Дамыған елдерде маңызды салалардың бірі – тағам және қайта өңдеу өнеркәсібі. Өз кезегінде бұл саланың дамуы ғылымсыз мүмкін емес, ал Қазақстанның тағам және қайта өңдеу өнеркәсібінің ғылыми әлеуетін құрумен айналысатын мекемелердің бірі – «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты» ЖШС (әрі қарай ҚҚӨжТӨҒЗИ). Институт 1954 жылдан бастау алып, 1993 жылы Алматыда шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорны болып, жаңа дамуын бастады. 2016 жылдан бастап «Ұлттық аграрлық ғылыми-білім беру орталығы» КеАҚ еншілес ұйымының қатарына кірді.
ҚҚӨжТӨҒЗИ – Қазақстанның агроөнеркәсіп кешенінің қайта өңдеу және тағам өнеркәсібі мәселелерін шешетін жетекші ғылыми мекеме. Институтта ғылыми зерттеулер жүргізуде тәжірибесі мол, біліктілігі жоғары қызметкерлер жұмыс істейді.
Бүгінгі таңда ҚҚӨжТӨҒЗИ Білім және ғылым министрлігі, Ауыл шаруашылығы министрлігінің тапсырысы бойынша бағдарламалық қаржыландыру және «Ғылым қоры» АҚ коммерцияландыру жобалары аясында іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулер жүргізеді. Қазақстандағы 100-ден астам тағам өңдеуші кәсіпорын ғылыми ақпаратпен қамтамасыз етілген. Институт мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу, нан-тоқаш, шырын және шырын өнімдері өнеркәсібінің технологиясы мен барлық мәселесі бойынша консультация берумен айналысады, тапсырыстар бойынша барлық өңірде де, жекелеген кәсіпорындарда да жұмыс істейді.
Институттың негізгі мақсаты – агроөнеркәсіптік кешеннің бәсекеге қабілеттілігі мен экспорттық әлеуетін арттыруға бағытталған, ауыл шаруашылығы шикізатын қайта өңдеудің ғылымды қажет ететін өнімдерін алу.
ҚҚӨжТӨҒЗИ құрамында Алматыда орналасқан бас институтпен қатар, Нұр-Сұлтан және Семей қалаларында филиалдар бар. Бас институт пен оның филиалдарына ғылыми-конструкторлық зертханалар, тәжірибелік өндірістік қондырғылар кіреді.
Институт қызметінің негізгі бағыттары: Қайта өңдеу және тағам өнеркәсібінде жаңа технологиялар мен жабдықтарды қолданудың тиімділігін бағалау, мал және өсімдік шикізатынан азық-түлік өндірісінің жаңа жабдықтары мен технологияларын жетілдіру мен әзірлеу бойынша жұмыстарды орындау, оның ішінде наубайхана, кондитерлік өнімдер үшін жеміс-көкөніс, ет және сүт, сыра мен алкогольсіз сусындар, шарап жасау, жемшөп және басқа да салалар кіреді; Шикізаттың сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін жаңа функционалды тағам өнімдерін, соның ішінде ұлттық өнімдерді, сондай-ақ тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды алу мақсатында өсімдіктер мен жануарлар шикізатын терең және күрделі өңдеуге арналған жабдықтардың оңтайлы технологиялық режімдері мен конструкцияларын қалыптастыру; Тамақ өнеркәсібі үшін микроорганизмдердің генофонын қалыптастыру, сақтау және дамыту; Ұлттық ауылшаруашылық ғылыми-зерттеу орталығының институттарымен бірлесе отырып, өсімдіктер мен жануарлар шикізатын терең өңдеу және жаңа азық-түлік өнімдері мен мал азығын өндіру технологиясының алғашқы талаптарын негіздеу; Агроөнеркәсіп кешенін нормативті-әдістемемен қамтамасыз ету; Тағам өндірісінің заманауи әдістері мен технологияларының трансферті және бейімделуі.
Мемлекет басшысы 2021 жылдың 1 қыркүйегіндегі Қазақстан халқына Жолдауында ең маңызды міндет елдің өндірістік әлеуетін толықтай дамыту деп атады. Осыған байланысты Үкіметке ішкі және сыртқы нарықта өңдеуші кәсіпорындардың бәсекеге қабілеттілігін арттыру міндеті жүктелді.
Кез келген мемлекеттің өнеркәсібі – материалдық өндіріс салаларының симбиозы. Олардың мақсаты шикізат өндіру, материалдар мен энергия өндіру мен өңдеу, машиналар, әртүрлі тауар жасау, сонымен қатар халыққа қызмет көрсету.
Индустрия және инфрақұрылымдық даму министрлігі өңірлермен бірге өнеркәсіптің әртүрлі секторларын қамтитын өңірлердің ерекшеліктері мен бәсекеге қабілетті артықшылықтарын ескере отырып, индустрияландыру картасын құрды. Өңірлерде 18 мыңнан астам жаңа тұрақты жұмыс орындарын құрумен жалпы сомасы 995 млрд теңгені құрайтын 206 жобаны пайдалануға беру жоспарланған.
Агроөнеркәсіп кешенінде тағам өнеркәсібі саласында жаңа өндірістердің ең көп саны – 76 жоба, құрылыс материалдары мен машина жасау үшін 38 және 19 жоба.
Ауылшаруашылық шикізатын қайта өңдеу, сонымен қатар жоғары сапалы, қолжетімді және бәсекеге қабілетті азық-түлік өнімдерін өндіру – республиканың экономикалық жағдайын жақсартуға ықпал ететін елдің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі агроөнеркәсіп кешенінің басым міндеттерінің бірі.
Тәуелсіздік жылдарында Қазақ КСР-нен қалған шағын және ірі кәсіпорындар, зауыттар, цехтар ыдырап, елдің қайта құрылымдалуына қарамастан агроөнеркәсіп кешенінің қарқынды өсуі байқалды. Азық-түлік және қайта өңдеу өнеркәсібін дамытудың негізгі мақсаты – өнімнің өзіндік құнын төмендету мен ауылшаруашылығы шикізаты мен оны қайта өңдеу өнімдерінің экспорттық әлеуетін арттыру. Бұл мәселені шешу үшін біздің институт ауыл шаруашылық ресурстарын үнемдейтін технологияларды ұсынады. Мысалы, астық өнімдерінің экспорттық әлеуетін арттыру мақсатында институтта глюкоза-фруктоза сироптары, ауылшаруашылық жануарларына ақуыздық қоспалар, аминқышқылдарын алу, глютенсіз нан өнімдері, құрамында пектин мен инулин бар жемістер мен көкөніс сусындары, ет, сүт және май өнеркәсібінің экспорттық әлеуетін арттыру үшін түйе, бие мен қой сүтінен жаңа сүт өнімдерін, өсімдік майлары негізінде гидрленген және эфирленген майларды өңдеу бойынша жаңа технологиялар әзірленді.
Демек агроөнеркәсіптік кешеннің инновациялық жүйесінің негізгі міндеттерінің бірі – инновациялар қорын қалыптастыруға және оларды өндірісте дамытуға қолайлы жағдайлар жасау. Алынған нәтижелер арасындағы айырмашылықтарды тегістеу. Бұл тұтынушыларға қолжетімді инновациялардың сандық жиынтығын, сондай-ақ олардың агроөнеркәсіп қызметінің өндірістік, экономикалық және басқа көрсеткіштерін жақсарту қабілеттілігін білдіреді.
Асан ОСПАНОВ,
техника ғылымдарының докторы, профессор, ҰҒА корреспондент-мүшесі,
Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институтының басқарма төрағасы