Оқиға • 21 Қазан, 2020

Қауыннан чипсы жасап шығарған

448 рет
көрсетілді
2 мин
оқу үшін

Жас та, кәрі де жеуден жалықпайтын чипсының жаңа түрін шығаруға қызылордалық кәсіпкер жең түре кірісті. Көзге үйреншікті картоптан емес, кәдімгі өзіміз сүйсініп жейтін қауыннан дайындалады екен. Бұл жайында қала әкімінің баспасөз қызметі хабар таратқан еді.

Қауыннан чипсы жасап шығарған

Бұрын-соңды болма­ған мұндай батыл баста­маны Қорқыт ата атын­дағы Қы­зылорда универ­ситетінің ғалымы, ауыл ша­руашылығы ғыл­ым­да­рының кандидаты Са­мал­бек Қосанов қолға алып отыр. Жұртшылық қы­­зығу­шылық танытқан жа­ңа өнім кептірілген бақ­ша да­қылынан жасалады. Сондықтан ол өнім – эко­логиялық тұрғыдан таза.

Әу баста табиғи өнім аталған оқу орнының зертханасында дайындалыпты. Тіл үйірген тың тәжірибе, расында да, оң нәтиже берсе керек. Әзірше, қауын-қы­тырлақ екі түрлі пішінде көпшілікке ұсынылады деп жоспарлануда.

Ал ол қалай дайындалады дегенге келсек, алдымен піскен қауын мұ­қият тазаланып, содан соң жұқа тіліктерге тілініп, үшін­ші ке­зеңінде дайын бө­ліктер 12 сағаттан аса уақыт кептіріледі екен. Кәсіпкердің сөзіне сенсек, ерекше дәмнен ауыз тиген жандар бұл өнімнің тұ­рақты тұтынушысына қалай айналғандықтарын өздері де білмей қалатын сияқты.

Жалпы алғанда, Сыр өңірінде қауын шаруашы­лығы жақсы дамыған, сон­дықтан шикізат мәселе­сінде іркіліс бола қоймас деп отыр іс бастағандар. Жоба толық жүзеге асса, ға­лым­­дар тәулігіне 300-500 кило қауын чипсысын өнді­руді жоспарлап отыр. Алдағы уақытта қытырлақ қауын өндірісін ұлғайту үшін за­манауи кептіру қондыр­ғыларын алу да ойда бар.

Бұған дейін де бақша да­қылдарына түрлі тәжі­рибе жасап жүрген ғалым-кә­сіп­кер «Бизнестің жол кар­­тасы-2020» мемлекеттік бағ­дарламасына құжат­тарын тап­­сырып, 2 млн 500 мың теңге қай­­тарымсыз қаражатқа да ие болып үлгерген еді. Енді ол жа­ңа кәсі­бінің көкжиегін одан әрі кеңейтуге күш салмақ.

 

Амангелді ҚИЯС,

«Egemen Qazaqstan»