![Ғасыр ғұмыр. Ұзақ жасаудың сыры неде?](/article_photo/1501558169_article_b.jpeg)
Кімнің болсын ұзақ өмір сүруді қалайтыны айдан анық. Бірақ жасырып қайтеміз, күнделікті күйбең тіршілікпен жүріп көбіміз көп жасаудың қарапайым ғана қыр-сырына жеткілікті мән бермейтініміз жасырын емес.
Таза ауа мен судың, жалпы, қоршаған ортаның адам өмірінің ұзақ болуына әсері бар екендігі даусыз. Бірақ, мұнымен қоса көп жасау өзімізге тікелей байланысты екеніне көңіл бұра қоймайтынымыз тағы бар. Осыны Астанада өткен геронтологтардың ІІ Еуразиялық съезіне қатысқан ғалымдар баса айтқан еді.
Ұзақ жасау – қазіргі кезде жер шарындағы барлық дерлік мемлекеттердің бас қатырып отырған мәселелерінің бірі. Мұнымен арнайы ғылыми-зерттеу институттары айналысып отыр. Қазір осы саланың жай-жапсарын жақсы білетін ғалымдар мен мамандардың шоғыры қалыптасты. Қазақстанда да солай.
Ұзақ өмір сүретіндердің алдыңғы легінде – жапондар. Бұл елдің 50 мыңнан астам тұрғыны жүз жастан асқан. Мұндай дерек басқа ешқандай мемлекетте тіркеліп отырған жоқ. Рас, ғасыр жасағандар қай мемлекетте болса да бар. Бірақ, соншалықты көп емес. Мәселен, Қазақстанда олардың қатары саусақпен санарлықтай ғана. Еуропа мемлекеттерімен салыстырғанда, біздің елдегі орташа өмір ұзақтығы ең соңғы орында. Бұл көрсеткіш бойынша да жапондар бірінші орында – ондағы орташа жас – 83. Мамандардың есептеуі бойынша, Қазақстандағы қазіргі орташа жас – 72. Ал, Швейцария тұрғындарының жартысына жуығы сексеннің сеңгіріне шыққан қарт адамдар. Бірақ, олар кәрілікке мойынсұнып отырған жоқ, ұзақ өмір сүруге деген құлшыныс-жігерлері жоғары екенін байқатып отыр. Саламатты өмір салтын ұстанған белсенді іс-қимыл адамдары қоғамның барлық саласына етене араласады. Олардың ұзақ жасауының себеп-салдары неде? Қазақстандықтардың да осындай деңгейге жетуіне мүмкіндік бар ма? Бар. Ол үшін, бірінші кезекте, осы саланың жай-жапсарын жан-жақты зерттеген ғалымдардың пікіріне қарағанда, тағамның нәрлі, денсаулыққа пайдалы, бойға сіңімді болғаны жөн. Осыған жете мән берілсе, тіпті жүз жастың өзі шек болмауы мүмкін. Мәселен, Қазақстан мен Ресей ғылым академияларының академигі, медицина ғылымының докторы Төрегелді Шармановты білмейтін жан кемде-кем шығар. Ол кісі 87 жасқа қадам басып отыр. Өте ширақ, сергек. Жүріс-тұрысына қарасаңыз елудің айналасындағы жігіт ағасы ма дерсіз. Академик ағамыз үшін де 100 жасыңыз шек емес. «Мен де ұзақ өмір сүруді қалайтын адамның бірімін. Оны сөз жүзінде ғана емес, күнделікті ісіммен дәлелдеп жүрмін», дейді Т.Шарманов.
Ол адамның ұзақ жасау мүмкіндігі шексіз екендігін дәлелдеп келе жатқан ғалым. Геронтологтар адам өмірін мейлінше ұзартуға болатынын ғылыми тұрғыда тұжырымдаумен бірге, бұл мәселеде өздері үлгі көрсетіп отыр. ТМД елдерінде де осындай мысал көп. Айталық, Украинаның медицина ғылымдары ұлттық академиясының құрамында Чеботарев атындағы Геронтология институты бар. Осы саланың білікті маманы С.М.Кузнецованың ақпаратына қарағанда, институттың басшылығында болған геронтологтардың барлығы да 90 мен 100 жас аралығында өмір сүрген. Олар адамдардың ұзақ өмір сүруіне болатындығын дәлелдеді. Өздері үлгі көрсетіп, осы мақсатта аянбай тер төге еңбек етті. Сөздері мен ісінде алшақтық болған жоқ.
Академик Шарманов та осы сапта. Адамдардың өмірін ұзарту мен жақсарту жолында терең білімі мен мол тәжірибесін сарқа жұмсап, еселі де өнегелі жұмыс жасап келе жатқан геронтолог Шарманов ұзақ жасаудың сыры дұрыс тамақтану екенін айтудан шаршаған емес. Ол бие сүтінен дайындалатын тағамдар балалардың да, ересектердің де ағзасына өте пайдалы екенін тәжірибе жүзінде дәлелдей білді. Қарттар үйіндегі 200 адам бие сүтінен дайындалған тағамдарды тұрақты пайдаланғаннан кейін денсаулықтары айтарлықтай жақсарған. Қымыздан дайындалған балмұздақтың да өте пайдалы екенін тағамтану академиясының мамандары дәлелдеп берді. Өйткені, оның құрамында қант жоқ. «Сиыр сүтінен дайындалған балмұздақ адам ағзасында холестериннің көбеюіне әкелуі мүмкін. Оның адам денсаулығына қаншалықты зиянды екенін өздеріңіз де білесіздер», дейді академик Т.Шарманов.
