ҮКІМЕТ
«Егемен Қазақстанның» апталық қосымшасы
Қатарынан екі жыл бойы қылбұрауға салған құрғақшылықты қостанайлық диқандар ұмыта қойған жоқ. Алайда өткен жылы егінін Қостанай ауылшаруашылық ғылыми-зерттеу институтының директоры, профессор Валентин Двуреченскийдің ылғал сақтау технологиясымен еккендер жерге қарап қалмады. Гектарынан 8 центнерден бидай жинады. Ал биыл сәуір айында республикалық «Шапағат» өнертапқыштар байқауында Валентин Ивановичтің пайдаланып әрі жыл сайын жетілдіріп отырған нөлдік технологиясы бірінші жүлдені иеленді. Ғалым-агрономмен біздің тілшіміз әңгімелескен еді. – Валентин Иванович, өз тәжірибеңізден әбден өткен, күмәнсіз өнертабысыңыз еліміздегі өнертапқыштар байқауында жоғары бағаланды. Бұл көп жылғы еңбегіңіздің жемісі ғой? – Иә, жер өңдеудің жаңа тәсілі туралы Интеллектуалдық меншік жөніндегі ұлттық комитеттен төрт патент алғанмын. Олардың бағалағанына ризамын. Мен бұл еңбегімнің осы жүлде арқылы елімізде насихатталатынына қуандым. Бұл технология қазір әлемдегі астық державаларының бірі Канада және Аргентина, Австралия ғалымдары мен ауылшаруашылық тауар өндірушілері тарапынан мойындалған. Әлемдік стандартқа сай келеді. Қазақстандық технология туралы менің еңбектерім Австралия мен Канадада ағылшын тілінде басылып шықты. Ылғал сақтау технологиясы, (мұны ғалымдар мен диқандар тікелей себу, нөлдік технология, ресурс сақтау деп әртүрлі атап жүр) бұл көп жылғы тынбай жүргізілген тәжірибе мен еңбектің жемісі екені рас. Мен 60-шы жылдардың ортасында Науырзым ауданының «Раздольный» кеңшарына жас агроном болып келгеннен бастап осы технологияның керектігін ойлай бастағанмын. Тіпті Мичурин атындағы жеміс-жидек институтын бітірер кезде қорғаған диплом жұмысымның тақырыбы да осы технологиядан алыс кеткен жоқ. Оны сол кездегі ғалым-ұстаздарым жоғары бағалаған еді. Бүгінге дейін 150-ден аса мақала жазыппын, екі кітапты осы салаға арнадым. – Жер өңдеудің жаңа тәсілінің негізін Науырзым даласында жүргенде қалағанмын деңіз. – Иә, ол кезде жас агроном едім. Бұл технология бойынша жерді аударып жыртпай, іреп, тырнап қана дән себуді бастадым. Жерді іреп жыртатын құралды қолдандық. Гәп осында. Сонда қатар жатқан «Буревестник» деген атақты кеңшар болды. Оның Социалистік Еңбек Ері атанған Николай Козлов деген директоры болды. Біз осы технологияның арқасында «Буревестникке» қарағанда астықты 1,5 есе көп жинадық. Николай Григорьевич сондай жақсы ұйымдастырушы еді. Екі шаруашылық та Науырзымның шөлейт даласында жатыр, ал неге көрсеткіш екі түрлі деген мәселе ол кісіні дереу ойлантты. Ол біздің шаруашылыққа жиі келетін болды, жайқалып тұрған егісті аралайды. Ақырында мені «Буревестникке» бас агроном етіп шақырды. Сол шаруашылықта жаңа технологияны одан әрі жетілдіре түстім. Одан шаруашылық директоры, облыстық ауыл шаруашылығы басқармасының бастығы, облыстық партия комитетінің екінші хатшысы, тәуелсіздік келгеннен кейін Ауыл шаруашылығы министріне дейін өстім. Бірақ мен егіс