28 Шілде, 2016

Голланд ірімшігі

614 рет
көрсетілді
6 мин
оқу үшін
немесе Амстердам сапарынан қалған сарқыт ой сыр Айтқандай, бұрынырақта Ва­шинг­тоннан іссапармен келе жа­тып, үстінен күндіз ұшақпен ке­ліп қонып, абстракциялық кілем сияқ­ты әсер қалдыратын осы елдің әуе­жайын­да жарты күн қамалып отырып, Голлан­дия­ға сөзсіз қайта­дан оралуды көк­се­­геніміз де есімде. Сол тран­­­зит­­­тік жолаушының қызы­ғы мен құ­­­пия­сын ішіне бүккен бөлек ел­­ді армансыз араласа деген ті­ле­гі тә­­ңір­ дің құлағына жетіп, Амс­тер­­­­дам­ға да бір жол түскен-ді. Айналасы бір аптаның ая­­сын­да ежелгі елді түгел тану, әрине, мүмкін емес-тін. Бірақ, бізді көп ойға қалдыр­ған сапардың бірі осы болды. Соңғы төрт ғасырда тоқ­тау­сыз дамыған Нидерланд мем­ле­кетінің астанасына алып бар­ған оқиға – Онкологтар­дың еуропалық форумы. Ол туралы кезінде кеңінен жазылды. Енді не айтпақ едік? Иә, әлгі голланд ірімшігі. Бір ғана сиырдың сүтінен жүз түрлі ас ойлап тауып, оны әлемнің әр түкпіріне экспорттап, ағылып жатқан туристерге тонналап сатып байыған голландықтар туралы ғой. Сол сияқты баяғыда сүйегі қурап қалған Ван Гог та күн сайын өз елі­нің қазынасына ғала­мат қаражат құйып отыр­ғанын көр­генбіз. Қысқа қайы­рып айтқанда, оның суреттерін  тамашалағысы келетін туристер таң атпай тұрып, музейге кірудің ұзын-сонар кезе­гіне тұрады. Ағылып жат­­­қан қо­нақ­тар, сартылдап құйы­­лып жат­қан ақша. Оның сурет­­тері­­нің көшірмелері салын­­ған суве­­нирлердің қан­дай түрі жоқ дейсіз?! Ван Гог шы­ғармалары салынған сөм­келер, жейделер... тізіп тауыса алмайсың-ау.  Тоқтаңыз, енді туризмді да­мытудың қырық түрлі айла-шар­ғысын ойлап тапқан бұл ел жалғыз голланд ірімшігінен табыс тауып отырған жоқ. Күніне миллиондап сатылатын жауқазындар мен оның тұқымдары, яки қыз­ғалдақ бейнелі кәдесыйлар, оның ағаштан, матадан, қыштан жа­салған түр-түрі көздің жауын алады-ау. Тіпті, селек­цияланған жауқазын сұрып­тарын санап тауысу мүмкін емес. Ең қызығы, алдыңғы жылы Елбасының осы Нидерланд Ко­роль­дігіне ресми сапарында жау­қазынның түп отаны Қазақстан екенін голландықтардың өздері мойындап, тіпті, гүлдің жаңа бір сұрыбын «Президент Назарбаев» деп атағанын білеміз. Сол голланд ірімшігін қайта-қайта еске алуға түрткі болған – кә­дімгі қазақтың құрты. Сол өзіміз қадірін біле бермейтін құрт­тың  да түр-түрі бар емес пе?! Оны келістіріп дайындайтын, қолы тәтті апаларымыз жасаған қай­мақтай құрттың дәмі ше? Қазақтың құрт-ірімшігін жа­саудың технологияларын жетіл­діріп, табиғи өнім ретінде тарату талайдан бері көтеріліп жүр. Амстердамға барып, сүт өнім­дерінен жасалған өз өнімдерімізді осылайша әлемдік деңгейде экспорттаса ғой деген арманымызды да ұмыта бастаған екенбіз. Жуырда Алматы іргесіндегі Елтай деген ауылға қонаққа бар­дық. Үй иесі қонақ күте-күте әккі болғаны соншалықты, сірне, ет асу, бапталған қымыз құю сияқты қо­наққа ұсынылатын ұлттық тағам­дарды өнер деңгейінде көрсетті. «Қазақтың дастарқаны міне, осындай!» деп шіркін шетел­дік­терді осы үйге қонаққа шақырса ғой деп керсен кеселерге қарап қиялдап отырып, етпен бірге келген майда біркелкі, үлкендігі жасыл бұршақтай ақ кәмпиттерге көзім түсіп кеткені. Ыстық тамақ­пен тәтті әкелгені несі деп отыр­ғанда, «жарты уыс кәмпитті» қо­нақ­тардың бірі сорпасына салып жіберді. Сөйтсек, зауыттан шыққандай біркелкі бұршақ құрттарды осы үйдегі жеңгеміздің өзі қолы бос­та жасайды екен. Бір жағы ермек сияқты, бір жағы шаршағанымды осылай басамын дейді. Ендеше, бізді таң-тамаша қал­дырып, көз үйренген кәдімгі қа­рапайым құртты осылайша не­ше түрлі етіп жасап, тамаша қо­раптап,  неге сатпасқа? Мәселенки, құрт дегенің ірімшік емес қой. Мысалы, сол Амстердам сапарынан атышулы, ең мақтаулы деген ірімшіктердің бірнеше тү­рін әкелгенмін. Біріншіден, оны тоңазытқышта сақтамасаң, кейбір сорттары ұзақ шыдамайды. Ал енді көгерген ірімшікті біздің ха­лық тіпті түсінбейді. Ешкі сү­тінен жасалған түрлерін мақ­тасаң ғана жейді. Қысқасы, сонау жердің тү­бінен удай бағаға сар­қыт деп сатып әкелген голланд ірім­шіктерін сонша бағалай қойған адам болған жоқ. Есесіне біздің қазекең қойдың сүтінен, сиыр сүтінен жасалған дәмі тіл үйіретін құрт-ірімшіктерді бірден айырады. Әрі құрт ұзақ сақ­талады. Құрттың да неше атасы болатынын, тіпті, оның дайындау технологиялары әртүрлі болып келетінін де соңғы жылдары әлеуметтік желілерден байқап жүрміз. Әр өңір­дің құрт  жасау әдісі бөлек. Моң­ғолия қа­зақтарының құрттары тіпті тамаша. Осының өзі де құрт­тардың  түр-түрін туристерге қа­лай жарнамаласаң да жетіп жатыр. Жолда қанша алып жүрсең де бұ­зылмайды, сарқыт деп салып берсең сасымайды. Таңсық ас, пайдалы тағам. Қандай сәнді түрін жасаймын десең де илеуге көнеді, қалыпқа илігеді. Бір түйір құртты осыншама сөз етіп отырғанымыз, мына өмір бізге ештеңенің де ұсақ-тү­йегі болмайтындығын көрсетіп отыр­ған жоқ па?! Ұлттық тағамдар да өзімізге ғана тән кәдесыйлар сияқ­ты туризмнің бөлінбейтін бір бөлшегі. Егер осы бір ой тамызық бір қазақ болмаса, келесі бір іскер қазақ­қа түрткі болып, табыс табу­дың кілтіне айналып жатса, қуанар едік. Бір кезде қазақ даласынан тұ­қымын алып кеткен жауқазынды ұлттық тәбәрікке айналдыра білген гол­ландықтардай құртты ұлттық бренд­ке айналдыра алсақ, тіпті, құба-құп. Курт Айнаш ЕСАЛИ, «Егемен Қазақстан» АЛМАТЫ