Астық көлемін арттыратын басты шарттардың бірі – жаңа, өнімділігі жоғары сұрыптарды тауып, оларды өндіріске жіберу ғой. Осы орайда әлемде бүгінгі таңда тақыр дәнді арпаны қолданудың жоғары екенін айтқымыз келеді. Оның тиімділігі мына жағдайлардан көрінеді:
дәнінен жасалған құрамажем мен ұнның экономикалық тиімділігі өте жоғары; құрғақшылыққа төзімді және барлық табиғи жағдайларға шыдамды; Ауыл шаруашылығы министрлігінің деректеріне қарағанда, 2000-2015 жылдар аралығында ауа райының қолайлылығы жағдайында бұл арпаның өнімділігі бидайға қарағанда гектарынан 1,5-2,5 центнер жоғары болған. Сонымен қатар, жүрек-қан тамырлары ауруларын, қант диабеті мен қатерлі ісік дерттерін қайтаратын диеталық тағамдарға қажетті биологиялық компоненттер де мұнда жеткілікті.
Өкінішке қарай, академик Бараев атындағы Астық шаруашылығының ғылыми-өндірістік орталығында өсіріліп шығарылған арпаның осы бағалы сұрпы қазір Ақмола облысының 6624 гектарға тең аумақтарында ғана өсіріледі. Сондықтан біз – Мәжілістегі әріптестерім В.Божко, Р.Ким және Ш.Нұрымов бәріміз астық өндіру саласын әртараптандыру шеңберінде тақыр дәнді арпаны ет дайындауға қолданылатын құрамажемді жетілдіру рецептурасының қатарына енгізу, сонымен қатар, оны астықты облыстарға өсіруді ұсыну қажет деп пайымдаймыз. Тақыр дәнді арпаның тұқымын баптайтын кәсіпорынды белгілеп, оған қаржылық қолдау білдіру де аса керек қой деп ойлаймыз.
Осы арпа дәнінің жүрек-қан тамырлары, қатерлі ісік және қант диабеті науқастарына қарсы емдік қасиеті бар екенін ескере отырып, оны осы аурудан зардап шегетіндердің, соның ішінде, әсіресе, балалардың ас мәзіріне қосу мүмкіндіктерін зерттеу жұмысын жүргізуді Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрлігіне тапсырса да ұтылмайтынымыз анық.
Сергей ЗВОЛЬСКИЙ,
Мәжіліс депутаты