Биыл азық-түлік тұтынуға байланысты тың жаңалық елең еткізді. Бұл не десек, Еуропа құрт-құмырсқаны тағам ретінде пайдалану жайлы қарар қабылдады. Шешім кәрі құрлықта биыл қаңтар айының соңында күшіне енді. Жаңа шешім үй тарақандарын, құрттар мен жәндіктердің дернәсілдерін және шегірткелерді жеуге, тағамдық қоспа есебінде пайдалануға рұқсат беріп отыр.
Мәселен, жаңа ережеге сәйкес үй тарақандары кептіріліп, ұнтақ түрінде түрлі нан, макарон, қуырылған өнімдерге және дәмдеуіштерге қосылады. Бірақ бұл заң ешкімді дайын тағам түрлерін әзірлеуде жәндіктерді қосуға мәжбүрлемейді. Дегенмен дүкен сөрелерінде енді құрамында құрт-құмырсқасы бар және одан ада екі түрлі азық-түлік өнімдері пайда болады. Тұтынушы талғамына қарай ұнатқан өнімді өзі таңдайды. Өз кезегінде еуропалық тағам өндірісінің сарапшылары жәндіктен жасалған азық-түлік нарығы көлемді емес екенін, енді жанданып келе жатқанын айтады.
Еуропа өнімдері әлемнің барлық еліне тарайды. Алдағы уақытта жәндік қосылған тағамдардың дүкен сөрелерінде пайда болатыны ақиқат. Сол үшін дәстүрінде құрт-құмырсқа жеу деген атымен жоқ көптеген ел, соның ішінде мұсылман мемлекеттері Еуропаның бұл қадамына сескеніп қарай бастады. Тіпті, Қатар мемлекеті батыстан келетін мұндай тағамдарды кіргізбеу жөнінде ресми түрде арнайы заң қабылдапты.
Ал Қазақстанның бұл мәселеге ұстанымы қандай? Бұл жөнінде әлі ешқандай мәлімдеме жасалмады. Бірақ бір анығы, жыбырлаған жәндікті жеу былай тұрсын, сол сөзді естігеннен жүрегі айнитын біздің қазақ Батыстың жаңа «тамақтану үлгісін» ешқашан қабылдай қоймас. Бірақ еліктегіш халықпыз ғой. Оның үстіне Еуропаның стандарттарына көбірек арқа сүйейтініміз тағы бар.
Неге Батыс жұртының құрт-құмырсқаға әуестігі оянып кетті? Білетіндердің айтуынша, жәндіктер, біріншіден, деликатес саналады, екіншіден, кейбір түрлері протеин мен майға және дәрумендер мен талшыққа, минералдарға ағзасы бай көрінеді. Мұндай зерттеуді БҰҰ-ның құрамындағы Азық-түлік және ауыл шаруашылығы ұйымының (FAO) арнайы сарапшылары да жүргізіпті. Сондай-ақ жәндіктердің бойындағы протеин, яғни ақуызы төрт малмен және күркетауықпен бірдей екен. Ал құрт-құмырсқаны бағуға қажетті алаң мен азыққа келсек, оның көлемі мал және құспен салыстырғанда бірнеше есе аз болады. Мәселен, мамандардың зерттеуінше үй тарақанын асырауға кететін азық көлемі тауыққа қарағанда 12 есе төмен екен. Алайда екеуінің де беретін протеин мөлшері бірдей. Бір қызығы, FAO-ның ресми сайтында «Жәндіктер жеуге жарамды деген пікірді қабылдауға дайын болыңдар» деген тақырыпта баяндама жарияланыпты. Онда құрт-құмырсқаны қорек ретінде пайдаланудың 4 себебі және оның адамзат үшін аштыққа ұшырап қалмаудың жолы екенін, сондай-ақ азық-түлік қауіпсіздігі бойынша кең мүмкіндіктердің ашылатыны туралы айтыпты. Сол төрт негізгі уәжге тоқталсақ, біріншіден, жәндік те – азықтың бір түрі. Екіншіден, табиғаттағы