Шаруашылық • 22 Ақпан, 2024

Бөдененің арнайы жемі

228 рет
көрсетілді
2 мин
оқу үшін

Астанадағы С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу универ­ситетінің ғалымдары сіңімді және табиғи өсімдік компоненттерін қолдана отырып, бөдене өсіруге қажетті байытылған жем жасап шығарды. Ол бөдененің еті мен жұмыртқа өнімінің айтарлықтай жақсарғанын көрсетті.

Бөдененің арнайы жемі

Елімізде бөдене өсіру – ауыл шаруашылығы өндірі­сінің салыстырмалы түрдегі жаңа саласы. Өкінішке қарай, көптеген шаруа қожалығы­ның басшылары бұл құс­тың пайдалы қасиеттерін, жұмыртқа мен ет өндірі­сін ұлғайтудағы мүмкіндік­терін әлі күнге жеткілік­ті баға­ла­май отыр. Десек те, Сол­түс­тік Қазақстанда құс шаруа­шы­лы­ғының жаңа саласы саналатын бөдене бағу дұрыс жолға қойылған. Ондағы бөдене өсіру шаруасы – халықтың жұмыртқа мен ет сияқты құс өнімдеріне деген қажеттілігін қанағаттандыру көзінің бірі.

Жоғарыда айтылған жоба­ның негізгі идеясы мен ерек­шелігі – физиология­лық және биоло­гиялық үдерістерді жедел­дететін, құс­тың денсау­лығын нығай­та­тын және жемнің қоры­тыл­уын жақсар­татын экс­труд­талған әрі табиғи өсім­дік компоненттерін қол­дана отырып байытылған жемді әзірлеу. Бұл ғылыми жұмыс қауіпсіз, жоғары сапалы бөдене өнімдерін алуға мүмкіндік береді. Атап айт­қанда, ас қорыту үдерістері, қан мен зат ал­масудың морфо-биохи­миялық жағдайы, ет және жұмыртқа өнімділігі, био­логиялық құнды өнімдерді арттыру оңтайландырылады.

Осылай отандық ғалым­дардың нәтижелі еңбегінің арқасында табиғи өсімдік компоненттері негізінде ет және жұмыртқа бағытындағы бөденелерге арналған жаңа, жеңіл сіңетін, жоғары қорек­тік байытылған жемшөп­тер­дің рецептурасы жасалды.

«Біз бөденеге арналған Start рецептурасымен жем түр­лерін әзірледік. 2023 жылы ет және жұмыртқа бағытындағы бөденеге арналған барлық жем түрі сыналды: Start (бірінші), Grower, Layer, Finish (екінші рет жақсартылған құраммен). Рецептің айрықша ерекшелігі – оларда ет-сүйек ұнының бол­мауы және экструдталған астық компоненттерінің қосылуы», дейді ғылыми жоба жетек­шісі, ҚАТЗУ аға оқытушысы Динара Жаңабаева.

Осы жоба негізінде әзір­лен­­ген жемнің құс ағзасы мен олард­ың ет пен жұмырт­қа өнім­ділігіне әсері зерт­телді. Бөде­не үшін әзірленген жем­нің са­пасы мен қауіпсіздігіне баға бе­рілді. Нәтижесінде, жем­нің улы және қауіпсіз екені, бар­лық нормалар мен талап­тарға сай келетіні анық­тал­ды. Бұлар­мен бірге, бөде­не­лердің ет және жұмыртқа өнімділігінің айтар­лық­тай жақсарғанын көрсетті. Бөде­не өсіруді дамыту, оның жо­ға­ры сапалы және пайдалы өнім ретіндегі әлеуетін ашу, экс­порт­тық қуаттылықты арт­ты­ру халықтың денсау­лығы мен әл-ауқаты үшін аса маңызды.