Қазақстанда сібір жарасына шалдығу деңгейі былтырғы жылдың соңғы 10 айымен салыстырғанда екі есе төмендеген, деп хабарлайды Egemen.kz.
Денсаулық сақтау министрлігінің баспасөз қызметінің мәлім етуінше жыл басынан бері барлығы 17 жағдай тіркелген.
Сібір жарасы – бұл ауыл шаруашылығы жануарларына және жабайы аңдарға, сондай-ақ адамдарға әсер ететін аса қауіпті инфекциялық ауру. Ауру көбінесе ауыр ағыммен өтеді және өлімге әкелуі мүмкін. Сібір жарасының қоздырғышы – топырақта жылдар бойы сақталатын сібір жарасы микробы. Инфекция ауру жануарлармен, олардың етімен және мал өнімдерімен, сондай-ақ топырақ арқылы байланыс болған кезде туындайды.
«Аурудың инкубациялық кезеңі бірнеше сағаттан 14 күнге дейін, бірақ көбінесе симптомдар инфекциядан кейін 3-6 күннен кейін пайда болады. Оларға жалпы әлсіздік, жоғары температура, лимфа түйіндерінің ісінуі және жүрек соғуының жоғарылауы жатады. Адам сібір жарасы ауруына шалдыққан жануарлардан жұқтыруы мүмкін. Оларға ірі қара, жылқы, есек, қой, ешкі, бұғы, түйе жатады», деп түсіндірді ведомство.
Инфекция жануарларға күтім жасау, сою, ет өңдеу кезінде, сондай-ақ мал шаруашылығы өнімдерімен – тері, мех бұйымдары, жүн, қылшықтармен жұмыс істеген кезде жұғуы мүмкін. Бұндай жағдайда споралар жылдар бойы, соның ішінде топырақта да сақталады. Жермен байланыс арқылы споралар терідегі микрожарақаттарға түседі. Бұл сібір жарасының тері түрінің дамуына әкеледі. Бұл – науқастардың арасында ең көп таралған түрі.
Сібір жарасының алдын алу үшін төменде көрсетілгенді ескеру қажет:
жеке гигиена шараларын сақтау; жануарларды вакцинациялау; ауру (өлген) жануарларды өз бетінше соймау; белгісіз жерлерде сауда жасайтын адамдардан ет сатып алмау; сатушыдан «ветеринарлық қорытынды» талап ету.Ет комбинаттарының қызметкерлеріне, ветеринариялық қызметкерлерге, сібір жарасының қоздырғышымен жұмыс істейтін зертханалардың қызметкерлеріне вакцинамен профилактикалық егулер алу қажет.