Мұндай жағдайлар ара-тұра кездесіп тұрса да, не сатып алса да өз еркі ғой деген оймен өзгенің ісіне онша араласа қоймайтынмын. Осы жолы шыдамым жетпеді. Қарағым, ол компанияның өнімін неліктен соншама іздеп әуре болып жүрсің. Оның сүт тағамдары бірыңғай ұнтақтан жасалады ғой. Одан да ана «Родинаның», «Астана-Өнімнің», болмаса «Зенчеко и К» деп аталатын компаниялардың сүтін алсайшы, дедім жаңағы қызға. Сөйтсем әлгі қарындас елімізде өндірілетін өнімдерден мүлде бейхабар екен. Менің сөзімді естіген кезде солай ма өзі, білмейді екенмін деп шынымен-ақ таңғалды.
Біз бұл сөзді жайдан-жай айтып отырған жоқпыз. Соңғы жылдары саудаға шығарылып жатқан өнімдердің сапасының төмендігі туралы жиі айтылып жүр. Бірақ одан шығып жатқан нәтиже жоқ. Жоғарыда айтылған мәселеге келсек, Қазақстанда өндірілетін сүт өнімдерінің 60 пайызы, яғни тең жартысынан астамы ұнтақ сүттен жасалады екен. Ондай сүттің қоректік қасиетін былай қойғанда, түрлі консерванттар қосылатындықтан, денсаулыққа зиян екені де дау тудырмайтыны шындық. Оның сыртында, ол ұнтақтың қай жылы шыққанын тексеріп жатқан да ешкім жоқ. Олай болса, жұмыртқадан жүн қырқып үйренген біздің пысықай кәсіпкерлеріміздің мерзімдері өтіп кеткен ұнтақтан сүт тағамдарын дайындап, онысын сапалы тауар ретінде ұсынып жатпасына кім кепіл? Сүттен әзірленген астың азғантай уақыт тұрса ашып немесе іріп кететіні бәрімізге де балалық шақтан белгілі жайт. Ал қазіргі сүт тағамдары апталап тұра береді. Сонда оның сыры неде? Керек десеңіз, өзіміз дүкеннен сатып алып жүрген сары майға пальма майы қосылады екен деген де дерек бар. Өйткені пальма майы өнімнің ұзақ сақталуына көмектесетін көрінеді. Оның есесіне, мамандардың айтуына қарағанда, адам ағзасына, әсіресе балаларға тигізер зияны шаш-етектен.
Өкінішке қарай, ет өнімдеріне қатысты жағдай да әзірге мақтанарлық бола алмай тұр. Оның да едәуір бөлігі сырттан тасымалданатыны көпшілікке аян. Осы тұрғыдан келгенде біздің кейбір облыстарымыздың Иранға, Қытайға ет экспорттап жатырмыз деп дабыралатуы да әншейін түймедейді түйедей қылып көрсетудің о жақ бұ жағындағы әрекет болып шығады. Жоғарыда аталған елдерге ет сатып жатқанымыз рас. Бірақ осы мәселеге тереңірек үңілген адам істің шынайы көрінісінің біз күткендегідей емес екенін де оңай аңғарады. Яғни сыртқа шығаратын етіміз, айталық, шамамен алғанда 100 тонна болса, сырттан әкелініп жатқан ет 200 тонна. Олай болса шетелдерге ет экспорттап жатырмыз деп кеуде керуіміздің реті қалай болар екен?..
Біз бұл жерде елімізде өспейтін апельсин, мандарин, лимон тәрізді цитрус өнімдері туралы әңгіме де қозғап отырған жоқпыз. Бұл айтылғандарға қосымша соңғы жылдары ананас, манго, грейпфрут, авокадо сияқты экзотикалық саналатын жеміс-жидек түрлері де дүкен сөрелерін жаулап ала бастады. Бұл келтірілген өнімдерге қатысты ешқандай талас жоқ. Жақсыны көрмек үшін демекші, біріншіден, халықтың осындай жеңсік астардың бар екенін біліп, оның дәмін татуының өзі бір ғанибет болса, екіншіден, мұндай жеміс-жидектердің адам ағзасын түрлі дәрумендермен байытуда да алар орны ерекше. Сондықтан да бұрын-соңды халқымыз өзін көру тұрмақ, атын да естіп көрмеген бұл сияқты өнімдердің көптеп келіп жатуын құптамасақ, қарсылық білдірер ниетіміз жоқ.
Әңгіме басқада. Қазақстанның ең басты байлығы – жері. Ол жер мыңғыртып мал өсіруге де, жайқалтып бау-бақша егуге де жетеді. Ендеше неліктен біз еліміздің тәуелсіздік алғанына 26 жыл толып 27-ші жылға кеткенде ет пен сүтті, картоп пен капустаны, пияз бен сарымсақты сырттан тасымалдауымыз керек? Ата-бабаларымыз мал баққан, мал қазақ үшін әрі тамақ, әрі киім, әрі көлік болған деген сөзді де жалықпастан қайталап жатамыз. Олай болса, ғылым мен техниканың дамуының арқасында мал бағу да, бау-бақша өсіру де барынша жеңілдеген ХХІ ғасырда Қазақстанның азғантай ғана халқын ет және сүт өнімдерімен, бірінші кезекте қажетті саналатын көкөніс түрлерімен қамтамасыз ете алмауымыздың сыры неде?
Осындайда ойға оралады, жоғары лауазымды шенеуніктеріміз сөз сөйлей қалса қолға алған жұмыстың бәрін жапырып, жоспарды межесінен асырып жатырмыз дейді. Ал нақты өмірге қарасаң оның нәтижелері көзге түсе бермейді. Алда-жалда көзге түсе қалғандары болса көңілді құлазытады – тұрғызған үйлеріміз сапасыз, салған жолдарымыз шұрық-шұрық тесік. Бір кездері республика халқын түгелдей таза ауыз сумен қамтамасыз етеміз деп едік, ол да аяғына жетпей қалды. Тіпті күн сайын тонналап далаға төгіліп жатқан қоқыстың (дайын шикізат) өзін өңдей алмай, ол болса қалаларымыздың төңірегін барынша ластап, экологияға орасан зор нұқсан келтіріп жатыр. Осыдан бір-екі жыл ғана бұрын қолға алынған Астанадағы қоқыс өңдеу зауытының да жарты жолда тұралап қалғаны белгілі болып отыр. Қай жаққа қарасаң да көретінің қаптаған проблема. Көбейіп кеткен қиын түйіндердің қашан шешілетіні және оларды кімдердің шешетіні тағы белгісіз. Сұрайын десең кімнен сұрарыңды да білмейсің. Содан қолыңды бір сілтейсің де, ішің шұрқырап бара жатқан соң жаңағы ұнтақтан жасалған сүтті сатып жатқан дүкенге қарай аяңдай жөнелесің...
Бәрін де қойшы, өздеріңіз не ішіп-жеп жүрсіздер ағайын?
Сейфолла ШАЙЫНҒАЗЫ,
«Егемен Қазақстан»