Өткен жылы Алатау ауылдық округінде «Амиран» Қазақ тағамтану академиясының зауыты өз жұмысын бастаған еді. Жобаның бастапқы инвестициялық құны 683,0 млн. теңгені құрап, жалпы игерілген қаржы 1170,4 млн. теңгеге жетіпті. Оның 487,4 млн. теңгесі сауда үйінің шығындарын құрайды.
Өңірдегі индустриялық-инновациялық бағдарлама аясында тиянағы келтірілген зауыт аумағы бір гектар жерді алып жатыр. Қоғамның болашағы сәбилердің қалыпты жетілуі мен ана денсаулығын қорғауды мұрат тұтқан Қазақ тағамтану академиясының президенті Төрегелді Шарманов болашағы зор істі бастаса, оған корейлік инвесторлар да қаржы салған. Заманауи техникалық құралдармен жабдықталған кәсіпорындағы жұмыс толық автоматтандырылған.
Жауапкершілігі шектеулі серіктестік директоры Алла Валерьевна Пак бүгінде «Байсерке-Агро» серіктестігімен, өзге де шаруалардан келісім-шартпен сүт алып, тәулігіне 2,3 тонна өнім өңдеуді жалғастырғандарын айтады. Бұл зауыттың жоспарланған қуаттылығының 19,2 пайызын құрайды.
Жыл басынан бері мұнда 52 тонна өнім өндіріліп, зауытқа 27,0 млн.теңге қаржы түскен. Шығарылған сүт, йогурт, сүзбе, іркіт, қаймақ Алматы қаласындағы «Амиран» сүт орталығында саудаланып келеді.
Бір айта кететін жай өнімнің құпиясы көп жылғы зерттеу жұмыстарының барысында тиянағы келтірілгендігі. Шығарылған өнімде ана мен бала ағзасына қажетті дәрумендер тапшылығы ескерілген және бүгінде екінің бірінде кездесетін аллергия, дисбактериоз, анемия, диабет, тағы басқа ауруларды емдеу, алдын алуға мүмкіндіктің барлығы. Осы мәселелер жайлы Елбасының қатысуымен өткен телекөпірде Т.Шарманов айтқан болатын.
Округтегі елуден астам адамды жұмыспен қамтыған зауыт шығаратын ашытылған сүт қоспалары мен сарысу негізіндегі сусын, ботқа дайындауға арналған сүт, түйіршікті ірімшікке тұтынушылар тапсырыс беруде. Ғалымдар мен инвесторлардың бірлескен жұмысының нәтижесі осылайша жоғары бағаланғанын көреміз.
– Егіз балаларымыз өмірге келгелі бір жыл болды. Әрине, оларға ана сүті жеткіліксіз. Биыл зауыт ашылғалы сәбилерге «Амиранның» сүті мен йогуртын, сүзбесін алып беріп жүрміз. Өте құнарлы. Сәбилер салмақ қосып, алаңсыз өсіп келеді. Бұған дейін дүкен сөрелеріндегі шетелдік балалар тағамын пайдаландық. Байқағаным, өзімізде шығарылған бала тағамының құнарлылығы жоғары. Әрі экологиялық жағынан таза. Осындай тағам түрлерін шығарған ғалым атамызға алғыс айтамыз, – дейді Дидар Бекдайыр деген алматылық азамат.
Иә, Талғардағы жаңа зауыттың болашағы зор. Өйткені, оның өндірістік қуаттылығын арттыру және өнім түрлерін көбейту бағытындағы ізденістер құптарлық. Отандық өнімге деген тұтынушы талғамы да жоғары. Бұл ең негізгі көрсеткіш деуге болады.