Шаруашылық • 21 Тамыз, 2024

Жасыл жапыраққа сұраныс жоғары

152 рет
көрсетілді
5 мин
оқу үшін

Деннің саулығы мен ұзақ өмір сүруді ойлаған азаматтар бүгінде дұрыс тамақтану тәсіліне көшкен. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының дерегіне сүйенсек, әр адам тәулігіне 500 грамм мөлшерінде көкөніс пен жеміс-жидек түрін пайдалануға тиіс екен. Осы орайда елімізде көкөніс өсірумен айналысатын шаруашылықтардың да көбейіп келе жатқанын айту орынды. Тұтынушылар талғамына сай адам ағзасына аса пайдалы, дәруменге бай балғын көкөніс өсірумен айналысатын кәсіпорындардың жұмыс ырғағы мен жылдық табыс көрсеткіштері де арта түскен. Соның бірі әрі бірегейі – Талғар ауданындағы «Green Eco» деп аталатын ерекше жылыжай кешені. Мұнда жайқалған жасыл салаттарға қысы-жазы сұраныс жоғары.

Жасыл жапыраққа сұраныс жоғары

Батавия, фризе, базилик сияқты аскөктің 30-дан астам түрін өсіретін компания қазір израильдік үлгідегі суару жүйесін пайдаланып отыр. «Ағымдық гидропоника» деп аталатын бұл әдістің өзіндік ерекшелігі мен артықшылығы жетіп-артылады. Ал гидропоника дегеннің анықтамасына үңілсек, ол – өсімдіктерді топырақсыз, жасанды ортада – қоректік заттардың судағы ерітіндісінде өсіру әдісі екен.

«Жылыжайды салу кезінде компания директоры Роман Борисович Шнайдерман мамандардың халық­аралық тобын шақырды. Дания, Нидерланд және Израиль мамандары келді. Сондықтан біздегі технологияны «микс» деп айтуға болады. Ал ағымдық гидропониканың өзіне келер болсақ, бұл жүйе – Израиль технологиясы. Ерекшелігі – бір қатарда тұрған өсімдіктердің астында құбыр бар. Су құбыр арқылы жоғарыдан төмен қарай жүріп отырады. Сол себепті, ылғал үзілмейді. Осы суару жүйесінің көмегімен бір қатардағы 125 құмыраның барлығын еш қиындық­сыз толықтай суарып шығады», дейді «Green Eco» жылыжай кешенінің маркетинг директоры Екатерина Кармышева.

ва

Су ресурсының тапшы­лығы сезілетін қазіргі уақытта ағымдық гидро­пони­каның маңызы артып тұр. Суды үнем­деумен қатар, өнім­ділікті еселеуге таптырмас тех­нология. Жылы­­жайдағы барлық өсімдік­ті қорек­­тендіретін су арнайы бассейнде тазар­тыла­ды. Нәтижесінде, бір рет пайда­ланылған су қайта өңделіп, жылыжай егістігіне қайтады.

Тағы бір ерекшелігі – жылыжайға қолданылатын су 250 метр тереңдіктегі артезиан суы. Оның тазалығы мен адам ағзасына пайдасы айтпаса да түсінікті. Сүзбелі хауызда жерастынан алынған суды тазартып, кейін құбырлар арқылы жылыжайға жіберілетінін тілге тиек еткен маман, аскөк­тің 30-дан астам түрі өсірілетін жылыжайға судың жеткілікті келуі маңызды екенін айтады.

«Біздің жылыжайда хи­миялық қоспа мүлдем қол­данылмайды. Өсімдіктер су және қажетті дәрумендермен ғана қоректенеді. Барлығы табиғи, таза қоспалар. «Green Eco» жылыжай кешені ай сайын 500 мың құмыра көкөніс өсіре­ді. Бұл шамамен 60 мың тонна аскөкке айналады. Таңдай­ға татымды балғын өсімдіктеріміз еліміздегі 10 шақты қала мен ірі сауда орталықтарының, әлеуметтік дүкендердің сөрелері­не жөнелтіледі», дейді Екатерина Кармышева.

«Green Eco» жылыжай кеше­нінде Талғар ауданының елді мекендерінен 150-ге жуық адам еңбек етіп, тұрақ­ты нәпақасын тауып отыр. Кәсіп­орын басшылығы жергі­лікті жұртты жұмыспен қам­тып, алаңсыз еңбек етуіне қолай­лы жағдай да жасап бер­ген. Орташа айлық 120-130 мың теңгеден басталады. Жоғары білімді мамандардың еңбек­ақысы біліктілігі мен жұмыс өтіліне қарай өсіп отырады.

«Green Eco» жылыжай кешенінде «шағын көкөніс технологиясы» деген әдіс­пен аскөк өсіру жолға қойыл­ған. Мұнда көкөністер күн нұрымен өсіріледі. Бұл жерде 10-нан аса өсімдік түрі бар. «Шағын көкөніс технологиясы­­мен» отырғызылған өсімдік 10-12 күн аралығында өсіп, дайын болады. Одан кейін дүкендерге жіберіледі.

Тақырыпқа тұздық болған «Green Eco» – басқа жылыжайлардан заманауи деңгейде жабдықталуымен, жұмыс үде­рісінің автоматтандыры­луымен ерекшеленеді. Жылы­жайда жыл бойына жаңа техно­логиялар арқылы адам ден­саулығын нығай­тып, им­мундық жүйесін жақ­сартуға аса пайдалы салаттық көк шөп­тер мен дәмдеуіштер өсірі­леді. Жылына 4 млн байлам са­латтық шөптер өсіре ала­­тын жылыжайда жұмыс ыр­­ға­ғы қалыпты жолға қойылған.

Сондай-ақ жылыжай өнді­рісін дамы­туға ынталы кәсіп иелерімен әріптестік байла­ныста жұмыс жасап, бұл бағыт­та танымдық турлар өткізу дәстүрге айналған. Әсі­ресе мектеп оқушылары мен студ­ент-жастар жиі келіп, кө­көніс өсірудің қыр-сыры­мен танысып, дұрыс тамақ­танудың маңыздылығы жөнінде де хабардар болып келеді.

 

Алматы облысы,

Талғар ауданы