• RUB:
    4.85
  • USD:
    498.34
  • EUR:
    519.72
Басты сайтқа өту
Талбесік 21 Қыркүйек, 2024

Шижағаның шеге құмы

203 рет
көрсетілді

Арал Қарақұмы – Арал теңізінің солтүстік-шығысында жатқан құмды шөл. Арал маңы мен Торғай үстірті аралығының бір бөлігін алып жатыр. Аумағы – 35 мың шаршы шақырым шамасында. Бұл құм алқабы бор және палеоген жыныстары үгілуінің нәтижесінде түзілген. Ғылым солай айтады. Қазір оған жел айдап әкелген құрғаған теңіз табанының құм шөгінділері қосылып келеді. Алқап беті солтүстіктен оңтүстікке қарай бірте-бірте аласарып, Арал маңында жағалық құм белдеуіне ұласып жатыр. Одан жоғары Көлқұдыққұм, Жіңішкеқұм, Алайғырқұм, Үлкенқұм орналасқан.

Бір жақсысы, Арал Қа­рақұмы жер асты суына бай. Тұщы суы жер бетінен 2-3 метр тереңдіктен шық­са, емдік-шипалы арте­зиан суы бор және палеоген жыныс­тарының қабаттарында, яғни 100-200 метр тереңдікте жататын көрінеді. Олардың минерал­дану дәрежесі де (тұщы, кермек, ащы) әр түрлі. Сондай-ақ Арал Қа­рақұмының климаты тым континенттік, құрғақ. Қыс ортасы, қаңтар айында орташа температура – 12-14С, ал шілдеде – 25-26С.

Қарақұм жерінде қыста қар тым жұқа түседі. Қалыңдығы 5-6 сантиметрден аспайды. Жылдық жауын-шашын мөлшері де тө­мен. Мұндағы сусыма құмды ал­қаптар мен ойпаңдар арасынан сор ұшырасады. Арал қаласынан 18 шақырым жерде орналасқан Шижаға елді мекені де осы құмды аймаққа жатады. Яғни Арал маңы құмдарының бір бөлігін алып жат­қан ауыл. Ауыл мен мал жа­йы­лымының ортасы таза аппақ құм.

«Бұл жерде мал азығына жарамды сексеуіл, көкқасқа, жусан, қияқ сияқты жергілікті климатқа төзімді өсімдіктер жақсы шығады. Төрт түлік малды өсіруге қолайлы орта», дейді Шижаға ауылындағы Елеу Көшербаев атындағы №57 орта мектептің директоры Надеж­да Әбішева.

Оның сөзінше, кейінгі жылдары Шижаға ауылының құм төбелері бейресми туристік орынға айналған. Алыс-жақын өңірлерден келушілер жазғы мезгілде көп болатын көрінеді. Сонымен қатар құмның емдік қасиетін атап өтпеу мүмкін емес, әсіресе буын ауру­ла­ры мен бойдағы салқынды шы­ғаруға шілде-тамыз айларында емделушілер осында ағылады. Құмға көміліп, ем алады. Өйткені ел ішінде шілдеде «құм піседі» деген ұғым қалыптасқан. Нағыз дертке шипа болатын кез де осы мезгіл.

Тіректі елді мекен саналатын бұл Шижағада екі мыңнан аса халық бар. Тіршілігі тікелей мал шаруашылығына қатысты ауылға келіп, жазық даласын бетке алсаңыз, шегі жоқ көрінетіндей шөл далаға жолығасыз. Тура араб шөліндегідей.

«Шижаға құмдары туралы тек сырттай естіп жүрдім. Қызылорда об­лысында тұрсам да аймаққа қа­расты Арал ауданындағы Ши­жа­ға жол түспепті. Ақыры тәуе­келге бел буып былтыр барып келдім. Тамаша жер. Туристер қы­зы­ғатын­дай өлке. Сурет пен түрлі бей­несюжет жасауға таптырмайды. Тіпті атағы жер жаратын әншілердің бейне­баянына осы құмды түсірсе де әб­ден жарасады. Жергілікті тілмен айтсақ, Шижағаның шеге құмы деп аталады. Бұл – біз сырттай қызығып жүрген Дубайдағы құмды шөлден кем емес. Егер жергілікті жерде ұйымдастырып, түйемен осы құм үстін аралауға туристерді тартсақ, ұтылмасымыз анық. Өйткені мұн­дағы құм өте таза әрі киімге жұқ­пайды. Емдік қасиеті де бар. Тек насихаты аздау болып тұр», дейді облыс тұрғыны Нұрлан Тәшімтегі.

Расымен де осындай өркеш-өркеш болып жатқан құмды өлкеге өзімізден бөлек, шетелдік қонақтардың да қызығатыны анық. Тек соны ұқсату керек. Әлгі айтқанымыздай, араб елдеріндегі сафариден (араб тілінде саяхат деген мағына) кем түспейтін Ши­жағаның шеге құмын өзіміз на­сихаттамасақ, өзгелер келіп жа­рыл­қамайтыны белгілі.

«Мысалы, Дубайға барған отан­дастарымызға қолға үйре­тілген түйеге мініп, шөл даланы аралау­ды ұсынады. Әрине, оның арзан тұрмайтыны белгілі. Шижаға мен Аралға кіреберіс жерлерге осындай жарнама тақтай­шаларын іліп, сондай-ақ әлеуметтік желілерде бейнероликтер арқылы насихат жүргізсек, ел туризмін дамытуға мол септігі болар еді. Қазірдің өзін­де бір-бірінен естіген жұрттың осында жиі ағылатыны сондықтан. Жалпы, еліміз көлемінде орман да, тау да, шөлді құм да жетерлік. Та­биғат бәрін берген бізге. Бірақ мұндай ғажап мекендер көбіне-көп тасада қалып жатыр. Өкініштісі де осы», дейді Нұрлан Тәшімтегі.

 

Ержан ҚОЖАС,

журналист