Аймақтар • 18 Қыркүйек, 2022

Мұнайшының құлпынайы

3561 рет
көрсетілді
2 мин
оқу үшін

Құлпынай өсіруді қолға алған Нұр­жігіт Ра­қым­­жановтың маман­дығы – мұнайшы. Жылы­ой ауданында орналасқан «Теңіз» кен ор­нында вахталық әдіспен жұмыс істейді.

Мұнайшының құлпынайы

Биыл Махамбет ауданындағы Жалғансай ауылында 1 гектарға 17 мың түп құлпынайдың ита­лиялық, калифорниялық түрілерін егіпті. Құлпы­най­дың бұл сұрыптары ыстыққа да, суы­ққа да төзімді екен. Оны тамшылату әдісі­мен суарады.

– Бұрын жеке кәсіппен де, егін шаруашы­лығымен де айналыспаған едім. Коронавирус инфекциясы басталғанда, тұрғындар тарапынан қойдың құйрық майына, лимон мен имбирьге, оған қоса құлпынай мен таңқурай сынды жеміс-жидектен қайнатылған тосаптарға сұраныс арта түсті. Сол кезде Атырауға Түр­кия мен Қырғыз­станнан бір қорабы 2 500 теңге тұратын құлпынай әкелінетінін естідім. Базардан сатып алған сол құлпынайдың дәмі де, түрі де көңілімнен шыққан жоқ. Себебі бірнеше күн көлікпен тасымалданған жұмсақ жеміс езіліп қалған, – дейді Нұржігіт Ра­қым­жанов. Осылайша, екі жыл бұрын құл­пынай­ды өзі өсіруге бел буды. Бірақ алдымен оның өсіру әдісін зерттеді. Нидерланд мен Италия­ның бағбан­дарымен пікірлесіп, тұ­қым ерекшеліктерін салыстырды. Сөйтіп, былтыр тәжірибе ретін­де үйінің ауласына 2 мың түп құлпынай егіп көрді.

– Қазір италиялық «Клэйр» және кали­фор­ниялық «Альбион» деп аталатын құл­пынайдың 17 мың түбін өсіріп отырмын. Бұл құлпынайлар әрі ірі, әрі дәмді, біздің өңірдің ауа райына төзім­­ділігімен ерекшеленеді. «Клэйр» жемісті көк­темде береді. Ал «Аль­бионнан» ерте көк­тем­нен қара­шаға дейін өнім алуға болады. Құл­пынай өсіру үшін тұқымы мен сұрпы сапалы болуы керек. Суару, тыңайтқышпен өңдеу, түрлі ауру­лардан қорғау технологиясын меңгеру қажет, – дейді Нұржігіт Рақымжанов.

 

Атырау облысы