Қазақстан • 19 Қазан, 2017

Түрік туыстардың тәлімі

568 рет
көрсетілді
4 мин
оқу үшін

Түркия экономикасын дамытып отырған саланың бірі – ауыл шаруашылығы. Бұл елде қазіргі таңда 28,5 млн гектар жерге егін егілсе, оның 5 млн гектарға жуығы – суар­малы алқап. Басым дақылдар қатарында бидай, арпа, сұлы, жүгері, тары, күріш бар. Қант қызылшасы, темекі, шай, күнбағыс секілді техникалық дақылдар да егіледі. Түркияның жүзім, інжір, цитрус, зәйтүн, грек жаңғағын өсірумен де аты шы­ғып келеді. Мәселен, бұл ел інжір өндіруден әлем бойынша бірінші орында болса, зәй­түн майының экспорты жөнінен Испаниядан кейінгі екінші орынды иеленіп отыр.  

Түрік туыстардың тәлімі

Жуықта еліміздің «Атамекен» ҰКП Білік­­­ті­л­ік орталығының өсімдік шаруашы­лы­ғы бо­й­ынша сарапшылары Түркияның ауыл­­шаруашылық дақылдарын өсірудегі іс-тәжіри­бесімен танысып қайтты. Сондай-ақ осы елдегі Айдын провинциясы Сөке қаласында орналасқан білім тарату орталығында (ТАЕМ) болып, тағылымдамадан өтті.

Іссапар барысында ТАЕМ тәжірибелі мамандары, Айдын университеті ауылшаруа­шылық факультетінің профессорлары біздің сарапшыларымызға майлы, дәнді, жемшөп дақылдары шаруашылығындағы тұқым да­йын­­­дау, көкөніс, интенсивті бау-бақша өсі­ру, коо­перация мәселелерін қамтыған тео­рия­­­­лық дәрістер оқыды және оларды нақ­ты тәжі­­рибе жүзінде көрсетті. Біздің сарапшы­лары­мыз органикалық егіншілікке ба­ғыт­тал­­ған фермерлік шаруашылықта, органи­ка­лық зәй­түн майын өңдейтін өндіріс орнын­да, шит­ті мақтаны өңдеу, қаптау, тасы­мал­даумен ай­на­лысатын мекемеде, ауыл­шаруа­шылық тех­никаларын шығаратын зауыт­та, Інжір ғы­лыми-зерттеу институтында, қыза­нақ өсіру­мен айналысатын, жылыжайда, ауыл­ша­руа­шылық дақылдарын суару жүйелері авто­маттандырылған «ақылды ауылда» болды.

Оқу курсына қатысушылар Айдын провин­ция­сының екі округінің аудан басшыларымен, Сөке ауылшаруашылық ассоциациясының төрағасымен, ауылшаруашылық техникаларын шығаратын зауыт директорымен кездесті.

Түркияға барып, тағылымдамадан өткен азаматтармен жолығып, олардың пікір­лерін тыңдап көрген едік.

 

 Серік Жантасов, 
жылыжайдағы көкөніс дақылдары бойынша сарапшы: 

– Мені қызықтырғаны көкөніс жинауға арналған техникалар болды. Жергілікті шағын зауытта көкөніс түрлерін жинауға, тасы­мал­дауға арналған техникалар жасалып, фермерлік шаруашылықтарға қолжетімді баға­ға сатылады екен. Мен бұдан көп ой түй­дім. Мәселен, біздің шаруалар, әдетте, Ресей мен Беларусь елдерінің техника­ларын өте қымбат бағаға сатып алады. Оның үстіне ол тракторлар тек бір ғана қызмет атқара­ды. Ал Сөке зауытынан шыққан трактор­лар бірнеше қызмет атқарады екен, әрі баға­сы да нарықтағы бағадан әлдеқайда төмен. Түр­кия­ның осы тәжірибесі мені қатты қызықтырды.

 

Марат Ташмұхамедов, 
майлы дақылдар бойынша сарапшы: 

– Өнімді өңдеу мен тасымалдау экспорт, им­порт бағыты Түркияда қалыпты жолға қойы­лыпты. Ауыл шаруашылығы фермерлері қар­быз­­ды кептіру технологиясымен таныс­тыр­ды. Біздің оңтүстік аймақтарда осы техно­ло­гияны пай­­даланса, біз бұдан көп ұтар едік. Өйткені кеп­ті­рілген қарбызды қыста сақтап, жеуге болады. 

 

Марат Жадаев, 
Өсімдік шаруашылығы бойынша департамент директоры: 

– Түркия – әлемде ауыл шаруашылығы дамы­­ған қуатты мемлекеттің бірі. Тағылым­дама мақсаты – тәжірибе алмасу болғандықтан отан­дық сарапшыларымыздың түркиялық әріптес­терінен үйренгендері көп болды, үйретері де бар екен. Табиғи ерекшеліктерге жан-жақты бейім­делген ауыл шаруашылығы тұқым шаруа­шылығын дамытуда озық технологиямен келе жатқандығына көз жеткізіп қайттық.

Мәселен, біз барған шаруашылықтардың бар­лығында дерлік шаруаларға, студенттерге, біз сияқты сарапшыларға арналған оқыту база­лары жұмыс істейді екен. Яғни ондағы шаруа­лар жұмыс істеу үшін алдымен оқытыла­ды. Мұның өзі адамдарды жаңа технологиялар­мен жұмыс істеуге итермелейді.

 

Талғат Әбсаттар
Өсімдік шаруашылығы бойынша департаменттің менеджері: 

– Түрік технологиясы жоғарылап кеткен екен. Белгілі бір бағыттарды қамтып зерттеу­лер­ге бағытталған «ақылды ауылдар» бүтіндей авто­маттандырылған. Інжірге арналған ғылы­ми зерттеу институты жергілікті жеміс аға­шын өсіріп қана қоймай, арнайы мұражай да ашыпты. Онда бағзы замандардан бергі дәстүр бойын­ша інжір майын өндіретін құрылғылар, соқалар, шөп тайлау құралдары, шелек, табақ­тар экспонат ретінде көненің сырын шертеді.