Еңбек • 29 Қаңтар, 2024

Іздене білгеннің ісі де өнімді

270 рет
көрсетілді
7 мин
оқу үшін

Кәсіптің көзін табу үшін алдымен адамда ынта болуы шарт. Әйт­­песе, ісіңізге береке ұяламайды. Мәселен, Жетісуда бірі кір сабын өндіретін, бірі сүт өңдейтін қос цех ашылды. Бұған мұ­рын­дық болған – қарапайым ауыл тұрғындары. Қос өндіріс орны­ның иелері бала күнгі арманын жеке кәсіппен ұштастырған. Мем­лекеттің қолдауы нәтижесінде екеуі бүгінде ісін дөңгелетіп отыр.

Іздене білгеннің ісі де өнімді

Кір сабын болғанда, қазақтың байырғы дала тәртібі бойынша қай­­натылған сабыны. Табиғи өнім – Баширбаевтар әулетінің ор­тақ отбасылық бизнесі. Шағын өнді­рісте әзірге аптасына 100 кг сабын шығарылады. Болашақта кәсіп иесі бұл бастаманы үлкен өн­­діріс орнына айналдыруға ниет­­ті. Қызығы сол, кәсіпкер Ра­хат Баширбаевтың анасы Бақыт Та­не­кеева мен нағашы әпкесі На­­зер­ке Танекеева жастайы­нан ана­ла­рының қара сабынды қалай қай­нат­атынын көріп өскен. Кейін сол рецепт бойынша апалы-сің­лі үй жағдайында қара сабын қай­натып, сата бастаған. Мұны көрген Рахат «Ауыл аманаты» бағ­­­дар­ламасының мүмкіндігін пай­­­да­­ланып, жаңа істі қолға алады.

Оның бизнес ашқысы келе­тінін естіген кезде ағайынды Танекеевалар Рахатқа шаруашы­лық­та күнделікті қолданылатын кір сабын өндірісін қолға алу туралы кеңес берген. Цех басшысы бағдарлама аясында 5,1 млн теңгеден аса қаржы алып, оған Өзбекстаннан кір сабын шыға­ра­тын арнайы құрылғы сатып ал­ған. Сөйтіп, олар Басқұншы ау­лын­­да өз гараждарын цех ретінде қай­та жабдықтап, құралдар орнатып, шаруаны бастап кеткен.

«Бала кезімізде анам сексеуіл­дің, алаботаның күлінен қара сабын қайнатып жататын. Қол кү­шімен жасалатын сол еңбек үде­рістері әлі көз алдымда. Жаңа кәсіп бастау туралы ой келгенде ағайынды бауырларымызбен бірге өзімізге етене таныс кір сабын жасау ісіне кірісейік деп шештік. Қазір цехта өнім дайындау, яғни қоспаларды қай­нату, сабын тү­рінде өңдеп шы­ғару, арнайы қа­лыптарға құю, қондырғылар арқылы түр­лі көлемге келтіру – бәрі де ар­найы аппаратпен атқа­рыла­ды. Сондықтан өнім шығару әлде­қайда тез және оңай», дейді На­зер­ке Танекеева.

Кәсіпкер сабын жасауға қа­жетті қоспаларды негізінен Ал­матыдан және жергілікті жерден алады. Қос­палар туралы айт­сақ, өнім жа­­­сау­ға тоң май, яғни қой мен сиыр­­­дың іш майы, қыз­дырылған фри­тюр майы, каус­тикалық сода, ем­­дік қасиеті бар гүлшетен, шай аға­­шы­ның майы сияқты түрлі эфир майлары қол­данылады. Эфир май­ларының түрлері тапсырыс бе­рушінің сұра­нысына қарай қо­сылады.

Жас кәсіпкер Назерке жа­қын­да сұйық ұнтақ жасауды Ал­матыдан арнайы үйреніп қайт­қан. Алдағы уақытта оны да цехта өн­діріп шығаруды көздеп отыр. Сол сияқты жаз мезгілінде түрлі шөптен қара сабын жасау­ды жалғастырмақшы. Назерке қазіргі кезде ниеті бар жандарға кір са­бын, қара сабын мен сұйық ұнтақ жасаудың әдіс-тәсілдерін үйрететін шеберлік сабағын өткі­зе бастады. «Сұйық ұнтақ өзі үнем­ді, өзі аллергия туғыз­байтын таза, хош иісті. Сон­­дықтан кір сабағын бірге оның да қалай дайындалаты­нын үйре­темін. Біл­­­генімді басқалар­мен бөлісіп, олар­дың да осылай өз істе­рін ашуы­на септігін тигізсем, жақсы ғой», дейді кә­сіпкер.

