Суретті түсірген – Жұмабай МҰСАБЕКОВ
Жиырма жылдан кейін Қытай Қазақстаннан ет импорттауға салған тыйымын алып тастады. Құс өнімдеріне бұл тыйым 2005 жылы енгізілген, ал аусылға шектеулер 2022 жылы белгіленген. Былтыр қарашада екі ел өкілдері арасында келіссөз өтіп, нәтижесінде сауда кедергілерін жою туралы келісімге қолжеткізілген.
Өңірде ғана емес, еліміз бойынша ет өнімін өңдеуде көшбасшы «Meat Processing and Service» кәсіпорны 2009 жылдың наурыз айынан бері жұмыс істейді. «Қазақстан ет одағы» республикалық қауымдастығының мүшесі.
«Біздің кәсіпорын іске қосылғалы бері Алматы қаласындағы әлеуметтік нысандарды, атап айтсақ, балабақша, аурухана мен мектептерді, оған қоса, мейрамхана, тойханаларды сапалы әрі табиғи ірі қара және қой етімен қамтамасыз етіп келеміз. Қалада кәсіпорын етін сататын «Асыл ет» дүкендер желісі жұмыс істейді. 2009 жылдан бастап экспортқа шығарумен де айналысамыз. Ел тарихында шетелге, дәлірек айтқанда Иран Ислам Республикасына ең бірінші ет шығарған отандық кәсіпорынбыз. Ираннан басқа, Қатар, Біріккен Араб Әмірліктері, Бахрейн, Сауд Арбиясы және ТМД елдеріне ашық аккредитациямыз бар. Бұған қоса, Жапонияға тұңғыш рет жылқы етін жіберген де біздің кәсіпорын. Міне, ет экспорттауда Қытай Халық Республикасының алғашқы қақпасын ашып отырмыз», дейді «Meat Processing and Service» ЖШС бас директоры Бақытжан Абдрасилов.
Айтуынша, елімізден экспортқа шығарылған еттің 70 пайызы осы кәсіпорынға тиесілі екен.
Нарықта жұмыс істеп келе жатқанына 15 жылға жуықтаған өндіріс орны ірі және ұсақ малдың етін өңдеуге және консервілеуге, сондай-ақ малды бордақылауға және союға маманданған. Серіктестік қарамағында 3 000 бас мал бордақылау алаңы бар. Онда 7–18 ай аралығындағы бұқашықтар бордақыланады, олардың тірідей салмағы 500 кг-дан 1 тоннаға жуықтайды.
Серіктестік басшысы Бақытжан Зүлпұхарұлы сырттан келетін экспорт көлемі отандық кәсіпорындардың өз өнім өткізуіне айтарлықтай кері әсерін тигізіп тұрғанын ашып айтты.
«Ішкі нарықтың тапшылығынан кәсіпорын өз қуаттылығын толық жүзеге асыра алмай отыр. Бір күнде екі ауысыммен 2 000 қой және 500 бас ірі қараны сойып, өңдеуге қауқарлы кәсіпорынның жылдық қуаттылығы толық іске асырылып, ет экспорты оң серпінге ие болса, елімізде мал шаруашылығы қарқынды дамып, оның өнімін өткізудегі бірқатар мәселенің түйіні тарқатылар еді», дейді.
Неміс технологиясына негізделген кәсіпорында осы күні 30-ға жуық адам тұрақты еңбек етіп жатыр. Солардың бірі – ет комбинатының лаборатория меңгерушісі және ветеринар дәрігер Ләззат Исқақова. Ол кәсіпорын іске қосылғалы мал етінің тазалығына жауапты. Білікті маман өзіне жүктелген міндетті зор ыждағаттықпен атқарып келеді.
Айтулы шара қарсаңында облыс әкімінің орынбасары Алмас Батанов пен Ауыл шаруашылығы басқармасының басшысы Қуандық Чункунов кәсіпорынды аралап, экспорттық әлеуетін жоғары бағалап, бұл қадамның өңірдің агроөнеркәсіптік кешенін дамыту және еліміздің әлемдік нарықтағы орнын нығайтудағы маңыздылығын атап өтті.
«Бұл жетістік – сапалы ет өнімдерімен ел экономикасына сүбелі үлес қосып келе жатқан Алматы облысы шаруаларының еңбегінің жемісі. Біз агроөнеркәсіптік кешеннің одан әрі дамитынына және аймақтың экспорттық мүмкіндіктері одан әрі арта түсетініне сенімдіміз», деді облыс әкімінің орынбасары Алмас Батанов.
Алматы облысы