даласына қайта оралдым, сөйтіп жаңа технологияны аяғына дейін жеткіздім. – Биыл жаңбырлы болып тұр. Диқандардың арқасын кеңге салған жайы бар. Ал құрғақшылық болған жылдары сізді іздейтіндер көп, өзіңіз де диқандар алдына көп шығасыз. – Ылғал сақтау немесе нөлдік технологияны тек құрғақшылық немесе қуаңшылық жылдары ғана керек дегендер түбірлі қателеседі. Рас, бұл технологиямен жұмыс істегенде жаңбыр аз жауған жылдары түгел қуаңшылық болып, көктен тамшы тамбаған уақыттың өзінде диқан қамбасы құр болмайды. Оған Қостанай облысындағы соңғы жылдарғы көрсеткіштер куә. Мысалы, 2009-2010 жылдары қатарынан екі жыл Тобыл-Торғай өңірінде жаңбыр жаумады. Осы технологияны пайдаланатындардың атызында гектар айналымы 8 центнерден кеміген жоқ. Құрғақшылық біздің Қазақстан жерінде жиі болатын құбылыс. Тәжірибеге сүйенсек, әр он жылдың үш жылы құрғақ, үш жылы қуаң, төрт жылы жаңбырлы болады екен. Әлемдік тәжірибе бойынша, жылына 350 мм-ден аз ылғал түскен жер қуаң, шөл болып саналады. Қазақстанның солтүстік өңірінің барлығы да шөлейт аймаққа жатады. Бірақ ылғал сақтау технологиясы үшін әңгіме жылдың жаңбырлы, жаңбырсыз болуында емес. Әңгіме топырақты қалай өңдеуде. Жер-Ананың неге құнары кетті, неге топырақ азды? Ломоносов сияқты ғалымдар топырақтың құрғақ жыныста пайда болғанын айтады. Алдымен мұхитта пайда болған өсімдіктің сабағы мен жапырақ, тамыр қалдықтары арқылы топырақ пайда болып, ол мыңдаған жылдар бойы қалыңдап, құнарлана берді. Өсімдік қалдықтарынсыз топырақ та болмас еді. Табиғатта айналым пайда болды. Өсімдік микроорганизмдермен, басқа да тірі организмдермен өзара әрекеттесу арқылы өмір сүретін болды. Сондықтан өсімдік өсетін, жәндіктер қоректенетін тірі экожүйе қалыптасты. Өсімдік топырақтағы жәндіктерді, ал жәндіктер өсімдікті қоректендіреді. Көмірқышқыл газы өсімдік организмін түзсе, оттегі жер бетіндегі өмірдің пайда болуын қамтамасыз етті. Бүкіл әлем табиғаттың осы өзара әрекетіне байланған. – Сонда сіздің топырақты өңдеудің осы кезге дейін қолданып келе жатқан дәстүрлі тәсілі дұрыс емес дегіңіз келе ме? – Дәл солай. Адам соқаны ойлап тапқалы жердің қыртысын аударып, топырақтың құнарын құртумен келеді. Қазақстанда тың көтерілгелі 50 жыл ішінде топырақтағы органикалық заттардың 30 пайызын жойып жібердік. Топырақта 7-8 пайыз органикалық заттар болады, қазір оның мөлшері 4-5 пайыздан аспайды. Жердің бетіндегі 1 сантиметр қарашілік қалыптасуы үшін жарты ғасыр уақыт керек. Ол қалай пайда болады? Өсімдіктің сабағы, жапырағы, тамыры орнында қалып, шіріп, жер астындағы түрлі микроорганизмдермен өзара әрекеттескенде қалыптасады. Біз адамдар соқамен топырақты бірнеше сантиметр тереңдікте аударып тастағанда, ондағы тірі организмнің барлығы да желге, күнге тиіп жойылып кетеді. Соқаны адамзат өркениетінің көрінісі деп қабылдадық. Ал 1850 жылы Чарльз Дарвин: «Адам соқаны ойлап тапты, бірақ топырақты соқа қопсыта ма, құрт-құмырсқа қопсыта ма, оны әлі өмір көрсетер» деген екен. Сол