Цех қаңтардың басынан іске қосылған. Бүгінде шағын кәсіп­орында жасалған өнімдердің өз тұтынушылары қалыптасып үл­геріпті. Сабынға негізінен базар­лар­дағы, дүкендердегі шағын кә­сіп иелері тапсырыс береді. Цех жұмысы Instagram әлеуметтік желісінде «naz.26.07.1981» парақ­­шасы арқылы насихатталып келеді. «Қазіргі кезде ғимаратқа жылыту жүйесін жүргізу кезек күттір­мейтін мәселе болып тұр. Ал­дағы уақытта жылу жүйе­сін жасап, цехымыздың іргесін одан әрі кеңейтсек, таралу ауқымын ұлғай­тып, экспортқа шығар­сақ деген де үлкен жоспарларымыз бар», дейді Н.Танекеева.

Өңір әкімінің баспасөз қыз­метінің мәліметінше, жалпы Пан­филов ауданында «Ауыл аманаты» бағдарламасының І, ІІ транш­тары бойынша 93 субъектінің жобасы мақұлданып, оларға жалпы көлемі 662 млн теңгеден астам несие берілген.

кепн

Ал Кішішыған аулында әуел­де үй жағдайында 10 литр сүт­тен өнім дайындаудан бастал­ған шағын кәсіп бірте-бірте кеңейіп, қазір жас кәсіпкер Назерке Қуа­нышқызы өзінің жеке цехын ашты. Тәулігіне 700 литрге дейін сүт қабылдайтын цехта «NK» белгісімен шығарылатын 7 түрлі сүт тағамдары берісі Жаркенттің, арысы Алматының сауда желілерінде саудаланады. Абай Ибраимов пен Назерке Қуанышқызы – 2 бала тәрбиелеп отырған жас отбасы. Олар эко­ло­гия­лық таза азық-түлік шыға­ратын шағын отбасылық кәсіп бастауды жуырда қолға алған.

«Өзім туристік салада жұмыс істеймін. Зайыбым әке-шешемнің, балаларымның күтімімен үйде. Бір жағынан зайыбыма үйде отырып жасайтын кәсіп болса деген оймен, екіншіден, балаларымыздың түрлі зиянды қоспалары бар та­ғамдарға әуес бола бастағанына алаңдап, таза өнім шығарсақ деп шештік. Балалардың денсаулы­ғы біз үшін ерекше маңызды. Қа­зір олар өз цехымызда өнді­ріл­ген тағамдарды сүйсініп жейді. Цехтағы барлық шаруаға Назеркенің өзі жетекшілік етіп, жүргізеді. Ал мен көмек қа­жет кезде жәрдемдесемін», дей­ді А.Ибраимов.

Бүгінде үйінің жанынан ар­найы тұрғызылған 40 шаршы метрлік шағын ғимаратта сүт тартатын сепараторлар, тоңа­зытқыштар, құрт кептіретін ап­па­раттар орнатылып, іс реті­мен дөңгелене бастаған. Мұн­да күніне 500-700 литр сүт қабыл­данады. Сүтті Жаркент қала­сы­ның және Алматы облысы Шарын аулының жеке шаруа­шылықтары жеткізеді. Ал шикізат мұнда ветеринар маман­дардың анықтамасы негізінде, сол сияқты сүттің майлылығын өл­шей­тін арнайы құрылғымен тексеру арқылы қабылданады.

«Орта есеппен тәулігіне 25 кг кілегей, 25 кг құрт, 15 литр айран, 5 кг ірімшік, 5 кг сүзбе, 3 кг сарымай жасалады. Оған қоса, тапсырыс бойынша жент те дайын­далады. «NK» белгісімен шыға­рылатын тауарлар Алматы қала­сындағы 4 сауда орталығында және Жаркент қаласындағы 7 сау­да дүкенінде сатылады. Нарықта өз тұтынушыларымызды таба бас­тадық», дейді Н.Қуанышқызы.

Қазір онға жуық жергілікті тұрғынды жұмыспен қамтыған цех болашақта іргесін кеңейтіп, қосымша құрылғылар алып, өнім көлемін арттыруға ниетті. Ол үшін «Ауыл аманаты», «Бір ауыл – бір өнім» сияқты ауыл­дағы кәсіпкерлікті дамытуға ба­ғыт­талған арнайы мемлекеттік бағ­дар­ламаларға қатысып көрмек.

 

Жетісу облысы