бүкіл тіршілік иесінің дені жәндікпен қоректенеді. Үшіншіден, экономикалық жағынан өте тиімді. Төртіншіден, айналамызды қоршаған жәндік болғандықтан, олардың қоры көп, яғни құрт-құмырсқадан болған азық-түлік шикізаты таусылмайды. БҰҰ сарапшыларының мәліметінше әлемде жеуге жарамды жүздеген жәндік бар екен. FAO мамандары осы тұста Тайланд елін мысалға келтіреді. Тайлықтардың дәстүрлі ас мәзірін үй тарақандары мен дернәсілдерсіз елестету мүмкін емес. Сонымен қатар қызыл зауза қоңызы кейбір Азия елдірінде ұлттық ас болып саналады және одан дайындалатын тағамның да бағасы қымбат болып келеді. Сол секілді Африканың Конго мемлекетінде адамдар жаңбырлы маусымда дернәсілдерді күнделікті негізгі ас ретінде пайдаланады. Осыған қарай бүгінде Еуропа мен АҚШ-тың асханаларында келушілерге жәндіктен тұратын ас мәзірі ұсыныла бастады.
Батыстың ресми баспасөзінде айтылмайтын бейресми деректерге құлақ түрсек, мұндай бастаманың пайда болуына еуропалықтардың кейінгі жылдары өзгеріске ұшыраған ішкі сенімдері, наным-түсініктері себеп болғанға ұқсайды. Қазір кәрі құрлық халқы өздерінше гуманистік тұрғыда ойлап, төрт түлік малдың етін жеуге болмайды деген секілді ұстанымдармен өмір сүруге көшіп жатыр. Бұл солшылдық көзқарас билік басындағы азаматтар мен партиялардың да ресми ұстанымы болып саналады. Еуропадағы жасылдар қозғалысы да осындай солшылдық көзқарастың бір тармағы деуге болады. Соның салдарынан бүгінде Еуропада төрт түліктің, құстың етін өндіру біртіндеп қолдан төмендетіліп жатқан сыңайлы. Бұған қоса осы күндері еуропалық тағамтанушы ғалымдар жалпы асқа көзқарасты түбегейлі өзгерту қажет дегенді айтып отыр. Солардың бірі Ларис Генрик Лу Хикман: «Биологиялық өлшеммен алып қарағанда тағамның барлығы құрамы жағынан бірдей. Бұл жердегі айырмашылық – ас мәдениетіндегі ұстанымдар. Бірақ мәдениет те заманына қарай өзгеріп отырады. Мәселен, еуропалықтардың ата-бабалары ерте кезде, тіпті орта ғасырдың өзінде жәндіктермен қоректеніп келді. Сондықтан бұл мәселеге экономикалық және басқа да тұрғыдан келгенде дұрыс көзқараспен қарауымыз керек», дегенді айтады.
Дей тұрғанмен, жәндік жеуді қаламайтындар саны жер бетінде әлі де көп. Осы ретте кейбір мамандар ескертпе ретінде әлден халықтың назарын осы мәселеге қарай бұрып, дабыл қағып жатыр. Олардың айтуынша, ертеңгі күні тұтынушылардың қай өнімнің құрамына құрт-құмырсқа қосылған, қосылмағанын, ажыратуы мүмкін болмай қалады. Мәселен, ұнтақталған жәндікті кәдімгі ұнның арасынан қалай ажыратып аласыз? Басқа өнімдер бойынша да жағдай осы секілді болмақ. Мәселен, Швейцарияда Исанту деген компания 2017 жылдан бері ұн, күріш және өсімдік құртынан жасалған дайын ет өнімін ондаған сауда орындары мен дәмханаларға сатып келген. Ендеше дүкеннен шетелдік тағам түрлерін сатып аларда алдағы уақытта міндетті түрде құрамын оқуды ұмытып кетпеңіздер.
ШЫМКЕНТ