Шаруашылық • 11 Қыркүйек, 2024

Қазақ ғалымдары бидайдың жаңа сұрпын таныстырды

142 рет
көрсетілді
1 мин
оқу үшін

«Ұлттық аграрлық ғылыми-білім беру орталығы» КеАҚ-ның ғалымдары бидайдың «Кудесница» атты жаңа сұрпын шығарды, деп хабарлайды Egemen.kz.

Қазақ ғалымдары бидайдың жаңа сұрпын таныстырды

Фото: «Ұлттық аграрлық ғылыми-білім беру орталығы» КеАҚ

Қарабалық ауыл шаруашылығы тәжірибе станциясы «Кудесница» атты жұмсақ жаздық бидайдың жаңа сұрпын ұсынып, отандық бидай сұрыптарының қатарын қайта толықтырды.

Ғалымдардың айтуынша, бұл сұрып керемет эргономикалық сипаттамаларға және жоғары өнімділікке ие.

«Жаңа «Кудесница» сұрпы 79 күндік вегетациялық кезеңнен тұратын орта маусымдық топқа жатады. Конкурстық сұрыпты сынау жылдарында оның орташа өнімділігі гектарына 25 центнерді құрады, бұл стандартты сұрыптың өнімділігінен едәуір асып түседі, атап айтқанда бір гектар 22 центнерді құрайды. Соұрыптың негізгі сипаттамаларының ішінде дәндегі ақуыз мөлшері 14,5%, шикі глютен 35,6% және жалпы наубайхана бағасы 4,9 баллды құрайды», деп хабарлады ҰАҒББО-ның баспасөз қызметі.

Сондай-ақ жаңа сұрып құрғақшылыққа және жоғары температураға шыдамды.

«Бұл сұрып жаздық жұмсақ бидай өсірілетін аймақтарға арналған. Егіс алдында тұқымдарды міндетті түрде маринадтау қажет, ал егу жылдамдығы гектарына 3,8-4 миллион дәнді құрайды. Мамандар егісті 22-25 мамыр аралығында отырғызуға кеңес береді», делінген хабарламада.