Қымыз ақуызға және дәрумендерге бай өнім екені әлдеқашан дәлелденген. Аминқышқылы жеткілікті, өте сіңімді тағам түрі. Оның құрамында түрлі дәрумендер мен фолий қышқылы бар. Яғни, бір сөзбен айтқанда, қымыз табиғи байытылған таза өнім. Сондықтан оның емдік қасиеті өте жоғары. Қымыз түрлі созылмалы дерттерге қарсы күресуге тиімді, шипалы әрі қышқылтым сусын. Сол себепті де оны үзбей, ұдайы пайдалану адам денсаулығының жақсы болуына мүмкіндік береді. Шұбаттың да пайдасы осындай. Арабтар шұбатты мәңгілік жастық эликсирі, қуат көзі санайды. Бұл тегіннен тегін емес. Шұбаттың әсіресе, бауыр мен ұйқы безі ауруларын емдеуге пайдасы өте зор.
Әр адам күн сайын 2 келі көлемінде тағам қабылдайды екен. Кей жағдайда бұл мөлшерден де асып кететіні жасырын емес. Мамандардың есептеуінше, орта есеппен алғанда адам өзінің өмір сүруі кезінде 70 тонна тағамды ішіп-жейтін көрінеді. Әрине, осыншама тағам сіңімді болса жақсы. Асқазан-өт, ішек жолдары арқылы өтетін азық-түлік дұрыс қорытылмаса, оның пайдасынан зияны көп. Сондықтан тағамның адам ағзасына пайдалы, сіңімді болғанын ойлаған жөн. Осыған мән бергенде ғана адам артық салмақ қоспайды. Өйткені, семіздік түрлі ауруларға шалдығуға әкеледі. Сондықтан тағам түрлеріне, оның пайдасы мен зиянына күнделікті өмірде маңыз берген жөн.
Нәрлі тағамға көкөніс, жеміс-жидек, дәнді дақылдар, бұршақ тұқымдас өнімдер және адам денсаулығына қажетті дәрумендер мен минералды заттарға бай басқа да азық-түлік жатады. Ал, нәрсіз тағамдар жоғары температурада өңделгендіктен оның құрамындағы пайдалы заттар жойылып, тіпті зиянды, уытты азық-түлікке айналады. Рас, мұндай өнімдер дәмді. Тез тойындырады. Бірақ, оның адам денсаулығына пайдасынан зияны басым. Бұл – тағамтануды зерттейтін қазақстандық қана емес, шетелдік ғалымдардың да тұжырымы. Олар ұсынып отырған денсаулыққа пайдалы өнімдер – көкөніс, жеміс-жидек, майлылығы төмен сүт тағамдары. Көкөністердің көбінде май мен калория аз. Холестерин жоқ. Сондықтан да оны күн сайын пайдаланған өте пайдалы. Бірақ, өкінішке қарай, ғалымдардың осындай кеңестеріне құлақ аспай, «қазақтар шөп-шаламға жоқ» деген ұстанымда болатындар аз емес. Иә, қазақ ешқашан еттен бас тартпайтыны анық. Дегенмен де диетологтардың да ұсыныс-пікірлерін ескерген артық болмас еді.
Күнделікті өмірде байқап жүрміз, басқа жақты қайдам, қазақстандық тұтынушылар майлылығы жоғары сүт өнімдерін алуға тырысады. Сауда орындарының да мамандары бұл сөзімізді растай алады. Тіпті шайға қату үшін де көбіміз қою, майлылығы жоғары сүт пен кілегейді қалайды екенбіз. Әдетте майлылығы жоғары сүт өнімдерінің құрамында қаныққан май, холестерин мол болатынын ғалымдар дәлелдеп қойған.
Мамандар ұнтақ түріндегі сүтті мүлдем пайдаланбауға кеңес береді. Себебі, өңдеуден өткен құрғақ сүтте дәрумендер мен микроэлементтер жойылып кететін көрінеді.
Жасырып қайтеміз, осының бәрін көп адамдар біледі. Біле тұра осыған аса мән беріп жатқандар шамалы. Біз калориясы жоғары, ас қорыту органдарына ауыртпалық түсіретін ет, ұн-нан тағамдарына бейім екеніміз рас. Оны күн сайын мөлшерден тыс пайдаланамыз. Аста-төк ет тағамдарын тоя жейміз. «Жақсы ет қалғанша, жаман қарын жарылсын» дейтіндер де бар. Көп адамдардың созылмалы сырқат түрлеріне, қан-тамыр, жүрек ауруларына шалдығуының түп төркіні осында.
Қазақстанның қай қаласында болсын, аттап бассаң, хот-дог, гамбургер, пицца сияқты адам денсаулығына зиянды тағам түрлерін сататын сауда нүктелері көп. Көрсең көзің қызығатын бұл тағамдар адамды тез семіртеді, адамның ас қорыту жүйесін түрлі сырқатқа шалдықтырады. Дәрігерлер де, мамандар да дабыл қағып, бұл жайлы сан мәрте айтса да, етіміз үйреніп кеткен бе кім білсін, бәрібір осындай тағамды пайдаланушылар қатары көбеймесе, азаяр емес. Оның салдары тез арада байқалмағанымен, уақыт өте келе көрініс береді. Әрине, ешкімнің де ауырмауына тілектеспіз, бірақ соның алдын алуға қам жасағанымыз жөн шығар.
Бір сөзбен айтқанда, дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастырған жөн. Бұл денсаулығымыздың жақсы болып, ұзақ жасауымызға жол ашады.
Жүз жасағыңыз келеді ме? «Әлбетте» дейтініңіз анық. Ендеше жоғарыда айтылған мәселелерге ерекше мән беріп, тиісті қорытынды шығарғанымыз абзал.
Ғалым ОМАРХАН,
«Егемен Қазақстан»