Дарвиннің айтқаны дұрыс. Адамзат жер қыртысын дұрыс пайдаланбағандықтан да ол азып барады. – Сіздің технология бойынша топырақты қалай қопсыту керек? – Мен ылғал сақтау технологиясын жүзеге асыру үшін соқаның бір тісіндей ғана, өзі жұқа, тұмсығы үшкір құрал ойлап таптым. Ол сошник деп аталады. Осы құралды тұқымсепкішке тіркеп, жерді тереңдігін де, енін де 2 сантиметрден аспайтын етіп, іреп сызып, оған дән тастап отырады. Сонда топырақтың уыз қалпы бұзылмай, ертең өсетін бидайға, не басқа өсімдікке керекті қоректің барлығы сақталады. Сошниктерді Ресейдің Челябі, Омбы зауыттарында істетіп аламыз. Біздің облыста да өндіруге болар еді, бірақ Челябідегідей төзімді темір жоқ. – Осы арада нөлдік технологияның ережесін де айта кетсеңіз. – Біріншіден, астықты жинағанда оның сабағын майдалап, қиқымдап турап, шашып кету керек. Шет елден алынған озық үлгідегі комбайндар мұны жасайды. Екіншіден, топырақтың бетінде сабан, өсімдік қалдығы сияқты «жабу» қалуы үшін, астық жинау науқанынан кейін топырақ ешқандай механикалық құралмен өңделмеуі тиіс. Үшіншіден, көктемде егін егердің алдында гербицидпен, глифосатпен атыздағы арам шөп оталып тасталады. Төртіншіден, дәнді топырақтың механикалық құрамына байланысты жерді қопсытпай, іреп тіліп отырып егеді. – Нөлдік технология тек дәнді дақылдар, яғни бидай өндіруге ғана негізделген бе? Оңтүстік өңірлерде дәнді дақылдармен қатар бақша да бар ғой? – Дақылдың қай түрі болсын, картопты, көкөністі осы нөлдік технологиямен егуге болады. Ал оңтүстік аудандарда бұл технология өте жақсы нәтиже береді. Ақтөбе, Батыс Қазақстан облыстарында бұл тәсіл пайдаланылады. – Диқандарға бұрынғы соқамен жыртып, күздігүні сүдігер көтеретін дәстүрлі жер өңдеуден сіздің ылғал сақтау технологияңыздың басты артықшылықтары не деп айтар едіңіз? – Қайталап айтайын, ең басты айырмашылық топырақтың құнарын өзінде қалдыру болмақ. Бұрын диқандар мен мамандар арасында мынадай түсінік бар еді. Жерден қанша мол өнім алсаң, жер сонша азады, оған үстеме минералды тыңайтқыштар беру керек. Ал ылғал сақтау технологиясымен жерді өңдегенде жыл бойы топырақ өсімдік қалдықтарымен жабулы жатады. Ол қалдықтардың барлығы да жауын-шашын және микроорганизмдер әрекетімен қарашілікке айналып, топырақты органикалық заттармен байыта түседі. Қысқасын айтқанда, дайын тыңайтқышқа айналады. Астық өніп шыққан жердегі топырақ құнары қайтадан орнына келеді. Сонда мынадай түсінік шығады. Күзде бітік астық орған сайын, топырақ азбайды, қайта құнарлы бола түседі. Өйткені жақсы өскен астықтың топырақта қалатын сабағы мен жапырағы, тамыры да мықты, топырақ бұрынғыдай азудың орнына органикалық заттармен молыға түседі. Мен тынбай айтып жүрген ылғал сақтау немесе нөлдік технологияның бар сыры осы ғана. Бұл технологияның басты артықшылығы–химиялық тыңайтқыштарды керек етпейміз. Сондықтан топырақ химиямен ластанбайды. Ал ондай жерге еккен бидайдың сапасы да жоғары. Біздің өндірген бидайымыз халықаралық көрмелерде