Қазақстан • 23 Сәуір, 2018

Мектептегі балалар тағамына көңіл бөлініп жүр ме?

1332 рет
көрсетілді
7 мин
оқу үшін

Балалардың денсаулығы мектептегі тамақтан басталатыны бірінші рет айтылып отырған жоқ. Келешегін ойлайтын елдердің қайсысы болса да бұл жайтқа жүрдім-бардым қарамайды. Мемлекеттік, ұлттық деңгейдегі стратегиялық бағдарламалары бар. Осы мәселеге орай мамандар Алматыда баспасөз мәслихатын өткізіп, кезекті рет ұсыныстарын қоғам талқысына салды.

Мектептегі балалар тағамына көңіл бөлініп жүр ме?

Жасыратын түгі жоқ. Әлеу­меттік тұрғыда аз қамтылған от­ба­сы­ларын айтпағанда, бала­сы­ның жағдайын жасап отыр­ған ата-ананың өзі де күні бойы жұмыста. Яки болмаса таңер­тең толық оянбаған, тәбеті ашыл­маған баласын сабаққа кеш­іге­ді деп безектеп, тиісінше тамақ­тан­дырып үлгере алмайды. Көп әке-шешенің баласының мектепте не ішіп, не жеп жүргенін бақылап оты­руға қажыры мен уақыты жетпейді.

Мамандар мек­теп­­тегі тамақтандырудың бү­гін­гі тәжірибесі диабет пен он­­ко­ло­гиялық ауруларға апа­раты­нын алға тартып отыр. Бұл мәселені тиімді шешудің төте жолы – мемлекет дұрыс тамақ­тануды ұйымдастыру  мен оны тиімді бақылауды қамтамасыз ету үшін жергілікті бюджеттен қара­жат бөлу тәжірибесін қай­тар­ған дұрыс деп есептейді. Бұл туралы саламатты өмір салтын қалып­тастыру және балалар бағ­дар­ламаларын жүзеге асырумен айналысатын қоғамдық ұйым­дар­дың өкілдері мәлімдеме жасады.

Баспасөз мәслихатында алдымен мектептердегі тамақтанудың қолданыстағы тәжірибесіне талдау жасалды. Мұндай қоры­тын­дылар әрине көңіл көншіт­пейді. Яғни Тамақтану академия­сы әзір­леген стандарттар мен дие­та­лық рациондарға сәй­кес емес. Мектеп асханалары база­сын­­дағы жалға алушылардың иелі­гін­­дегі тамақтандыру ата-ана­лар­дың сапа жөнінде қоятын талаптарымен үйлеспейді. Мектептердегі тамақтандыру ісін басшылық та, ата-аналар да бақыламайды. Жергілікті бюджет те сапалы өнімдерді пай­да­ла­ну­ға жеткілікті қаражат бөл­мейтін көрінеді.

Мәселе көтеріп отырған­дар­дың айтуынша, бұл жағдай­да дұрыс тамақтану әдетін қалып­тастыру қиын. Оқушылар рацио­налды тамақтанбайтындықтан, бұл түрлі ауруларға шалдығу көрсеткішін ұлғайта түседі.

Ал 2016-2019 жылдарға ар­нал­ған «Денсаулық» мемлекет­тік денсаулық сақтауды дамыту бағдарламасын іске асыру шең­­берінде, сондай-ақ «Халық денсаулығы және денсаулық сақ­тау жүйесі туралы» кодекске сәйкес Денсаулық сақтау ми­нистр­лігінің тапсырысы бойын­ша «Мектеп оқушыларының дие­та­сына арналған бірыңғай стан­­дартт­ар» атты әдістемелік ұсы­­ны­с­тар алға тартылды және оны барлық білім беру мекеме­лерін­де жүзеге асыру 2017 жылы орындалуы тиіс болатын.

Тамақтану дағдылары ерте жастан қалыптасатыны белгілі. ДДСҰ деректері бойынша, Қазақстанда балалардың төрт­тен бірі артық салмақтан, ал олардың ішінде тең жартысы семіздіктен жапа шегеді. Бұл жеткіншектер өсе келе инфекциялық емес ауруларға ұшырауға бейім әрі жасына жетпей жер құшу қаупін арттырады. Дәрігерлердің айтуын­ша, қант диабетінің 44 пайызы, жүректің ишемиялық ауруының 23 пайызы, ісік ауруының 40 пайызы артық астан туындаған салмақ пен семіздіктен болады.

– Балалар ауруы түрлері­нің өсуі дәрумендік микроэлемент­тердің жетіспеушілігінен туындайды. Өсіп келе жатқан бала жетілу кезеңінде көп энергия жұмсайтындықтан дәрумен тез сарқылады. Яғни, көкөністер, жемістер, сүт жә­не лактоза жеткіліксіздігі бар­ балаларға айран-сүттен жа­сал­ған қоректік заттарды қа­жетті мөлшерде тұтынуы ма­ңызды, – дейді Қазақ тағамтану ака­демиясының вице-пре­зиден­ті Юрий Синявский.

