Таным • 25 Ақпан, 2020

Ұлттық тағамдар ұмыт қалмаса екен

794 рет
көрсетілді
3 мин
оқу үшін

Шымкенттен мейман келген. Әдейілеп емес, атүсті. Әлдебір шаруамен Көкшетауға ат басын бұрыпты. Ас қамдауға қарататын емес. Орталықтағы мейрамханалардың бірінен өзек жалғасам болғаны дейді.

Ұлттық тағамдар ұмыт қалмаса екен

Асқа қарауға мұршасы жоқ жолаушының етегіне жармаса­тын ежелгі әдетіміз емес пе? Жо­­марттығымды байқасын деп, шаужайына жармасып, қайта-қайта «үйге соқсаңшы, сақтаулы сыбағаң бар», деп қоямын.

– Ет піскенше не заман, кідіріп қаламын ғой, – дейді ол, – дегенмен, сырт жерде Көк­шетаудың етінің дәмін мақ­тайды. Зайыры жеген шөбі­нен, ішкен суынан шығар.

– Мүмкін ол да бар шығар. Біздің пейілімізге орай тәтті болуы да ғажап емес, – деп қоямын мен.

Облыс орталығындағы тө­бесі көк тіреген зәулім мейрам­ха­наларда түстік ас табыла бер­мейді. Олар той-думан өткізуге ғана лайықталған. Ша­ғын дәмха­налардың бірін қо­лай­лы көрдік. Қо­нағым ет жегісі келеді, демек, сыба­ғалы асы қайдан бұйырар екен?..

Әуелі өзбек дәмханасы кезік­­ті. Шымкенттің шырайлы жі­­гітіне олардың ас мәзірі таң­сық емес. Кейін корейдікі. Оған да кідірмедік. Келесісі сы­рахана. Шынын айт­қанда, таба­ныңды қанша тоз­дырсаң да, Көкшетауда ұлттық тағам әзір­лей­тін дәмхананы күндіз қолыңа шы­рақ алып іздесең де тап­пай­сың. Оны айтқан жоқпын. Ұят-тағы.

Жоқ нәрсені іздегеннен ас қамдағанымыз дұрыс еді. Кәрі жылқының шандыры уылжып пісетін уақыт өтіп кетті, біз әлі жүрміз. Іші сезді-ау деймін, әлденеше уақытта қой мына біреуіне кіре салайық деді. Кіре салдық. Жаудан мал айырғандай жусатып жатырмыз. Ішіне ел қонған соң тілге келген:

– Баяғыда жорық жылдарында бабаларымыз өзек жалғар асын қалай дайындағанын білесің бе? Қазан қайнатып отыратын уақыт жоқ. Иі қанған қой терісінен жа­салған торсық пішіндес ыдысқа жыл­қының кесек етін салып, ер тоқымының астына байлап қой­ған. Күні бойы қолтығы жыртылып, жортуылда жүрген жыл­қының еті бір қызып алған соң, қазанның астындағы оттан кем бол­маса керек. Таңертең байласа тү­­сте, түсте байласа кешке дайын болған. Ал мұнда ел аман, жұрт ты­нышта сүйсініп ас ішер, ұлттық та­ғам дайындайтын дәмхана жоқ екен.

– Бар, – дедім мен даусым сәл құмығып, – түнеукүні істеп тұрған. Жөндеуге жабылып қал­ған ғой. Жөнделеді, жөндейміз. 

Жөндейміз дегенім, сыраханасы көп болғанымен, қымызханасы жоқ елдегі кәсіпкерлерге сенгеннен айтқан уәжім ғой.

 

КӨКШЕТАУ