, ағзадағы холестерин мен улы заттарды азайтуға әбден болады. Бірақ қызылша шырынын табиғи күйінде ішу мүмкін емес. Өйткені бұл шырын дәмсіз. Сол себептен, оны шұбатқа қосудың тиімділігіне ғы­лыми тұрғыдан зерттеу жүргізіп, түйін жасадым. Шұбат пен қызылша шы­рыны бір-бірінің құнарлылығын то­лықтырып, адам ағзасына сіңімділігі арта­ды. Мақсат – экологиялық таза шұ­бат сусынын шығару. Шұбатты ұзақ мерзімге сақтаудың жолдары жайында да зерттеулеріміз бар» дейді С.Сағындықова.

Профессордың «Софмайя» сусынына 2006 жылы ислам елдерінің ғылымы мен білімінің, мәдениеті мен өнерінің өркендеуіне қолдау білдіретін ISESCO халықаралық ұйымының алтын медалі мен 5 мың АҚШ доллары мөлшеріндегі сый­ақысы берілді. Микробиолог-ғалым ғылымдағы жетістігін мұнымен шек­те­ген жоқ. Сүт қышқылы бактерияларын балықтың турамасында (фарш) қол­дануды қолға алды. Енді «Түйе сүті­нен ашытылған сусын жасау» тақы­ры­бындағы жаңа патентіне ие болды.

«Жаңа ғылыми жобада түйе сүтіне құмаршық дәнін қосу арқылы құнарлы, шипалы сусын ұсынғымыз келеді. Үш жыл бұрын Нарын құмына барып, құмаршықтың дәнін жинап, зертханада өсіріп көрдік. Құмаршық – киелі өсімдік. Оның тамыры тереңге кететіндіктен, зертханада белгілі бір деңгейге дейін өсіп, тоқтап қалады екен» дейді София Сағындықова.

Ал жақында Ғылым және жоғары білім министрі Саясат Нұрбектің айтуынша, «Софмайя» сусынын шығару бас­талады. Осы мақсатта жоба авторы «Ғы­лым» қоры арқылы ғылыми зерттеу нәти­­же­сін коммерцияландыру жобасы аясында гранттық қаржыландыруға ие болған.

«Бұл ғылыми жаңалық 20 жылға жуық зертханалық ізденістерде пысықталды. Халықаралық және қазақстандық конкурстарда талай рет жеңіске жеткен гранттық зерттеу жобасы екенін атап өткен жөн. Енді алғаш рет Маңғыстау облысында орналасқан «AGARGAN» ЖШС мен «Ғылым қорының» бірлесе қаржыландыруының нәтижесінде өндіріске шығару жоспарланып отыр. Өткен жылдың соңына қарай министрліктің Ғылым қоры, Х.Досмұхамедов атындағы университет және жеке серіктестік арасында келісімшарт жасалды. Жоба құны 403 миллион теңгеден астам қаржыны құрайды» дейді министр Саясат Нұрбек.

Министрдің пікіріне сүйенсек, түйе сүтіне қызылша шырыны қо­сыл­ған «Софмайя» сусыны бизнес-серік­тес­тік­тің дистрибьюторлық желісі арқылы тұ­ты­нушыларға қолжетімді болады. Себебі аталған өнім адам ағзасына өте пайдалы, дәрумендері мол, сусамыр (қант диабеті) дертімен ауыратын нау­­қас­тарға таптырмас өнім. Ана мен бала­ның өміріне қажетті тағамдық қорек­­терді беретін органикалық сусын ретінде ұсынылады. Еліміздің батыс айма­ғындағы түйе шаруашылығымен айна­лысатын қожалықтардың сүт өнім­д­­ерін жаңа технологиямен өңдеп, сақ­та­лу мерзімін ұзарту көзделген. Бұл ішкі-сыртқы нарықта бәсекеге қабілетті шырын болмақ.

Жаңашыл ғалымның бір арманы бар. Бұл – еліміздің ғылыми жетістіктерінің қата­рынан орын алған авторлық сусын­ды­ ұнтақ немесе таблетка түрінде шы­ға­ру. Бұл өнімнің сақтау мерзімі ұзарып, тиім­ділігі арта түсуіне ықпал етеді екен.

 

Атырау облысы