Дегенмен қазіргі тәжірибе көр­сетіп отырғандай, мұндай азық-түлік стандарттары­ сақ­­­талмайды және оны жіті қа­дағалау жұмыстары жүр­гізілмейді. Жоғары сапалы­ тағам мәзірі өте қымбат, кі­ші жастағы топтар үшін 650 теңгеден басталып, егде жас­тағы азаматтар үшін  960 тең­гені құрайды. Билік тарапынан мұндай қаражатты бөлу көзделмеген. Жергілікті бюджеттердің есебінен оқу­шыларды тамақтандыруға ақша бөлінуі орынды. Сонда ғана диеталық стандарттарды орындауға болады. Кез келген мониторинг ашық жүруі қажет. Және қамқоршылық кеңесін қатыстыру арқылы, сондай-ақ қоғамдағы әлеумет­тік үдерістерге бейжай қара­майтын, әлеуметтік жобаларды жүзеге асыруға ниетті демеушілерді де тарту керек, деп есептейді ма­мандар.

Сол сияқты еліміздің «Бала құқықтары туралы» заңында әрбір баланың денсаулығын сақтауға айрықша құқығы бар екендігі және оны ұйымдас­тыру тәртібі туралы толық тү­сін­діріледі. Баланың денсау­лы­ғын қамтамасыз ету салама­тты өмір салтын насихаттау, балалар ауруларының ал­дын алу, қолайлы орта құ­ру, баланың сау болып өсуі үшін қажетті сападағы тағам өнім­дерін өндіру мен оны сатуды бақылау негізінде жүзеге асуы тиіс.

Ал Адам құқықтары жө­нін­­дегі уәкіл жанындағы Ал­маты және Алматы облысы бойын­ша ұлттық алдын алу меха­низ­мі тобының мүшесі, «Ұлағатты отбасы» қоғамдық қорының президенті Марианна Гуринаның ұсынысы бойынша, мемлекет дұрыс та­мақтануды ұйымдастыру мен оны тиімді бақылауды қамтамасыз ету мақсатында жергілікті бюджеттерден қаражатты бөлу тә­жірибесін қайтарғаны дұрыс. Бұл жағдайда мемлекет тіпті үнемдей де алады. Балаларды кейін ұзақ жылдар емдегенше, бүгін дұрыс тамақтануға баулу – ұтымды шешім. Бұған қоса, ата-аналар мектептің қамқоршылар кеңесі арқылы осы мәселеде белсенділік танытуы қажет.

– Онкологиялық химиоте­рапияның бір рәсімінің құны 1 миллион теңгеге жетеді. Ерте жастан денсаулық күтіміне қар­жыны үнемдеу дұрыс емес және мүмкіндігінше барынша пайдалылығы теңдестірілген азық-түлікпен қамтамасыз ету маңызды. Бұл жағдайда мектепке сүт және сүт өнімдерін қайта оралту ең оңтайлы қадам болып табылады, – дейді өз кезегінде «Аман Саулық» қоғамдық қорының сарапшысы Татьяна Бажова.

– Біз билік пен мектептер­ге әртүрлі бағамен тамақтанды­рудың түрлі кешенді тәсілдерін ұсынамыз: қолжетімді, орта және толық түскі ас. Бала ден­сау­лы­ғы үшін ең ұтымдысы – үзіліс уақытында сүт, йогурт ішу. Егер муниципалитет толық түскі асқа қаражат тап­паса, онда билік өкілдері мек­теп­тің қамқоршылар кеңесі арқылы жұртшылық назарын аудара отырып, бақылауды күшейту керек. Жартылай қар­­­жыландыру мақсатында де­меушілермен әріптестікті із­дес­тіру де жағдайды дұрыс­тау­ға жетелейді. Қол қусырып қа­рап отырмау қажет, – деді Ма­рианна Гурина.

Мамандар сондай-ақ 2018 жылдың қыркүйек айынан бас­тап, Алматы қаласындағы мектептердің бірінде барлық нормалары мен ережелері сақ­тал­ған, мектеп басшылығы, қам­қорлық кеңесі және азық-түлік бөлімінің қолдауымен қанат­қақты жоба іске қо­сы­ла­тындығын атады. Ұйымдас­тырушылар бұл жобадан тек оң нәтижені күтеді. Қысқасы, оқушылардың тамақтануын дұрыстау арқылы, олардың сабаққа деген ынтасы, көңіл-күйі мен білімін жақсарту көз­деліп отыр. Бұл бастама Қазақстанның басқа мектептеріне де тәжірибе таратуға мүдделі тараптармен ынтымақтастық жолындағы үлгі болмақ.

Айнаш ЕСАЛИ,

«Егемен Қазақстан»

АЛМАТЫ