Қарағандыда балықтың осы түрі өсіріле бастады
Арқада мынадай әңгіме бар. Баяғыда біздің жақтың жігітіне тиген батыс өңірдің бір қызы: «Бекіренің басын жеген қайран басым, сасық қойдың басын жеп қор болдым-ау», депті-мыс. Осы сөздің бекер еместігін біз қазір біліп жүрміз. Парқына көз жеткізгіңіз келсе, бекіре мен қой етінің бағасын салыстырып көріңіз. Қой етінің қазіргі бағасы мың теңгенің мұғдарында. Ал бекіре балықтың бір килосы нарықта 4-5 мың теңгеге барып тұмсық тірейді-ау...
Енді бір аз ғана уақыттан кейін бекіре балықтың Арқа жұртына таңсық болудан қалатын түрі бар. Олай деуге негіз де жоқ емес. Дмитрий Әбілдин деген кәсіпкер Қарағандының іргесіндегі Үштөбе ауылының маңынан балық өсіретін шаруашылық ашты. Екі жылға ұласқан еңбек далаға кетпепті.
Таяуда осы бірегей кәсіпорын көптен күткен шаруаны іске асырды: арнайы хауыздарға балық шабақтары жіберілді. Бұлар кәсіпорынның тапсырысы бойынша Шымкенттегі тәлімбақта өсірілген 15 мың сібір бекіресі болатын. «Кәсіпорын өзінің толық қуатына шыққанда, – дейді кәсіпкер сенімді түрде, – жылына 45-50 тонна бағалы балық етін өндіретін болады. Бассейндер санын 13-ке жеткізу де ойда бар».
«ҚазАгроҚаржы» лизингтік компаниясы көрсеткен қолдаудың арқасында балық фермасы Латвияда әзірленген жобаға сәйкес еуропалық заманауи құрал-саймандармен жабдықталған. «Сүрінбейтін тұяқ жоқ» демекші, адам баласы кейде мейлінше ыждағаттылықты қажет ететін жұмыс барысында қателесуі мүмкін. Осының алдын алу мақсатында кәсіпорындағы басқару жүйесі барынша автоматтандырылған. Арнайы компьютерлер судың көлемі мен ғимараттағы ауаны реттеп тұрады. Бұған ұсақ шабақтарды белгілі уақытында қоректендіріп отыруды қосыңыз. Ал осындай аса жауапты міндеттің бәрін Ресейдің Астраханынан арнайы шақырылған маман атқарады екен.
«Өзімнің тәжірибемнен ұққаным, бизнестің екі түрі бар, – деп сыр бөліседі кәсіпкер Дмитрий Әбілдин. – Біріншісі – таптаурын болған жол. Бұған төгіп ақша да салмайсың, тәуекелі де аз. Алайда, оның әкелер пайдасы да шектеулі. Екіншісі – тыңнан жол салу. Мұның тәуекелі де жоғары, қаржыны да молынан салу керек. Бірақ, түбі табысқа кенелеріңіз анық».
Кәсіпкер бұл шаруаны бастамас бұрын көп ізденіпті. Еуропа мен Ресейді шарлап, ондағы балық шаруашылығымен айналысатын фермалардың жұмысын жалықпай жүріп зерттеген. Сөйтіп жүріп, ішіндегі біздің қысы қытымыр өлкеге шыдас беретін технологияны таңдап алыпты. Онысы сумен жабдықтауды тұйықтау қондырғысы деп аталады екен. Мұның жұмыс істеу мәнісі мынадай: суды жылытуға кететін шығынды барынша азайту. Бассейндердегі суды ауыстырып, оны қайта жылытып отыру дегеніңіз қып-қызыл шығын екен. Ал арнайы қондырғының көмегімен суды тазартып отырса, «қой да аман, қасқыр да тоқ» дегендейін, ұпай түгел болатын көрінеді. Жалпы, мұндай жүйенің көмегімен кез келген бағалы балықты өсіруге болады екен. Ал Дмитрий болса, сібір бекіресін таңдаған.
Бекіре балықтың еті де арзан емес. Жобамен бір килосы 5 мың теңге болмақшы. Мұндай бағаға балық жемінің де әсері аз тимейді. Мәселен, кәсіпкер қазіргі таңда жемді Польшадан тасып жүр. Қазақстанда сапалысы табылмаған соң осылайша алыстан арбалауға тура келеді. Болашақта балық қорегін Дания мен Голландиядан да жеткізу жоспарда бар.
Шаруасын дөңгелетіп алған соң Дмитрий қара уылдырық алуға мамандандырылған кешен салсам дейді. Бұл, әрине шығыны мол шаруа. Бірақ түптің-түбінде еңбекті ақтайтыны анық. Мысалы, бекіре балық ұрық шашу мезгіліне 17-18 жаста жетеді екен. Еркегі бұл «піскен шақты» 20-22 жаста бастан кешетін көрінеді. Бұл кезде балықтың салмағы 8 килоға дейін тартады дейді. Яғни, уылдырық алам деген бетінен қайтпаса, Дмитрий сабазға бірнеше жылдың соңын сабырмен күтуге тура келеді.
«Бәзбіреулер питомникте өсірілген балықты «жасанды» деп кемсітіп жатады. Мен мұнымен келіспеймін. Бұл дегеніңіз – нағыз табиғи балық. Бір айырмашылығы, табиғатта балық жылдың санаулы айларында ғана өседі. Ал қолдағы балық жан-жақты жасалған жақсы жағдайда жыл он екі ай өсе береді. Өзіңіз қараңыз, температура 20-22 градус, жарық белгілі тәртіппен беріледі, тамағы тоқ», – дейді өз ісіне шын берілген кәсіпкер.
Ал болашақта тұқым шашу жылына екі рет – көктем және күз мезгілдерінде іске асырылмақшы. Ол кезде кәсіпкер өзінің инкубаторында өсірілген шабақтарды бассейнге жібереді. Қазірдің өзінде биылғы маусым айында Украинадан әкелінген ұрықтандырылған уылдырықтардан шабақ өрбіп, олар тәп-тәуір өсіп келеді екен.
«Құдай қаласа, алдымыздағы қазан айында салмағы орташа алғанда 2 кило болатын бекіре балық кеншілер астанасындағы сауда нүктелеріне түсе бастайды», – деп екі алақанын ысқылап отыр «Караганда-Осетр» ЖШС-нің директоры Дмитрий Әбілдин. Өзі Қазақстанның батысына барғанында Атырау қазақтарының бекіре балықтан ет жейтінін көріпті. «Тура біздегідей қамыр салып, «бесбармақ» қылып жейді екен. Сәтін салса, біз де бекіреден ет жеп, сорпа ішетін боламыз», – деп күледі үлкен үміт жүрегіне ұя салған кәсіпкер.
Қайрат ӘБІЛДИНОВ,
«Егемен Қазақстан»
Қарағанды облысы