Аймақтар • 11 Қыркүйек, 2017

Нұрғали Ораз. Апорттың хош иісі

716 рет
көрсетілді
5 мин
оқу үшін

Өткен ғасырдың 20-40-жылдарын­да Қазақстанда қызмет істеген белгілі бо­таник, натуралист М.Г.Попов өзінің ғы­лыми жазбаларында ақ бас Алатаудың бөк­теріндегі алмалы тоғайларды тамсана суреттейді. 

Нұрғали Ораз. Апорттың хош иісі

«Биік жота-жондардың теріскей бет­кейлерінде және олардың арасын бөліп жататын шатқалдарда иін тірескен алмалы тоғайлар өсуші еді, – деп жазады ол. – Бірақ қазіргі уақытта бұл тоғайларды адам аяғы таптап, сиретіп жіберген; олар осынау өлкенің оннан бір бөлігін ғана алып жатыр, бірақ осы тұрысының өзінен-ақ Алматы табиғатының көркі әрі мақтанышы екендігін айтпай-ақ түсінуге болады. Шындығында, тау бөктері көктемде керемет құлпырып, жап-жасыл беткейлердегі гүлдеген алма ағаштарының аппақ гүлдері көздің жауын алады, ал енді, олардың арасындағы қып-қызыл өрік ағаштары бума-бума рау­шан гүлдеріне ұқсайды. Күзге таман мұнда алма жинау мен сұрыптау науқаны басталады да, жеміс-жидек дайындай­тын ұйымдар қостарын тура тоғайдың ішіне әкеліп тігеді. Алма, қара өрік салған қаптарын арқалап әрлі-берлі ағылған жұрт, жеміс турайтын аспаптардың сартылдаған дауысы, күнге кептіру үшін жайған сөре-сөре қақтар, тос­па қайнатқан қазандардан шыққан бу – әйтеуір, абыр-сабыр тіршілік. Күн сайын, әсіресе демалыс күндері бүкіл қаланың жұрты тайлы-таяғы қалмай то­ғайға шұбырып, мыңдаған пұт алманы арқалап, арбалап тасиды. Түнге қарай тоғай ішінде жанып жатқан отты көресіз, тарсылдап отын шапқан балтаның дауысын естисіз. Бірте-бірте қара күздің ызғарлы, суық күндері басталады да, тоғайдағы қызу тіршілік сап тыйылады...».

Иә, бір кездері солай болған. М.Г.Попов мырза Алматының 39-40-жылдардағы көрінісін айтып отыр.

Жалпы, өткен ғасырдағы ғылы­ми-зерт­теу экспедицияларының жұмыс­тарында 1960 жылы Іле, Жоңғар Алатау­ларының бөктеріндегі жабайы алмалар өсетін тоғай­лар­дың көлемі 11000 га болғандығы анық көр­сетіліп келген. Бұл дегеніңіз, нағыз ор­ман ғой. 

Қазақстанда өсетін жабайы жеміс-жидектерді мұқият зерттеумен айналысқан тағы да бір ғалым – С.С.Калмыков 1956 жылы: «Бостандық ауданының жерінде өсетін жабайы алмалардың пісіп-жетілгені сондай, кейбір зерттеушілер оларды жабайы алмалар емес, жабайыланып кеткен алмалар болар деп топшылайды», деген екен. Бұл да бір қызық дерек.

60-жылдардың ішінде Іле, Жоңғар Алатауларындағы тоғайларды тың­ғы­лықты түрде зерттеген ғалым А.Жан­ғалиевтің экспедициясы жемісі мол, аналық қасиеті жоғары жабайы алмалар өсетін 15 учаскені анықтап, картаға түсірген. Олар осы сапарда орташа салмағы 239 г келетін, түрі де, түсі де Алматының атақты апортынан аумайтын таңғажайып жабайы алма­ға кез болған. Сөйтіп, бұл оқиға бау-бақша өнімдерін зерттейтін ғалымдардың арасында ертеден айтылып жүрген бір қызық жайтқа қайтадан жан бітіргендей көрінген. Себебі, олар: «Жетісудың атақты апорты Сиверс және Недзвецкий жабайы алмаларының табиғи тұ­қым­дық шағылысуынан пайда болған», деуші еді. Ал мынау таңғажайып ал­ма соның айқын дәлелі бо­лып шыққандай. 

«Осы болжамның негізі бар екендігіне күмән келтірмей­тін ғалымдардың бірі – менмін, – деген-ді біраз жылдан бері «Қайдасың, Алматы апорты?» деп дабыл қағып жүрген танымал ғалым Мағжан Иса. – Себебі, апортқа тек жабайы алма ғана телітуші бола алады. Бірақ, оның ішінде де кейбір түрлері ғана. Ең жақсысы – Недзвецкий жабайы ал­масы мен Сиверс алмасының кейбір түр­лері. Бұл күнде апорт тұқымының азып кетуінің басты себептерінің бірі – оны тозаң­дандыратын жабайы алмаларға жет­кілікті дәрежеде көңіл бөлінбеуі болып табылады. Бұрынғы кезде алма бақтардың сыртында олардың бірнеше түрі өсе­тін. Тіпті бақтың ішіне арнайы егілген Недз­вецкий алмасының аллеялары болушы еді. Көктемде олардың қызылды-жасылды гүлдері баққа ерекше сән беріп, әрі хош иісті апорттарды тозаңдандырып тұратын».

Әрине, диқаншылықтан хабары бар кісі тозаңдандырудың не екенін жақсы білетіндігіне күмән жоқ. Демек, апорт гүлдегенде жабайы алма ағаштардың гүлінен ұшқан тозаң соларға барып қонады да, табиғи тозаңдану үрдісі басталады ғой. Және соның нәтижесінде апортқа тән керемет хош иіс пайда болады деген пікірдің жаны бар сияқты.

Ендеше, алқызыл апорттың таңғажайып иісі болашақта тағы да тау бөктерінен есуі мүмкін-ау деген арман ұялайды көңілге..

Нұрғали ОРАЗ,
«Егемен Қазақстан»