Аймақтар • 27 Сәуір, 2020

Алматы кәсіпкерлері қандай санитарлық нормаларды сақтауы тиіс?

187 рет
көрсетілді
4 мин
оқу үшін

Алматы қаласы Әуезов ауданы Тауарлар мен қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау басқармасының санитарлық-гигиеналық қадағалау бөлімінің басшысы Салтанат Бупежанова мен Алматы қаласының Кәсіпкерлер Палатасының жобаларды сүйемелдеу бөлімінің басшысы Алма Тұрлыбаеваның қатысуымен Алматы қаласы кәсіпорындарының қызметінің жандануына байланысты қойылатын санитарлық талаптар бойынша тікелей эфир өтті.

Алматы кәсіпкерлері қандай санитарлық нормаларды сақтауы тиіс?

Алматы қаласы Бас мемлекеттік санитарлық дәрігерінің «жекелеген салалар бойынша объектілерден қызметті шектеуді кезең-кезеңмен алып тастау тәртібі туралы» 2020 жылғы 15 сәуірдегі № 18 қаулысына сәйкес шектеулерді кезең-кезеңмен алып тастауға бекітілген объектілердің дайындығын бағалауды жүргізу үшін жұмыс топтары құрылды. Құрамында қала әкімдігінің, ӨҚБ және кәсіпкерлер палатасының өкілдері бар комиссиялар карантин кезеңінде қызмет ережелерінің сақталуын тексереді.

«Кешегі күнгі мәліметтер бойынша 368 кәсіпорыннан өтініштер келіп түсті, оның ішінде 198 өнеркәсіптік, 133 - құрылыс саласы, 37 - жобалау ұйымдары бар. Олардың 261-іне рқұсат берілген болса, 107 кәсіпорынға  барлық қажетті нормалар сақталмағандықтан бас тартылды», - деп атап өтті Алма Тұрлыбаева.

Салтанат Бупежанованың айтуынша, ең алдымен, COVID-19 бойынша карантин кезінде алдын алу іс-шараларының сақталуына жауапты тұлғаларды бекіту туралы ұйымның бірінші басшысының бұйрығы болуы тиіс. «Сондай-ақ, қызметкерлерге күн сайын ауысым алдындағы медициналық тексеру жүргізу қажет, температураны өлшеп (журналға тіркеумен байланыссыз термометрия) ЖРВИ белгілері бар. Басқа да симптомдар болған жағдайда, қызметкерлерді жедел жәрдем келгенше оқшаулау қажет. Сондай-ақ қызметкерлерді тексеру кезінде олардың арасындағы 2 метрден кем емес аралықты сақтау қажеттігі мен белгі қою туралы ескертілді. Санитарлық нормаларды сақтау бойынша ескерілетін басқа да талаптар бар:

- ЖРВИ, тұмау және басқа да вирустық аурулармен ауыратындарға ерекше көңіл бөле отырып, қызметкерлердің жұмысқа шығуының күнделікті мониторингін жүргізу;

- есептік қажеттілікке, ауданына және өңдеу жиілігіне қарай дезинфекциялық құралдардың азаймайтын қорын қамтамасыз ету.;

- дезинфекция жүргізу үшін Қазақстан Республикасы мен Еуразиялық экономикалық одақтың аумағында белгіленген тәртіппен қолдануға тіркелген және рұқсат етілген және Еуразиялық экономикалық одақ елдерінің мемлекеттік тіркеу туралы куәліктердің бірыңғай тізіліміне енгізілген құралдарды қолдануға;

- өндірістік цехтар мен тұрмыстық үй-жайларда күніне кемінде екі рет ҚР-да қолдануға рұқсат етілген жуу және дезинфекциялау құралдарын қолдана отырып, оларға қоса берілген нұсқаулықты қатаң сақтай отырып, желдету және ылғалды жинау мен үй-жайларды Әрбір 3 сағат сайын өңдеу жиілігі бар дезинфекциялауға есік тұтқалары, ажыратқыштар, тұтқалар, сүйеніштер, сүйеніштер, жанаспалы беттер (қызметкерлердің үстелдері мен орындықтары, орг.техника және т. б.);

- қызметкерлерді бір рет қолданылатын медициналық маскалар қорымен (жұмыс ауысымының ұзақтығы мен 3 сағатта 1 реттен кем емес маскалар ауысуын ескере отырып), сондай-ақ бір рет қолданылатын қолғаптармен (ауысымында 2 реттен кем емес және бүтіндігі бұзылған кезде ауыстыруға жататын), дезинфекциялық сулықтармен немесе қолды өңдеуге арналған тері антисептиктерімен қамтамасыз ету. Бір рет қолданылатын маскаларды қайталап пайдалануды, сондай-ақ ылғалданған маскаларды пайдалануды болдырмау. Пайдаланылған жеке қорғану құралдарын (ЖҚҚ) шығару үшін арнайы бөлінген орындарда пакеттерге орау, одан әрі қатты тұрмыстық қалдықтар ретінде кәдеге жарату;

- қолжетімді жерлерде жеткілікті мөлшерде персоналдың қолын заласыздандыру үшін санитайзерлер орнатуды қамтамасыз ету.

- үй-жайлардағы температуралық режімнің оңтайлы сақталуын бақылауды жүзеге асыру;

- жұмыс істейтін персоналдың санын барынша азайту, үстелдердің, персоналдың жұмыс орындары арасындағы қашықтықты 2 метрден кем емес сақтауды қамтамасыз ету. Қашықтықты қамтамасыз ету мүмкін болмаған жағдайда қашықтықтан жұмыс принципі бойынша қызметкерлердің штатын минимумға дейін қысқарту. Ұжымдағы кез келген корпоративтік іс-шараларға, қызметкерлердің бұқаралық іс-шараларға қатысуына тыйым салынады. Онлайн жиын барысында қызметкерлердің тамақтануы барысында қандай талаптар ескерілуі қажет және үйлеріне жеткізу мүмкіндіктері туралы айтылды. Толық мәліметтермен https://almaty.atameken.kz/ сайтынан танысуға болады.

 

АЛМАТЫ