2013 жылдан бастап техникалық регламент алғаш рет қолданысқа енгізілген кезде оны қолдану практикасы сүт өнімдерін өндірушілерге де, тұтынушыларға да қатысты бірқатар маңызды мәселе бойынша нақтылау қажеттілігін анықтады.
«Негізгі өзгерістердің бірі – сүт өнімдерінің орауышында өсімдік майларының болуы туралы ақпаратты міндетті түрде орналастыру. Бұл талғампаз тұтынушыларға өнімді сатып алу туралы саналы шешім қабылдауға мүмкіндік береді», дейді Қазақстан стандарттау және метрология институтының сарапшылары.
Сондай-ақ балалар тағамы өнімдерін сәйкестендірудің физика-химиялық көрсеткіштері өзгерді. Күл мөлшерін нормалау алып тасталды және Д дәруменінің мөлшерінің шегі ұлғайтылды. Балалар тағамын өндірушілердің пікірінше, осы өзгерістер балалар тағамын өндіруді тұрақтандыруға және тұтынушыларды жоғары сапалы өнімдермен қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.
Жаңа түзетулер айран, сүзбе, таң және құрт сияқты ұлттық сүт өнімдерін нарықта қолжетімді ете отырып, ескеретінін атап өту маңызды.
Регламентте құрамында 6%-ға дейін сүт майы бар «құрамында сүт бар балмұздақ» термині пайда болады, бұл тұтынушылар үшін көбірек таңдау мен ақпарат береді. Бұрын құжатта тек ММҮ 12%-бен «сүт майын алмастыратын балмұздақ» термині бекітілген.
Сонымен қатар бұл өнімді байытуға мүмкіндік беретін қалпына келтірілген сүттің анықтамасы енгізіледі. «Концентрацияланған, қоюландырылған сүтті қайта өңдеу өнімі» санатын енгізу сарысуды қолдануды кеңейтуге және өнімді стандарттауды қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.
Өндірушілерге өз өнімдері үшін ойлап тапқан атауларды көрсетуге және біріктірілген атауларды пайдалануға мүмкіндік беретін шығармашылық еркіндік те ұсынылмақ.