экологиялық тазалығымен, сапасымен жоғары бағаланып жүр. – Өзіңіздің осы тәсілді қолданғаныңызға он бес жылдан асып барады. Нақты нәтиже, табысыңыз қандай? – Он бес жылда өнімділік екі есе артты. Мысалы, бұрын бидайды гектарына 12 центнерден алсақ, қазір 25-26 центнерден қайырамыз. Облыста 500 мың гектардай жер осы нөлдік технологиямен өңделеді. – Валентин Иванович, сіздің осындай табысыңызды көріп отырып, ауылшаруашылық та- уарын өндірушілер жаңа технологияны енгізуге неге шабан қимылдайды? – Стереотип! Таптаурын қалыптан малтығып шыға алмаймыз. Адамның ойлау жүйесін өзгерту өте қиын нәрсе. Әсіресе ғалымдардың арасында менің жақтастарым шамалы деп ойлаймын. Өйткені олар ылғал сақтау технологиясының пайдасын ауызбен айтып-ақ береді, бірақ іске келгенде үнсіз қалады. Шаруа адамдар ненің дұрыс, ненің бұрыс екенін жақсы біледі. Олардың алдында лекция оқығанымда мені мінберден үш сағат бойы жібермей, сұрақтар қояды. Әттең олардың көпшілігінің қолында қаржы жоқ, бұған құрылтайшылардың, астық өндірумен айналысып жүрген ірі кәсіпкерлердің көзін жеткізу керек. Облыста менен үйреніп, жер өңдеуді тұтастай осы технологияға көшірген шаруашылықтар бар. Мысалы, «Диев» жауапкершілігі шектеулі серіктестігінің директоры Олег Даниленко аздаған жылдар бұрын қарапайым ғана фермер еді. Қазір 60 мың гектар жерінің барлығын осы тәсілмен өңдеп бидай өндіреді. Осы шаруашылықтың өндірген ұны Нью-Йоркте өткен көрмеде бірінші орын алды. Ол қазір облыстағы ең бай адамдардың бірі. Бюджеттің қаржысын, халықтың қазынасын ұрлап емес, өз адал еңбегмен байыған адам. Шаруашылық бай болған соң, сол жерде тұрып жатқан еңбек адамдарының да жағдайы жаман болмайды. Осы технологияға ниеті құлағанның бірі Қазақстанның Еңбек Ері Сайран Бұқанов. Оның басқарып отырған «Каркен» шаруашылығында да осы ылғал жабу технологиясы түгел дерлік игерілді. Басқа жұртқа осы жігіттердің еңбегі үлгі болуға тиіс. – Экологиялық мәселелер өткірленіп тұрған мына заманда бұл өте құптарлық іс екен. – Барлық мемлекеттерде табиғи ресурс қорғалады. Ал топырақ – басты табиғи байлық болып саналады. Барлығы да топырақтан өнеді. Көптеген елдер оның құнарын сақтауды заңмен бекітіп отыр. Мысалы, Германияда, Австралияда фермер топырақты аздырып жіберсе, ол заң шеңберінде үлкен көлемде айыппұл төлейді немесе одан жер учаскесі қайтарылып алынады. Бірқатар елдерде топырақты сақтау қызметі пайда болды, оны мемлекет бақылап отырады. Егер топырақ тиісті технологияға сай күтілмесе, оның беті қарашілікті қамтамасыз етіп, құнарын арттыратын өсімдік қалдықтарымен жабылмаса, онда фермерге айыппұл салынады, топырақ жақсы күтілсе олардың сұраған субсидиясын береді. Ал біздің елде «Жер туралы» Заңның 93-бабында жер учаскесінің күтілу керектігі, жерді жалға алған адам оны күтпесе кері алып қою жөнінде айтылады. Бірақ бұл бап жұмыс істеп отырған жоқ. Сондықтан топырақты сақтау туралы арнайы заң керек. – Әңгімеңізге рахмет. Әңгімелескен Нәзира ЖӘРІМБЕТОВА. Қостанай.